Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметският наместник на Ослен Криводол се отчете онлайн

Днес гостуваме на мездренското село Ослен Криводол. Поводът е отчетът на кметския му наместник Роман Иванов, който е поместен на фейсбук страницата на селото. 

"Поради пандемията и невъзможността да направим общо събрание, на което да направя отчет за дейността си през тази година, реших да го публикувам на фейсбук страницата ни в Интернет, за да могат всички да видят какво е направено за това време", обяснява Роман Иванов.


Преди година, когато посетихме селото, основната му амбиция беше да направи Ослен Криводол архитектурен резерват. Днес е удовлетворен от свършеното и не крие решението си да продължи със същия устрем.

Роман Иванов идва в родното място на съпругата си преди 4 години. По професия е геолог и оставя столицата и печеливш бизнес, за да дойде в малкото планинско селце, където намира спокойствие и вътрешна хармония.

Разказва, че животът днес в селото е много по-спокоен и подреден, отколкото преди година и не отрича приноса си за това:


"Откакто бях назначен на тази длъжност като кметски наместник, виждам колко много потенциал за работа и развитие има това малко предбалканско селце. Този потенциал си дремеше от никого неизползван и някак мързеливо се движеха дните преди това.


Още с встъпването си в длъжност много исках селцето ни да стане известно. Хората да са чували името му и да знаят къде е. Тогава не знаех как ще се случи това, но такава беше мечтата ми. И ето, че година по-късно тази мечта се сбъдна, благодарение на мегалитното скално светилище в местността "Пещта", която се намира на около два километра от селото. 


Много неща се случиха през тази една година. Най-напред изчистихме всички незаконни сметища в селото. Това го постигнахме със задружните усилия на всички в селото. Улиците ни също са изчистени...




В селото живеят към 120 човека. От тях 60 % са възрастни хора, а останалите - от ромски произход. Те са активното население тук.  От социалната дейности важно да се спомене, че е осигурен топъл обяд на 18 възрастни от селото. В  изпълнение на Проект "Патронажна грижа за възрастни хора" 16 жители на селото получават почасови здравно-социални услуги. 38 местни жители в неравностойно социално положение получиха хранителни пакети от БЧК. Осигурена е работа по трудов договор на 5 човека от селото /от малцинствените групи/ - двама към ОП "Чистота" Мездра и три жени като социални асистенти...



Много от дейностите ни бяха насочени и към подобряване а инфраструктурата в селото. Одобрен е проект по програма "Малки местни инициативи" за цялостен ремонт и саниране сградата на кметството, която не е ремонтирана от 30 години. Изцяло бе ремонтиран навеса в гробищния парк, почистен бе от боклуци, храсти и дървета, неколкократно косихме тревата. Ремонтирана е автобусната спирка в центъра на селото. Монтирани са декоративни табели с имената на улиците, поставени с кошчета за боклук и боядисахме всички електрически стълбове в цветовете на българското знаме. Поставени са и 3 информационни табла на възлови места в селото..."


Още от отчета за първата година от мандата на кметския наместник на Ослен Криводол- Роман Иванов, подробности за новата фейсбук страница на селото и спомени за това, как са отбелязвани празниците в селото преди години, споделени от Диана Цветанова, можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59