Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 млн. лева допълнително от държавата за Северозапада, но не за всички общини

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Близо 30 млн. лева допълнителен трансфер отпусна правителството за общини от Северозападна България. В какви инфраструктурни проекти ще бъдат вложени тези средства и защо част от общините не получиха от тях? Проверихме в "Посоките на делника".

Повече от 9 млн. лева ще получат като предколеден подарък 7 видински общини: Видин, Брегово, Бойница, Кула, Ново село, Ружинци и Чупрене. Средствата главно са за ремонт на улици, обществени пространства, детски градини, читалище, социални домове и институции.


"Това е нещо много хубаво, което очаквахме да се случи, макар и с известен скептицизъм, имайки предвид огромните разходи, които държавата извърши тази година за борба с коронавируса. Заради това сме действително благодарни на Борисов и на цялото правителство. Тези средства са изключително насочени към благоустрояване на населените места. Значителна част от парите за всички общини в страната са насочени към Северозападна България. Това е в резултат на изпълнение на програмата, която правителството прие миналата година, за подкрепа на Северозапада. Разчетът на тези средства е до 2027 година, така че в края на това десетилетие нашите населени места да се изравнят по стандарт с тези от южна България", обясни народният представител Владимир Тошев.

2 750 000 лева допълнителните средства за община Видин.


"Това е едно прекрасно решение, което ще даде глътка въздух на община Видин. Целевите средства са за междублокови паркинзи, улична инфраструктура, въобще- за благоустройство на цялата община. Сформираме комисия с отдела по строителство, ще минем квартал по квартал, село по село, ще говорим с кметовете, с председателите на етажни собствености, за да видим къде е най-наложително тези пари да влязат, защото Видин има нужда от промяна. В момента Бойко Борисов е министър председател и работи много добре с Община Видин, въпреки многото спекулации, които чувам. Правителството, колкото може в тази тежка ситуация, ни помага. Благодаря и на г-н Тошев, и на г-н Росен Живков, и на всички народни представители, които са направили всичко възможно Община Видин да получи тези близо 3 млн.", каза кметът на Видин Цветан Ценков.

800 000 лева са предвидени за община Бойница в област Видин.

"Поисках от Министерството на финансите 800 000 лева за асфалтиране на улици в четири от населените места- Бойница, Раброво, Бориловец и Шишенци. Мислех, че заради ситуацията в страната, няма да получа тези средства, но българското правителство и този път се отзова. Много сме благодарни, че се сетиха в последните работни дни на годината за малките общини и ни дадоха такива средства", каза пред Стефка Павлова кметът на община Бойница Анета Генчева.

"Всеки лев за нас е безценен, а за 1 млн. какво да кажа? Един милион благодарности на правителството, което ги отпусна. Продължаваме реконструкция и рехабилитация на улична пътна мрежа след подмяна на водопровод в Горни Лом и Чупрене", добави кметът на Чупрене Анжело Добричов, чиято Община ще получи 1 млн. лева с правителственото постановление.



Четири видински общини- Белоградчик, Макреш, Димово и Грамада, обаче не попаднаха в списъка и няма да получат от допълните средства.

"Мога да обясня за седемте общини, които ще получат допълнителни средства, по простата причина, че имам действително добра комуникация с кметовете, с администрацията, с общинските съвети. За съжаление, за останалите четири общини не мога да дам подробности, не знам дали те са имали някакви запитвания, някакви искания към ресорните министерства, към министъра на финансите, лично към премиера", посочи народният представител Владимир Тошев.



"Това е грозна история. Не за първи път това се случва. Винаги, когато усетим, че се събират предложения, пускаме и ние. Значими, важни предложения, със социален ефект. Но това не се чете, списъкът сигурно предварително е направен. На гербаджийските общини разпределят едно число пари и на кой колкото му се падне- без никакъв критерий, без никаква класация, каквато и да е тя. Няма такова нещо, че не сме изпратили и ние предложение- имам входящ номер в Министерството на финансите 08-00-2100 от 2.12.2020 година. Друг е и въпросът, че не се оповестява никъде, че се събират предложения, искания, аргументи... Казват на депутатите "направете списък", те го правят, и раздават. Това са обществени пари, пари на всички, трябва да има критерии, за да се раздават тези средства", коментира кметът на Белоградчик Борис Николов.


С Постановлението на Министерския съвет са одобрени допълнителни трансфери за около 9 милиона лева за различни инфраструктурни проекти и по бюджетите на 7 от общините в област Враца- Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мизия, Мездра, Оряхово и Враца.

Най-много допълнителни средства в Северозапада тази година получи Монтана- 5 милиона 350 хиляди лева. Те ще бъдат използвани за ремонт на централния площад "Жеравица" в областния град.

11 милиона 650 хиляди лева отпусна държавата общо за област Монтана. 2.5 милиона лева са за ремонт и реконструкция на улици в община Лом. За същата дейност 1.5 милиона получава община Вършец. 1.3 милиона лева ще бъде вложени за подмяна на водопровода в село Сливовик, община Медковец. 1 милион лева държавата дава на община Берковица, за да ремонтира централния си площад.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30