Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще подпомогнат ли икономическите мерки неработещите българи за празниците

Снимка: Радио Видин

Преди дни стана ясно, че над 1,2 млрд. лева за заетост и социално включване са насочени до момента към справяне с последиците от пандемията от COVID-19 в България, като средствата са осигурени от държавния бюджет и от Европейския социален фонд. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Подкрепата ще продължи и през 2021 година, а основният фокус ще бъде запазването на работни места и разкриване на нови, подготовка за дигиталния преход, както и социални услуги в условия на здравна криза. По думите на Деница Сачева с инвестираните средства са запазени 250 000 работни места, като подкрепата към бизнеса, по отношение на разходите за труд ще продължи. Как, обаче се справят хората останали без препитание, заради удължената втора вълна от мерки и как ще посрещнат предстоящите коледно- новогодишни празници? 

Работещите от бизнесите, които ще останат затворени и през януари, ще получат като компенсация за същия месец - 75 на сто от осигурителния си доход. 

"Мярката за 24 лева- за всеки ден неплатен отпуск ще действа само до края на декември, по нея вече се плаща на кандидатствали. 75% от осигурителния доход ще бъде обезщетението, което ще получат хората от 1 до 31 януари, а от 1-ви януари има и предложение мярката "Запази ме" да се разшири. До момента подадените заявления за компенсации по "Запази ме" са над 4 000."- поясни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева

Как синдикатите коментират икономическите мерки от страна на управляващите и достатъчни ли са те? Потърсихме за коментар икономиста от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова

"Самото правителство вече говори за редакция на икономическите и социални мерки ... Припомням, че още от началото на извънредното положение от КТ "Подкрепа" предлагахме за заплати до 800 лева процентът на помощта да е 100, тоест да се покрива пълния осигурителен доход, за заплати до 1 500 лева да се покриват 80 процента и нагоре някъде до 2 500 лева да е 60 процента. Това е стандартен подход, който беше приложен в множество други европейски държави, но за съжаление до момента правителството не се вслуша в тези наши настоявания."- обясни Ваня Григорова и допълни, че според нея българският работник не се интересува достатъчно от собствената си съдба.

Какво казват хората, останали без работа, заради наложените ограничения? Петър Ванков от Видин дълги години работи като сервитьор в различни заведения в Крайдунавския град и днес той, спазвайки наложените противоепидемични мерки е е временно без работа:

"След като затвориха заведенията се оказа, че нищо не се промени. Големите вериги магазини си работят, в същото време се струпват хора ... Кандидатствах за тези 24 лева, но се оказа, че ще ги получим другия месец- януари, което е доста неправилно според мен, защото на хората им трябват пари за празниците. Предложиха ми да кандидатствам и за този заем, но едно от условията е, че трябва да имам шест месеца в тази фирма, а пък аз нямам и естествено няма да ме одобрят. Затова и не си направих труда да кандидатствам ... Заплата взех на 5-ти декември, за предишния месец и от тогава съм без пари ... Живея си в моята къща на село и се справям с доста лишения."- каза Петър Ванков от Видин и допълни, че като цяло хората от бранша са оптимисти, но тази ситуация не може да продължава безкрайно.

Достатъчни ли са икономическите мерки на държавата- това попитахме и видинчани:

"Не са достатъчни мерките. Аз съм съкратен и в момента не работя ... Не са достатъчни мерките и винаги може да се направи нещо повече за хората. Все пак трябва да има и някакъв вариант за хората, които работят в ресторантьорския бранш- те са предимно млади хора с малки деца и трябва да им се даде някаква сериозна подкрепа ... Идвам от чужбина и там е по- добре. 25 години живея в Италия и съм добре."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26