Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Дари техника" вече помага и на възрастни във Видинско

2
Снимка: Народно читалище "Светлина -1928" Неговановци

Кампанията "Дари техника", която осигурява електронни устройства на деца, за да могат да учат дистанционно, вече помага и на възрастни. С помощта на дарители, организаторите - "Фабрика за идеи" и "Видински фонд читалища", осигуряват битови уреди за социално слаби семейства и самотно живеещи възрастни хора. Едно от населените места, включени в кампанията, е Неговановци. Там нуждаещите се семейства и възрастни хора са осем, обясни кметът Емилия Крумова:

""Фабрика за идеи" отново се включва с помощ, заедно с "Видински фонд читалища", при което от мен поискаха да дам имената на социално слаби семейства, или на семейства, изпаднали в нужда. Ставаше въпрос да ги подпомогнем, кой от каквото има нужда - хладилник, печка, пералня и т.н. Първото семейство, което бяхме подали, си получи подаръка още миналата седмица, семейство с две малки деца, двамата са безработни. Получиха пералня. Ще се дарят три лаптопа, три дечица, които са нуждаещи и нямат вкъщи, ще получат. Сега очакваме пак за една самотна майка, тя пък има нужда от газова печка или котлон. Съответно трябва някой да дари на "Фабрика за идеи, за да дарят те на нас. Миналата седмица видях, че във Винарово е пристигнал един хладилник."

Не е задължително уредите да са нови, достатъчно е да са работещи, обясни секретарят на читалището в село Неговановци Марияна Димитрова:

"В нашето село пристигна преди седмица пералня, дарена от домакинство от Врачанско за едно младо семейство, което няма пералня. Повечето хора перат на ръка, повечето нямат печки, и то младо семейство, но социално слаби, те не работят, или пък само единият от родителите работи, но като са с две деца нямат възможност да си купят уреди от първа необходимост - пералня, печка... Та дори в Неговановци имаме семейство, което няма бойлер в банята, а там има малко дете."

Хората живеят в нищета и имат нужда от храна и предмети за бита, обясни още Мариана Димитрова:

"Имаме възрастни хора, които нямат завивки - нещо по-ново, по-мекичко. Те нямат печки, всички възрастни хора готвят на печка на дърва. Така че една малка печка, която е за изхвърляне също ще бъде от полза на едно бедно семейство. Коледа е и точно сега е моментът, когато хората се замислят и си казват: Колко е нужно на един човек, не само материалното. Ние искаме да ощастливим с усмивка, с доброта, с някаква радост друго домакинство, което има нужда." 

Хората, които желаят да помогнат, е необходимо да се свържат с "Фабрика за идеи", "Видински фонд читалища", кметствата и читалищата във видинските села. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45