Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За безопасна Нова година: Съветите на пожарникари и лекари

Снимка: Ани Петрова

Пиротехническите изделия са неизменна част от традицията по посрещане на Нова година. Разнообразието им е изключително голямо, а ефектът от тях впечатляващ и за малки, и за големи. Употребата на фойерверки обаче трябва да става при спазване на противопожарните правила, съветва главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Видин:

"По време на новогодишната нощ се използват много пиротехнически изделия. Част от тях са фойерверки и сигнални ракети. Това, което ни прави впечатление, е, че напоследък има доста сериозни ракети, някои  с обсег на действие над 30 метра. Искам да обърна внимание на тези, които ще ги използват в по-малките населени места, където има доста стопански сгради. Преди да използват такива средства, които се използват задължително и само на открито, да се съобразят с техния радиус на действие, така че да не предизвикат пожар в стопанските сгради."

Главен инспектор Георгиев обърна внимание на честата употребата на свещи за декорация на дома и препоръча:

"Да се използват стандартни свещници, да са на негорима основа, на достатъчно разстояние от лесно запалими материали, основно от пердета да са далече."

Пожарникарят коментира и безопасността на коледната украса, която остават дълго след Нова година. Разноцветните лампички, предназначени за помещения, не трябва да се оставят без надзор. 

Съвети за безопасна Нова година отправиха и от Центъра за спешна медицинска помощ във Видин. Директорът д-р Станислав Поломски обясни кои са основните рискове:

"Пиротехническите изделия, особено по-мощните са потенциално доста опасни. За щастие последните 1 -2 години не сме имали тежки инциденти. Съветът е да се избягват максимално пиратките, най-често с тях стават инцидентите."

По отношение на храненето и консумацията на алкохол в новогодишната нощ д-р Поломски каза:

"Най-добре е всичко да става с мярка. Имали сме често случаи по Нова година и по празниците да се докарват в Спешния център хора, които са в нетрезво състояние или са с обострени стомашно-чревни заболявания след употреба на алкохол. Що се отнася за злоупотребата с храна това също не е за препоръчване, особено хората с хронични заболявания - стомашно-чревни,  а и други - хипертонии, сърдечно-съдови. Злоупотребата с храни е противопоказна за тях и често води до неприятности. Вместо да си прекарат празниците вкъщи, те се хоспитализират и се лекуват." 

Заради епидемията от коронавирус, д-р Поломски препоръча посрещането на Нова година да бъде в тесен семеен кръг. 
Вижте още

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" . Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на..

публикувано на 22.06.21 в 16:02
архив

Дни преди жътвата- във Видинско посевите са добри

Почти 431 хиляди дка пшеница са засети  през есента на 2020 г. във Видинска област Засети са още малко над 19 хиляди дка ечемик, малко над 1000 декара тритикале и почти 27 хиляди декара с рапица. Дни преди жътвата, състоянието на есенните посеви е добро. Н е се наблюдава наличие на вредители над прага на вредност.. Председателят на Видинския..

публикувано на 22.06.21 в 15:30

Видинска ученичка победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език

Тея Тошева от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин е победител в Национално състезание по речи и дебати на английски език.  Турнирът се организира всяка година от фондация "БЕСТ", подкрепена от Българо-американска комисия за образователен обмен Фулбрайт. Състезанията са в пет дисциплини: дебати, ораторска реч,..

публикувано на 22.06.21 в 14:10

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05