Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом е огнище на светлина, просвета и култура

Васил Божинов: Търпение трябва да има! Човечност и доброта!

4
Снимка: Владимир Недев


Днешният гост в "Калейдоскоп" е Васил Божинов. Известен е сред ломската общественост като дългогодишен педагог и директор на най-старото училище в Лом ОУ "Константин Фотинов", читалищен деец и общественик.

Във връзка със своя 90-годишен юбилей прави и своята равносметка: "Като човек винаги съм се стремял във взаимоотношенията си с хората колкото се може повече човечност и доброта. Като професионалист - да не смяташ, че си постигнал всичко. Винаги съм се стремял към това - да постигнем повече в педагогическата и културна дейност."


Роден е в селско семейство, на 14 септември 1930 година, в село Крумово /сега Разград/, община Лом. Васил Божинов е кръстен на дядо си Васил, който загива в Първата световна война като войник на фронта. В семейството му трудът е на почит, родителите му обработват земята и отглеждат животни. Той и брат му помагат на родителите си.  

Тръгва на училище през 1937 година в село Крумово, продължава да учи в гимназията във Вълчедръм. Завършва с пълно отличие гимназията. По това време във Враца откриват институт за прогимназиални учители, където той се записва. След завършването на педагогическата си специалност се връща в Лом и започва работа като учител по заместване в училище "Христо Ботев". 
Продължава да  учи задочно в СУ "Свети Климент Охридски" две специалности "История" и "Български език и литература".  Дипломната му работа е "Методика на историята", защитава я с "Отличен 6". Професионалният му път е свързан с най-старото училище в Лом "Константин Фотинов". Работи 8 години като учител, 12 години като заместник -директор, 17 години директор и през цялото време не спира да преподава по история, макар и с по-малък брой часове.

По време на неговата директорска дейност училището е обявено за базово училище. Учителският колектив си поставя за цел  да се интегрират  образованието  и културата. Затова постоянно се канят поети, писатели, творци на изкуството в извънкласните форми на обучение. В три поредни години- 1978, 1979, 1980 учителският колектив е обявен за образцов.  

Успоредно с работата си Васил Божинов се занимава с активна читалищна дейност.
Избран е за заместник -председател на читалището в Лом. Сътрудничи на вестници и списания, пише статии и дописки, интервюта, които по-късно издава в своята книга "Съкровени страници".

Пенсионирането му през 1990 година му дава възможност да започне да пише книги. Така създава книгите  "Огнище на духовност", "150 години театър в Лом", "Поглед на образователното дело в град Лом" и "Съкровени страници". Последната му книга е автобиографична- "Моят път през годините".

Темата, която най- много го вълнува, е образованието и културата, а неговият призив към всички е да се подкрепят училището, читалището и неговите дейци.

 Основен девиз в неговия  живот, от който той се ръководи неотлъчно,  е "Търпение, човечност и доброта!"


СЕМЕЙСТВОТО
"Баща ми се занимаваше с животновъдство, но в свободното си време все нещо четеше и пишеше, имаше някакви технически умения, това ми е направило впечатление ... Майка ми беше искрена и доброжелателна селска жена и ни казваше на мен и брат ми: "Не правете нищо лошо на другите!". Държеше на гостоприемството. Съпругата ми беше учителка по руски език, много предана и отдадена на учителската професия.... Синът ми е преподавател в Журналистическия факултет на Софийския университет, доктор по фотожурналистика и главен асистент. Имам правнук Никола, но ми прави силно впечатление, че все ме пита защо това е така, защо, защо... Времената се менят, а с тях и хората и децата."

 УЧИЛИЩЕТО
"Спомням си оная 1937 година, когато с торбичката през рамо, в която бяха две тетрадчици и букваря,  тръгнах в Основно училище "Христо Ботев" в село Крумово. Имахме една млада и спретната учителка Саша Левянска, която беше много взискателна, но и много ни обичаше. Продължих да уча в новооткритата гимназия във Вълчедръм. Ярки спомени имам от учителя по история Горан Георгиев. Той ни впечатляваше със своите лични преживявания, беше обиколил почти цяла Европа и Северна Африка..."

ИСТОРИЯТА
"Винаги в уроците по история, които преподавах, слабост ли е или не знам как да го нарека, аз търсех мястото на литературата, тоест, ако говоря за въстанието на Спартак, при всички случаи аз бях намерил романа на Джованьоли за Спартак и само финала на романа, десетина изречения, прочитах. Много държах на използването на художествена литература в часовете по история. .."

ПРОФЕСИЯТА
"На два пъти ме избираха за заместник-директор на училище "Константин Фотинов". Мисля, че се стремяхме с учителите да проправим пътя към целодневното училище. Трудно беше, защото това беше ново за нас, имахме много добри контакти с научните институти в София и учителите имаха богат опит в тази област.  Изнесох опита на национални педагогически  четения. Обичам училището си, обичам колегите си и мисля, че ако нещо съм постигнал в работата си с тях , това е въз основа на нашето взаимно уважение. Търпение трябва да има! Човечност и доброта!"
 
ЛОМ
"За мен Лом е всичко! Повече от 60 години живея в Лом и съм възхитен от отношението на ломчани към възпитанието и към културата. Лом е огнище на светлина, на просвета, на култура!"

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48