Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом е огнище на светлина, просвета и култура

Васил Божинов: Търпение трябва да има! Човечност и доброта!

4
Снимка: Владимир Недев


Днешният гост в "Калейдоскоп" е Васил Божинов. Известен е сред ломската общественост като дългогодишен педагог и директор на най-старото училище в Лом ОУ "Константин Фотинов", читалищен деец и общественик.

Във връзка със своя 90-годишен юбилей прави и своята равносметка: "Като човек винаги съм се стремял във взаимоотношенията си с хората колкото се може повече човечност и доброта. Като професионалист - да не смяташ, че си постигнал всичко. Винаги съм се стремял към това - да постигнем повече в педагогическата и културна дейност."


Роден е в селско семейство, на 14 септември 1930 година, в село Крумово /сега Разград/, община Лом. Васил Божинов е кръстен на дядо си Васил, който загива в Първата световна война като войник на фронта. В семейството му трудът е на почит, родителите му обработват земята и отглеждат животни. Той и брат му помагат на родителите си.  

Тръгва на училище през 1937 година в село Крумово, продължава да учи в гимназията във Вълчедръм. Завършва с пълно отличие гимназията. По това време във Враца откриват институт за прогимназиални учители, където той се записва. След завършването на педагогическата си специалност се връща в Лом и започва работа като учител по заместване в училище "Христо Ботев". 
Продължава да  учи задочно в СУ "Свети Климент Охридски" две специалности "История" и "Български език и литература".  Дипломната му работа е "Методика на историята", защитава я с "Отличен 6". Професионалният му път е свързан с най-старото училище в Лом "Константин Фотинов". Работи 8 години като учител, 12 години като заместник -директор, 17 години директор и през цялото време не спира да преподава по история, макар и с по-малък брой часове.

По време на неговата директорска дейност училището е обявено за базово училище. Учителският колектив си поставя за цел  да се интегрират  образованието  и културата. Затова постоянно се канят поети, писатели, творци на изкуството в извънкласните форми на обучение. В три поредни години- 1978, 1979, 1980 учителският колектив е обявен за образцов.  

Успоредно с работата си Васил Божинов се занимава с активна читалищна дейност.
Избран е за заместник -председател на читалището в Лом. Сътрудничи на вестници и списания, пише статии и дописки, интервюта, които по-късно издава в своята книга "Съкровени страници".

Пенсионирането му през 1990 година му дава възможност да започне да пише книги. Така създава книгите  "Огнище на духовност", "150 години театър в Лом", "Поглед на образователното дело в град Лом" и "Съкровени страници". Последната му книга е автобиографична- "Моят път през годините".

Темата, която най- много го вълнува, е образованието и културата, а неговият призив към всички е да се подкрепят училището, читалището и неговите дейци.

 Основен девиз в неговия  живот, от който той се ръководи неотлъчно,  е "Търпение, човечност и доброта!"


СЕМЕЙСТВОТО
"Баща ми се занимаваше с животновъдство, но в свободното си време все нещо четеше и пишеше, имаше някакви технически умения, това ми е направило впечатление ... Майка ми беше искрена и доброжелателна селска жена и ни казваше на мен и брат ми: "Не правете нищо лошо на другите!". Държеше на гостоприемството. Съпругата ми беше учителка по руски език, много предана и отдадена на учителската професия.... Синът ми е преподавател в Журналистическия факултет на Софийския университет, доктор по фотожурналистика и главен асистент. Имам правнук Никола, но ми прави силно впечатление, че все ме пита защо това е така, защо, защо... Времената се менят, а с тях и хората и децата."

 УЧИЛИЩЕТО
"Спомням си оная 1937 година, когато с торбичката през рамо, в която бяха две тетрадчици и букваря,  тръгнах в Основно училище "Христо Ботев" в село Крумово. Имахме една млада и спретната учителка Саша Левянска, която беше много взискателна, но и много ни обичаше. Продължих да уча в новооткритата гимназия във Вълчедръм. Ярки спомени имам от учителя по история Горан Георгиев. Той ни впечатляваше със своите лични преживявания, беше обиколил почти цяла Европа и Северна Африка..."

ИСТОРИЯТА
"Винаги в уроците по история, които преподавах, слабост ли е или не знам как да го нарека, аз търсех мястото на литературата, тоест, ако говоря за въстанието на Спартак, при всички случаи аз бях намерил романа на Джованьоли за Спартак и само финала на романа, десетина изречения, прочитах. Много държах на използването на художествена литература в часовете по история. .."

ПРОФЕСИЯТА
"На два пъти ме избираха за заместник-директор на училище "Константин Фотинов". Мисля, че се стремяхме с учителите да проправим пътя към целодневното училище. Трудно беше, защото това беше ново за нас, имахме много добри контакти с научните институти в София и учителите имаха богат опит в тази област.  Изнесох опита на национални педагогически  четения. Обичам училището си, обичам колегите си и мисля, че ако нещо съм постигнал в работата си с тях , това е въз основа на нашето взаимно уважение. Търпение трябва да има! Човечност и доброта!"
 
ЛОМ
"За мен Лом е всичко! Повече от 60 години живея в Лом и съм възхитен от отношението на ломчани към възпитанието и към културата. Лом е огнище на светлина, на просвета, на култура!"

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28