Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалища в Северозапада ще развиват умения за работа с деца

Инициативата е на читалището в Паволче

Снимка: НЧ ФАР 1930

От началото на януари стартира инициативата на читалище "Фар 1930" във врачанското село  Паволче "Опознай себе си и предай нататък". Насочена е към развитие на умения за работа с деца сред служителите в читалищата в Северозапада. Финансирането е по програмата за образование на фондация "Лъчезар Цоцорков". В обучението ще бъдат обхванати 20 библиотечни работници от читалищата, които работят с деца и ученици през ваканциите и срещат затруднения с неовладените  емоции на подрастващите. Участниците ще бъдат избрани след заявен интерес и анкетиране. Целта е да се обогатят техните познания и похвати в посока неформално учене и меки умения, обясни секретарят на читалището Мария Божковска:

"Цялостната дейност на читалището е насочена към развитието и работата с деца и младежи. Имаме много добре развита лятна работа с деца. Там забелязахме, че се пораждат конфликти между децата, тъй като при нас идват деца не само от село, но и пребиваващи на село, при баба и дядо. Разликата между селото и града оказва влияние. Имахме идея да направим едно такова обучение с децата, в което да разговаряме за емоциите и съвсем случайно попаднахме в интернет пространството, в социалните мрежи на информация за набирането на такива проектни предложения."

В програмата на тренинга са включени конкретни психологически техники и методи, които допринасят за развитието на емоционална интелигентност и ефективно междуличностно взаимодействие при младите хора. Обучението ще даде на участниците систематизиран инструментариум, базиран на на игрови активности, които те да използват при работата си с деца, за да подпомогнат личностното им развитие, обясниха от читалището. Техниките се основават на ученето чрез преживява, придобиване на личен опит и себепознанието. Сред лекторите ще е и психологът Мадлен Алгафари.

Участниците в обучението ще получат наръчник, подготвен за тях от специалисти на "Тиймко" ЕООД. Наръчникът ще е с описание на техники, който да ползват при работата с децата.  

 


Вижте още

Снимката на 2 март 2021 година

Изложба базар на сладки изделия организираха младите ресторантьори, готвачи и сладкари от клубовете по интереси при Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев"- Видин. Мероприятието е организирано по повод Баба Марта и утрешния национален празник на България. Събраните средства ще бъдат използвани за благотворителна цел.  С добри..

публикувано на 02.03.21 в 18:07

Търсят пари за ремонт на читалищния салон в Руска Бела

Кампания за набиране на средства и материали за извършване на неотложни ремонтни дейности, започнаха в мездренското село Руска Бела. Инициативата е свързана с  рушащия се салон в сградата на читалището и липсата на средства за ремонтирането му . Кампанията е на к метството и местното читалище "Подем- Руска Бела 1928" .  Създаден е Инициативен..

публикувано на 02.03.21 в 16:53

Подредиха изложба посветена на 3 март във Видин

Художествената галерия "Никола Петров" във Видин ще посрещне националния празник 3 март   с тематична експозиция. Тя е озаглавена "Картината е празник" и включва творби от колекцията на галерията, обясни Богдан Александров, уредник в галерията. "Изложбата включва предимно автори от началото и средата до 80-те години. Български художници,..

публикувано на 02.03.21 в 15:57

Концерт на Симфониета Видин се бори за музикално събитие на месец февруари

Концерт на Симфониета Видин, посветен на  265 години от рождението на Моцарт, е номиниран в класацията на Българска национална телевизия - "Вечната музика". Концертът е от 23 февруари,  каза за Радио Видин Таня Симеонова сценарист на единственото предаване в телевизионния ефир за класика и джаз в национална медия: "Започнахме да номинираме в две..

публикувано на 02.03.21 в 15:55

Събирането на местни данъци и такси в Монтана върви добре

С добри темпове върви плащането на данъци и такса смет в община Монтана. Все повече граждани и фирми са платили налозите си, които не са увеличени, припомни кметът Златко Живков: "Искам да благодаря на всички хора, които от 22 януари насам и целия месец февруари активно участват в кампанията и изчистват задълженията си, които имат към Общината..

публикувано на 02.03.21 в 15:35

Благотворителен базар направиха видински ученици

Изложба-базар на сладки изделия организираха младите ресторантьори, готвачи и сладкари от клубовете по интереси при Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев" - Видин. Събитието е организирано по повод Баба Марта и утрешния национален празник на България, каза Аксиния Петрова, учител в гимназията: "Ние сме решили да разнообразим малко..

публикувано на 02.03.21 в 14:55

Патриотичен урок във видинската математическа гимназия

Патриотичен интерактивен урок "Цената на свободата", посветен на 3 март, се проведе днес в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" във Видин. Идеята е на седмокласниците и преподавателя им по български език и литература Катя Попова. Учениците бяха разделени на три екипа- литератори, художници и музиканти.  Децата..

публикувано на 02.03.21 в 14:30