Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Снимка: http://kalinkamenov.com

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца. 


"Изминалата година бе най-трудната не само за община Враца, но и за всички нас. Самото разпространение на коронавируса и извънредното положение бе изпитание както за врачани, така и за бюджета на Общината. В тази връзка много проекти и събития бяха отложени, което определено бе проблем за нас и нашите жители, но въпреки ситуацията, успяхме да завършим започнати проекти по инфраструктурата, както и да поставим началото на МБАЛ „Христо Ботев“ във Врацаключови за града и региона проекти, чиито ефект тепърва ще дава отражение не само за Враца, но и за целия регион...  

Още в началото на пандемията въведохме рестриктивни мерки в община Враца, които допринесоха нашия град и населените места да не са в центъра на разпространението на коронавируса. Въпреки това, втората вълна ни изправи пред сериозно предизвикателство и за нас най-важното е здравната ни система да издържи. Към момента лечебните заведения са в добро състояние- както държавната болница, така и общинските лечебни заведения. Това обаче не изключва възможността от непрекъснато обновяване и осигуряване на допълнителни средства за апаратура и квалифициран персонал..." 
 

Враца разполага с нова свръхмодерна апаратура за експресни PCR тестове. Новата техника се използва както за по-бързо получаване на резултати при пациенти със симптоми, които се приемат за лечение в болница, така и за тестване на амбулаторни лица, пътуващи в чужбина. Със свръхмодерния метод се прави и тест за доказване на вече оздравели пациенти.

През изминалата година бе направено доста и за обновяване на градската среда, допълни Каменов:

"Определено 2020 година бе активна за Община Враца. Успяхме да финализираме проекта за реконструкция и пълното обновяване на пешеходната зона в центъра на града. И колкото и противоречиви мнения да имаше в началото относно визията на централната градска част, считам че в момента няма врачанин, който да не се радва на направеното. Само преди месец проектът бе отличен с първо място в международен архитектурен конкурс...

Продължихме и с облагородяването на междублокови пространства в кварталите на нашия град, което ще продължи и тази година. Ще се опитаме през 2021 година да надградим започнатото, като целта е само една - модерна и ефективна градска среда, с която да подобрим условията на живот в нашия град..."


В променящия се облик на градската среда, Каменов посочи още и реконструкцията на паркове и детски площадки, както и санираните 29 жилищни сгради във Враца. Промени има и в обществения транспорт.

"С общи усилия успяхме да запазим екологичния транспорт на Враца. С доставката на новите превозни средства транспортът ще бъде надграден", допълни Каменов.

В новоразкритите 5 социални услуги 200 деца и младежи ще бъдат отглеждани в близка до семейната среда. Възрастни лица и хора с увреждания ще получават грижи в изграждащите се нови 4 центрове.


С осигурените средства от правителството започна възстановяването на пътни участъци, които не са ремонтирани десетилетия.


Базите на колективните спортове са напълно обновени, като модернизацията на спортната инфраструктура ще продължи, благодарение на одобрените проекти на Общината.

Подробностите- в звуковия файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00