Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Калин Каменов: През 2021 година ще надградим започнатото за по-добри условия на живот

Снимка: http://kalinkamenov.com

Работа за подобряване на инфраструктурата, социалните дейности, обществения транспорт, образованието и готовността на болничните заведения във Враца за борбата с COVID-19, са само част от намеренията на общинската администрация във Враца през настоящата 2021 година. Това каза в "Добро утро, кмете!" Калин Каменов, кметът на община Враца. 


"Изминалата година бе най-трудната не само за община Враца, но и за всички нас. Самото разпространение на коронавируса и извънредното положение бе изпитание както за врачани, така и за бюджета на Общината. В тази връзка много проекти и събития бяха отложени, което определено бе проблем за нас и нашите жители, но въпреки ситуацията, успяхме да завършим започнати проекти по инфраструктурата, както и да поставим началото на МБАЛ „Христо Ботев“ във Врацаключови за града и региона проекти, чиито ефект тепърва ще дава отражение не само за Враца, но и за целия регион...  

Още в началото на пандемията въведохме рестриктивни мерки в община Враца, които допринесоха нашия град и населените места да не са в центъра на разпространението на коронавируса. Въпреки това, втората вълна ни изправи пред сериозно предизвикателство и за нас най-важното е здравната ни система да издържи. Към момента лечебните заведения са в добро състояние- както държавната болница, така и общинските лечебни заведения. Това обаче не изключва възможността от непрекъснато обновяване и осигуряване на допълнителни средства за апаратура и квалифициран персонал..." 
 

Враца разполага с нова свръхмодерна апаратура за експресни PCR тестове. Новата техника се използва както за по-бързо получаване на резултати при пациенти със симптоми, които се приемат за лечение в болница, така и за тестване на амбулаторни лица, пътуващи в чужбина. Със свръхмодерния метод се прави и тест за доказване на вече оздравели пациенти.

През изминалата година бе направено доста и за обновяване на градската среда, допълни Каменов:

"Определено 2020 година бе активна за Община Враца. Успяхме да финализираме проекта за реконструкция и пълното обновяване на пешеходната зона в центъра на града. И колкото и противоречиви мнения да имаше в началото относно визията на централната градска част, считам че в момента няма врачанин, който да не се радва на направеното. Само преди месец проектът бе отличен с първо място в международен архитектурен конкурс...

Продължихме и с облагородяването на междублокови пространства в кварталите на нашия град, което ще продължи и тази година. Ще се опитаме през 2021 година да надградим започнатото, като целта е само една - модерна и ефективна градска среда, с която да подобрим условията на живот в нашия град..."


В променящия се облик на градската среда, Каменов посочи още и реконструкцията на паркове и детски площадки, както и санираните 29 жилищни сгради във Враца. Промени има и в обществения транспорт.

"С общи усилия успяхме да запазим екологичния транспорт на Враца. С доставката на новите превозни средства транспортът ще бъде надграден", допълни Каменов.

В новоразкритите 5 социални услуги 200 деца и младежи ще бъдат отглеждани в близка до семейната среда. Възрастни лица и хора с увреждания ще получават грижи в изграждащите се нови 4 центрове.


С осигурените средства от правителството започна възстановяването на пътни участъци, които не са ремонтирани десетилетия.


Базите на колективните спортове са напълно обновени, като модернизацията на спортната инфраструктура ще продължи, благодарение на одобрените проекти на Общината.

Подробностите- в звуковия файл

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27