Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи.

Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище? 

"Нашите деца, ако ние не им кажем, няма да се отделят. Те им хубаво с нас, щото им помагаме. Сега са на квартира. Ние с дядото си живеем самички, помагаме, но всеки да си знае мястото. И децата да се оправят сами... Отделно са. Дъщеря ми е тук във Видин, синът ми е в Люксембург. Дъщеря ми като се ожени, веднага се разделихме. Взеха си жилище и се преместиха. Синът ми завърши. Просто много ниско е заплащането в България... Синът ми е заедно с мен, а дъщеря ми е отделно. Но не може да си намери работа. Да му помогна, ама аз съм пенсионерка вече. По-добре е младите да са отделно...", споделиха мнения родители.

Работата и доходите са основната причина порасналите деца да си устроят свой дом. Най- често, когато се оженят, младите хора решават да живеят самостоятелно:

"Ние наскоро се преместихме тук. Живеехме 7 години в София. Преди няколко месеца заради пандемията се прибрахме. И не можем да си намерим работа. В София бяхме на квартира... Самостоятелно живеем, три години- четири. Когато се оженихме. Просто съпругът ми имаше наследство. Абсолютно много по- добре е . Не си представям да живея с родители си. Все повече семейства живеят в едно жилище повече от едно домакинство. Някои предпочитат, защото им помагат. Ето, за отглеждане на децата... Вие уцелихте момента. Току- що сме кандидатствали за жилищен кредит точно поради тази причина- искаме да живеем самостоятелно, а не с родителите... Да, отделно си живея. 2014 година се отделихме. По-спокойно ни е. Под наем съм и сме си отделно..."

Във Видин по-голяма част от покупката на жилища е от млади хора, които или пристигат от по-малко населено място, или в повечето случаи са били със своите родители и се отделят, или са били в по-малко жилище. Под наем също се търсят жилища от млади хора. Това е тенденция от няколко години.

"И тук младите хора, които работят, които искат да се развиват, държат да са самостоятелни, да си управляват средствата, имотите, семействата. Желанието на младите хора да идат в големия град с по- добър социален и културен живот продължава да го има. Има случаи, когато видинчани търсят къща в съседните на Видин села с цел създаването на условия на по- късен етап, когато, да речем, се пенсионират, да имат място, където да се приютят на спокойствие", коментира какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти Анелия Иванова от агенция за недвижими имоти "Имоти Бонония".

Няма спад на цените на имотите, дори и поради пандемията. Последните две години цените са по-високи и се запазват такива. Причината е, че се ограничи предлагането на жилища, което доведе да засилване на търсенето и увеличение на цените. Обикновено се търсят най- масовите - двустайните жилища:

"Въпреки че в края на годината и доста тристайни се продадоха. Гарсониери също се търсят. По- трудно се продават големите имоти, скъпите имоти. Прави ми впечатление, че много млади хора напоследък търсят отремонтирано жилище, в което да влязат и да живеят." 

По последните данни към края на 2019 година общият брой на жилищата за област Видин са 67 763. От тях едностайни са 4 300, с две стаи са 18 237, с три стаи са 24 089, с 4 стаи са 12 390, с 5 стаи са 4 766 и с 6 и повече стаи са 3 981.

"Общата площ на жилищата в квадратни метри е 5 милиона 140 хиляди 390. Като се има предвид броят на жилищата и съответно квадратурата на всички жилища, средната площ на едно жилище на територията на областта е 75,85 квадратни метра. Населението на територията на областта към края на 2019 година е 82 835 човека и средно на едно жилище се падат 1.22 човека. Средната квадратура на един човек, която се пада на едно жилище е 62.06 квадратни метра", каза пред Пламен Коцев Цветан Цветков- началник отдел "Статистически изследвания - Видин".

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27