Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна подготовката на Държавния план-прием за следващата учебна година

4
Снимка: Радио ВИДИН

РУО - Видин започна подготовката  за следващата учебна година 2021-2022.  Предстои да бъде одобрен Държавния план-прием в училищата на територията на област Видин. Необходимо е той да бъде балансиран, като се залага на професиите на бъдещето. Насоката на МОН е над 60% от учениците да бъдат обхванати в професионално обучение, а останалите в СТЕМ обучение,  обясни началникът на Регионално управление по образованието - Видин Веселка Асенова: 


"През 2020-2021 направихме изключително балансиран държавен план прием... До 15 февруари представям обобщеното предложение за Държавен план-прием на Комисията по заетостта към Областния съвет за регионално развитие... МОН е поставило целеви стойности - учениците в професионални паралелки да са  61,8% и ученици в СТЕМ - 48,5% и 3 броя брой паралелки с чужди езици..."

Към момента седмокласниците в област Видин са 673-ма, с 30 по-малко от необходимия брой ученици, с които да се запълнят 27 паралелки при пълняемост 26 ученика.  Има предложения за нови паралелки в професионалните специалности, уточни Веселка Асенова:


"В Професионалната гимназия в Дунавци се предлага професия "Растениевъд" - специалност "Полевъдство", В СУ "Никола Вапцаров" - Дреновец ще предлагат професия "Икономист" - специалност "Земеделско стопанство" , в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Ново село предлагат нова  професия "Техник лозаро-винарство" - специалност "Лозаро-винарство"... В СУ "Васил Левски" град Кула ще имат паралелка с 2 професии - 13 ученици в професия "Химик -технолог" и 13 ученици в професия "Оператор на информационно осигуряване"."

Галерия

Вижте още

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05