Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Снимка: Радио Видин

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16 населени места- най-голямото от които във Видин. Представители на дружествата възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъде прието, те ще обжалват решението на регулатора. Какво се случи в крайна сметка и с колко е намалена водата във видинско? В "Посоките на делника" гостува инж. Георги Владов, управител на ВиК Видин: 

"Цената, която плащаме за питейна вода е с 33 стотинки намаление, има 4-5 стотинки намаление в отвеждането на каналната вода, има поскъпване в пречистването на отпадъчната вода с 10 стотинки. Ние искахме да е с 20, защото пречиствателната станция, която влезе в експлоатация 2020 година, когато правихме бизнес плановете, ни караха да прогнозираме едни разходи и количества вода, които се оказа, че нямат нищо общо с действителността."

Според инж. Георги Владов, новите цени на водата ще затруднят работата на дружеството като цяло.

"Реално цената от 31 стотинки, ние имаме одобрение от КЕВР, че трябва да стане 53, но после в резултат на направена проверка, доклад и в кавички "анализ" на дружеството, защото смея да кажа, че такъв анализ няма, тя е намалена на 44, но все пак 10 стотинки увеличение, спрямо 31 има, но не е това, което би трябвало да бъде ... Намалението на цените, искаме или не искаме звучи като една оценка за работата, която сме свършили. Това, което КЕВР шумно прокламира, че не сме си изпълнили бизнес- плановете и затова намалят цените на водата, изобщо не е вярно ... Хората би трябвало да се радват, но това е много лъжовна радост. Това е нож с много остриета, защото в края на краищата, забележете има ВиК-та като Русе, като Бургас, които работят изключително добре с много високи показатели, но дори и те по тази система се отчита, че не са изпълнили нещо и не работят както трябва."

Георги Владов коментира и предстоящи съкращения на персонал във ВиК Видин:

"Не е приятно, но започнах преди години като управител със съкращения и май, че ще трябва да завърша трудовия си път отново със съкращения. Няма как да влезем в ритъм, защото аз не вярвам, че може някой нещо в рамките на тази година да регулира, това несъответствие между цени и работа. Разберете ще падне и нивото на услугата. Сега хората са доволни, че всеки месец се отчитат сметките и могат да плащат по- малко, но ако няма как да излезем от тази ситуация ние ще почнем да инкасираме през месеци.

Нашият сутрешен гост отговори и на въпроси на слушатели на радио Видин. Видинчани също коментираха новите цени и качеството на водата в региона:

"За къпане става, за готвене става, само че аз ползвам кана. Аз съм доволен, но цената не е добра и от нея не съм доволен, защото ние сме до Дунав, а най- скъпата вода е при нас ... За тия сметки с надписванията не сме доволни, разпределението. Трябва да се събират от всеки абонат, а не само от централния водомер и да разпределят после на тия, които плащат."- коментираха видинчани.

Повече по  темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Медийна грамотност от най-ранна възраст

Способността да се к омуникира компетентно във всички медийни форми , както и да се намира, разбира, анализира, оценява и участва с въздействащи образи, думи и звуци, които съставляват съвременната ни масмедийна култура - това е медийната грамотност . Критичното мислене, което засяга всички сектори на образователната система, децата, младите хора..

публикувано на 21.01.21 в 10:40

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01