Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Снимка: Радио Видин

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16 населени места- най-голямото от които във Видин. Представители на дружествата възразиха срещу планираните намаления и заявиха, че ако бъде прието, те ще обжалват решението на регулатора. Какво се случи в крайна сметка и с колко е намалена водата във видинско? В "Посоките на делника" гостува инж. Георги Владов, управител на ВиК Видин: 

"Цената, която плащаме за питейна вода е с 33 стотинки намаление, има 4-5 стотинки намаление в отвеждането на каналната вода, има поскъпване в пречистването на отпадъчната вода с 10 стотинки. Ние искахме да е с 20, защото пречиствателната станция, която влезе в експлоатация 2020 година, когато правихме бизнес плановете, ни караха да прогнозираме едни разходи и количества вода, които се оказа, че нямат нищо общо с действителността."

Според инж. Георги Владов, новите цени на водата ще затруднят работата на дружеството като цяло.

"Реално цената от 31 стотинки, ние имаме одобрение от КЕВР, че трябва да стане 53, но после в резултат на направена проверка, доклад и в кавички "анализ" на дружеството, защото смея да кажа, че такъв анализ няма, тя е намалена на 44, но все пак 10 стотинки увеличение, спрямо 31 има, но не е това, което би трябвало да бъде ... Намалението на цените, искаме или не искаме звучи като една оценка за работата, която сме свършили. Това, което КЕВР шумно прокламира, че не сме си изпълнили бизнес- плановете и затова намалят цените на водата, изобщо не е вярно ... Хората би трябвало да се радват, но това е много лъжовна радост. Това е нож с много остриета, защото в края на краищата, забележете има ВиК-та като Русе, като Бургас, които работят изключително добре с много високи показатели, но дори и те по тази система се отчита, че не са изпълнили нещо и не работят както трябва."

Георги Владов коментира и предстоящи съкращения на персонал във ВиК Видин:

"Не е приятно, но започнах преди години като управител със съкращения и май, че ще трябва да завърша трудовия си път отново със съкращения. Няма как да влезем в ритъм, защото аз не вярвам, че може някой нещо в рамките на тази година да регулира, това несъответствие между цени и работа. Разберете ще падне и нивото на услугата. Сега хората са доволни, че всеки месец се отчитат сметките и могат да плащат по- малко, но ако няма как да излезем от тази ситуация ние ще почнем да инкасираме през месеци.

Нашият сутрешен гост отговори и на въпроси на слушатели на радио Видин. Видинчани също коментираха новите цени и качеството на водата в региона:

"За къпане става, за готвене става, само че аз ползвам кана. Аз съм доволен, но цената не е добра и от нея не съм доволен, защото ние сме до Дунав, а най- скъпата вода е при нас ... За тия сметки с надписванията не сме доволни, разпределението. Трябва да се събират от всеки абонат, а не само от централния водомер и да разпределят после на тия, които плащат."- коментираха видинчани.

Повече по  темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59