Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще се работи по архивни документи

Представиха проекта за видинската синагога

Снимка: Радио ВИДИН

Община Видин официално обяви старта на проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Средствата са осигурени по Eвропейска програма. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. –  европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално финансиране, както и финансиране чрез финансов инструмент – договор за инвестиционен кредит в размер на 1 500 000 лв.

Видинската синагога е втората по големина в страна след тази в София. От еврейската общност в града разказват, че са я наричали "белия лебед на Дунав", защото се е виждала от реката, разказват от еврейската общност в града. Сградата няма да се ползва като молитвен дом, а ще е културен център. Реалните дейности по ремонта на синагогата ще започнат през пролетта. Кметът на Видин Цветан Ценков изрази надежда, че ремонтирана синагога ще привлече туристи от Израел, които са около 300 хиляди души на година.

"Надявам се със старта на строителството напролет,  да започнат да идват и първите туристи. ...При последната ми среща с посланика на Израел, господин Елрон, си говорихме, че още със старта на строителството, вече ще можем спокойно да каним част от тези туристи, които посещават България. Досега те не са посещавали Видин, защото сами знаете, че няма как да се гордее, нито "Шалом", нито Община Видин, с един порутен паметник на културата. Смятам, че Видин трябва да се превърне в един от емблематичните в културно отношение градове, със своите бъдещи фестивали и с новия си туристически продукт, който аз се надявам, въпреки тази ковид ситуация, в която всички ние попаднахме, и която не зависи от нас, разбира се, Видин да се похвали в бъдеще, като една от бъдещите Балкански дестинации", сподели още кметът на Видин Цветан Ценков

От 1950 г. синагогата губи основната си функция като молитвен храм и е била използвана за склад, което е влошило изключително много нейното състояние. На 9 март 2017 г. собственикът на синагогата - Организация на евреите в България "Шалом", на общо събрание взима решение да дари сградата на община Видин. 
Ръководител на проекта е арх. Ангел Недялков. Той обясни как ще протече ремонта:

"Ще дойдат колегите, ще получат изходните данни от нас, ще започнат проектирането. След като завърши проектирането, Община Видин ще има ангажимента да одобри инвестиционния проект. След като бъде одобрен и бъде издадено разрешението за строеж, ще настъпят, съответно, строително-монтажните дейности, които ще продължат 540 дни. Срокът за проектиране е 60 дни", обясни арх. Ангел Недялков.

В района на синагогата са направени и археологически проучвания на дълбочина, на която е било позволено, но не е открито нищо, коментира още архитект Недялков.

"Самата синагога се намира в пределите на късноантичната римска крепост Бонония. Това е един район, който е национално защитен и всяко нещо което се извършва, като строително мероприятие трябва да има превантивни действия на археолози, тоест да бъде направено проучване в първи слой - да речем до 2,5 - 3 метра, докъдето се предполага, че ще стигнат строително-монтажните дейности, за да може да се види, дали няма артефакти, и ако има такива, да бъдат предприети съответните мерки за тяхната защита. Ние направихме това предварително проучване за синагогата до дълбочина около 2,5 метра, докъдето ще стигат, евентуално, строително-монтажните дейности и не беше открито абсолютно нищо. Там отдолу има артефакти, то това се знае и те са от римско време и са изключително важни, но те са на 7-8 метра дълбочина. Нашата цел е да реставрираме синагогата, а не да откриваме римските терми", разясни арх. Ангел Недялков и уточни, че като визия синагогата ще бъде със светла фасада, както е била в миналото:

"Синагогата ще бъде възстановена в светъл цвят, такава каквато е била построена през 1892 година. Фасадата е била бежово светла, покривът е бил керемиди, червени керамични керемиди и е имало четири купола, които са били покрити с алуминиева ламарина."

За съжаление от някогашното обзавеждане и витражи не останало нищо, но за сметка на това има пълно архитектурно заснемане, което се намира в архива, коментира архитектът:

"Мога да ви кажа, че не е запазено нищо, с изключение на това, което не е могло да бъде поругано и счупено. Поругано е, защото от 1950 година тази сграда, тя не е охранявана. Чисто и просто, не са полагани никакви грижи за нея. Тези витражи полека-лека бяха изпочупени. Една от основните красоти на тази сграда са били витражите, защото всичко, правено по поречието на река Дунав, е доставено във Виена, в Унгария, в Трансилвания, и е било от изключително високо качество, което аз не знам дали сега ще може да бъде постигнато. Нямаме нищо запазено и всичко трябва да бъде възстановявано по документацията, която ще бъде търсена в архива." 

Представителите на Организацияат на евреите в България "Шалом" са доволни, че най- после започват реални действия по реставрацията на сградата, коментира Нора Лозанова.

"Ние сме обнадеждени, че може да се случи. Надяваме се, че поне това, което е така символа, говорехме за витражите и за колоните вътре ще бъдат запазени, поне колкото е възможно."

Видинската синагога е построена с дарения, по подобие на тази в Будапеща. След години чакане най-после "белия лебед на Дунав," отново ще се събуди за живот. А какво всъщност ще се случи, ще разберем след две години.
Вижте още

Телесна и духовна слепота

Четиринадесета неделя след Неделя подир Въздвижение , която отбелязваме днес, Бог ни открива, че трябва да пристъпваме винаги с постоянство към Него, особено когато Му се молим и просим да удовлетвори нашите нужди. "Прогледай, твоята вяра те спаси."  (Лука 18:42) "Много неща, когато се обединят, са полезни...

публикувано на 24.01.21 в 08:00

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05