Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства. Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени места с над 1 000 жители - около 15 000 лв. За целта е необходимо кметовете и кметските наместници да уведомят за какво ще използват определените им средства. 

Получаването на средствата и най-ефикасното им използване зависи основно от активността на кметовете и кметските наместници, подчера на срещата кметът на община Видин Цветан Ценков.

"Тази година за пръв път ние залагаме нашите населени места да разполагат със собствен бюджет. Отделно, ние сме разделили, част от този бюджет е едното перо, в който да имаме за осветлението, за видео наблюдението, и разбира се за капиталово ремонтни дейности и най- вече асфалтиране и баластриране на улици. Администрацията е отделила над 700 000 лв. за тази година, които ще влезнат в селата. Ще видим приоритетно кое е важно, кое не е, според местните хора."

След Видин, Дунавци е най-голямото населено място, със статут на град в община Видин. Там ще се изслушат предложенията на обществения съвет, за какви цели да се използва отпусканата сума и ще се гласуват предложенията на общо събрание, обясни кметът Димо Скорчев

"Всеки кмет по негова преценка ще използва тези средства. Аз лично ще заявявам, че ще ползвам средства така - събирам обществен съвет, вземаме решения в зависимост от сумата, която ни бъде отпусната и това, което сме решили, го предлагам на общо събрание. Ако общото събрание гласува, съответно ще бъдат похарчени парите за това, за което гласува .Аз съм набелязал някои неща. Ще ги предложа, ако ги приемат, разбира се. Гробищният парк в квартал "Гурково" трябва да се обнови, да се огради наново, защото там влизат животни. Имам идея в квартал "Видбол", както направихме наново оградата, беседки направихме, по същия начин искам в квартал "Гурково".

Градец е най-голямото село в общината и би следвало да получи до 15 000 лв. Почти цялата сума ще иска за баластриране на улици, сподели кметът на селото Илия Томов.

"Защото имам 6-7 улици, които са много лоши. Една част ще отделя, около 150 лева за бензин, за косене. Мисля да отделя за културни занимания около 300 лева максимум. Мисля да предложа, в кметството- за архива- прозореца ни е дървен, да го сменим с ПВЦ дограма и да се боядиса. Тук ще са необходими около 500 лв. В тези пари няма да има за асфалтиране и  закърпване. Това е невъзможно. Вече разчитаме на капиталовите разходи най-вече за асфалтиране, но няма да асфалтирам определена улица. Предимно ще изкърпвам улиците. За да се изкърпят нашите улици ще трябват някъде около 60 000 лв. Имаме 37 км. улична мрежа."

В село Цар Симеоново има под 350 жители. Преди да вземе решение за какво да иска отпусканите пари, кметският наместник ще се допита до жителите на селото, от какво имат нужда, сподели Ивайло Томов.

"Има доста какво да се направи в нашето село, но първото, което аз обмислям да направя, е да се консултирам с жителите и да видя какво е тяхното мнение, какво те биха искали да се случи първо в селото, за да можем да се съобразим с бюджета, който ще ни се отпусне и да сме максимално полезни. Все още в нашето село няма магазин, който е много необходим на хората, но средствата едва ли ще стигнат за това."

Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13