Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

Снимка: Shutterstock / addkm

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от Европейския парламент. Чрез националните организации Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица предоставя храна, стоки от първа необходимост и социална подкрепа на нуждаещите се.

В България със средства от този фонд от началото на годината се финансира програмата "Топъл обяд в условия на пандемията от COVID-19“ на стойност 12 млн. лева. Към момента са обхванати близо 38 000 лица, попаднали в тежко положение включително заради коронакризата. В рамките на определения бюджет може да се осигури топъл обяд на още над 12 000 души. Храната вече се предоставя от 142 общини, които кандидатстваха с проекти. Сред тях е и община Видин. 500 души /без доходи или с ниски доходи и хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване/, ще получават топъл обяд до края на месец април тази година, обясни заместник-кметът Борислава Борисова. Топлият обяд се доставя ежедневно и включва супа, основно ястие и хляб, а веднъж в седмицата - и десерт.

Задължително условие за общините, които предоставят топъл обяд, е да предложат и съпътстващи мерки за подкрепа - да насочват нуждаещите се към социални и здравни услуги, да им се осигурят подслон, ако са бездомни, да им дават съвети за по-добро управление на семейния бюджет и др.

Българският червен кръст също стартира кампания за COVID-19 под надслов "Направи го за тези, които обичаш". Продължава и дългосрочната програма "Топъл обяд", чрез която се осигурява безплатна храна за деца от социално слаби семейства, разказа Екатерина Борисова от Националния съвет на БЧК.

Европейският парламент одобри подобрения в системата си за подкрепа за преодоляване на препятствията на социалното дистанциране. Доставките на храна и основна материална помощ могат да бъдат достъпни и чрез ваучери, предоставяни на нуждаещите се, които не са в състояние да посетят обичайните разпределителни пунктове, поради строгите мерки на изолация.

Доволни ли са потребителите от топлия обяд- чуйте в прикачения звуков файл.

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44