Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видин ще стане по-приветлив с помощта на нова техника

Снимка: Радио Видин

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Три сметоизвозващи камиона (до момента Общината разполагаше с две такива машини), четири камиона тип "Самосвал", един от които е снабден с кран, две мотометачки, които могат да станат и снегорини, челен товарач, контейнеровоз и 10 контейнера за строителни отпадъци включва новата придобивка на община Видин. Общата стойност на машините е над над 660 000 лева, като финансирането е от направени от Община Видин отчисления по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците и неизразходвани средства от целевата субсидия за зимно поддържане и снегопочистване. Ключовете на новите машини връчи кметът Цветна Ценков:

"Това е първата задача и първото условие на общинската администрация - да се погрижи за материално-техническата база на града и за неговия добър облик. На екипа на общинското предприятие, на всички шофьори и на всички служители пожелавам успешна година и дай Боже, когато минават по града и вършат своята дейност, нашите съграждани да са горди, че както Враца, както Монтана, както други градове и в Европа, и в България, вече и Видин се нареди в редиците на градовете, които имат собствено БКС, да го нарека... От дейността на предприятието, което се надявам, наистина, че ще спести пари на общината и ще се самоиздържа от нашите данъци, се надявам да си купим още необходима техника."


Съвсем нова услуга ще предложи Общината, за събиране и превозване на строителни отпадъци. Зам. - кметът по строителството Светослав Скорчев разясни приоритетните дейности на новото предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство:

"Редовно ще се мият улиците в града и големите населени места в общината, което съответно ще намали замърсяването на въздуха. Ще се направи график за извозване на отпадъците, съобразен с работното време на гражданите. При снеговалеж с приоритет ще се почистват улиците до детските градини и училища, за да се осигури нормалния достъп. Ще спрат измамите, надяваме се, с надписани курсове за събрана шума и клони, както и всякакъв друг вид, нека да го наречем течове, които ощетяват общината. Знаете, че сега контрола е изцяло в ръцете на общинското предприятие, върху разходваните средства. Ще започне системна поддръжка и изрязване на дърветата и храстите в кварталите и по четвъртокласната пътна мрежа, за която община Видин отговаря. Ще има отговорници за поддържане на градските паркове и квартали."

Предвижда се към предприятието да бъдат назначени още хора за поддръжката на гробищните паркове, зелените площи и чистотата, както и лесовъд, за да може Общината правилно да управлява общинските гори.  До края на месеца се очаква и друга техника, която ще допринесе за по-добрия облик на Видин. Планувана е поръчка за комбиниран багер и мини челен товарач, за да може да бъде затворен целият набор от машини, които са необходими за поддръжката на града.
Вижте още

Огнян Първулов: Останахме близо до хората, въпреки че годината беше дигитална

На 1 март 2021 година Радио Видин празнува 12 години в ефира на Българския Северозапад. Седмата регионална радиостанция на Българското национално радио стартира на 1 март 2009 година с 6-часова самостоятелна програма. Днес Радио Видин прави 24-часова самостоятелна програма и е една от най-слушаните радиостанции в страната. Това е един празник не..

публикувано на 01.03.21 в 17:34

Заведенията за хранене и развлечения отварят от днес

Заведенията за хранене и развлечения от днес възобновяват дейността си. Те могат да работят между 6 и 23 ч. на 50% от капацитета си. Изискванията към обектите, които ще отворят днес, са да използват не повече от половината от капацитета си при настаняване на не повече от 6 души на маса и носене на защитна маска от персонала. Работата си..

обновено на 01.03.21 в 17:15

Отбелязваме Международния ден на гражданската защита

На 1 март отбелязваме Международния ден на гражданската защита. Навършват се 49 години от създаването, през 1972 година и приемането на устава на Международната организация за гражданска защита.  В България "Гражданска защита" е държавна служба за защита на цивилното население, материалните и културните ценности на страната при бедствия, аварии,..

публикувано на 01.03.21 в 11:00

Радио Видин отвътре

Точно в 12 часа преди 12 години беше прерязана лентата на технологичния и студиен комплекс на Радио ВИДИН. За тези 12 години, с едмата регионална радиостанция на Българското национално радио, която стартира с 6-часова самостоятелна програма, вече има своя 24- часова програма.  По официалната статистика медията е една от най-слушаните..

публикувано на 01.03.21 в 10:45

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59