Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

4
Снимка: Народно читалище "Просвета 1927" Черни Връх

Село Черни връх, община Вълчедръм е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм. 472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора. В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците пътуват до училищата на град Лом и на Вълчедръм. Кмет на селото е 31-годишният Замфир Борисов. Това за него е първи мандат.  Роден е в София, но почти целия си съзнателен живот живее в село Черни връх, познава местните хора и иска да им създаде по-добри условия за живот: 


"Има около 50 деца - ученици, с автобус ги вземат и ги возят до училищата във Вълчедръм, Лом... Много е сложно с работата за хората, на социални помощи са, в Бюрото по труда, кой където намери работа. Има и в чужбина, които работят... някак си работят хората, имаме черешова градина към 450 дка, обработва се от хората, беритба има за около месец време и после - край. Пак няма работа, с работата е сложно, ако пуснат програма, назначаваме хора."


село Черни връх, община ВълчедръмЗамфир е един от младите кметове в община Вълчедръм. Неговите съселяни го избират, защото залагат на младостта и дръзновението и очакват промяна в родното им село: 


"Искам нещо да се случи в това село, имам някакви идеи за бъдещето на селото ми, тук не се случва нищо от 20 години, на едно място стоим и тъпчем... На първо място, най-голямата цел, която съм си поставил, е да се  смени водопроводната мрежа на селото. 22 аварии имахме за миналата година. Това е моят приоритет, да се подмени водопроводът чрез проект. Инфраструктурата да се подобри и детски площадки да се направят също...Трябва работа и да се прави нещо за село."


В село Черни връх, както за всяко населено място, е важно да има добро здравно обслужване. В селото има здравен кабинет и два пъти седмично идва лекар.
Едно от основните искания на хората е да се оправят улиците, които от години не са ремонтирани и са в лошо състояние. Като основен проблем за разрешаване пред кмета  на селото в момента  е проблемът с  подписването на  безработните хора  в Бюрото по труда във Вълчедръм. До сега в селото, на място  са идвали служители от Бюрото по труда. От началото на новата година хората ще трябва да пътуват до общинския център. То, обаче, е проблем за безработните, защото е свързано със средства. 


Кметът на село Черни връх Замфир Борисов си поставя за цел да разнообрази парка в селото и в него да се изградят   много детски площадки и места за игра. Самият той отскоро е станал баща, има син Светослав. Желанието му е детето да израсне в красиво и пълно с живот село:


"Имаме много хубаво място в селото, някога е било парк... Имам идея паркът да се облагороди, там да се направят люлки, пързалки, детски кът, да се радват децата. Имаме стадион и той може да се оправи, младите хора няма къде да се събират..." 


село Черни връх, община ВълчедръмМестните фолклорни традиции се пресъздават и съхраняват в Народно читалище "Просвета 1927"каза Виктория Александрова, която работи като секретар-библиотекар почти 30 години:

"Имаме зала за компютри, спечелихме проект и започнахме да организираме курсове за начални компютърни умения... без ограничения на възрастта. Имаше голя интерес... Имахме състав "Дунавска младост", нямахме костюми... Да се намерят работни места за младите хора е първото, което трябва да се направи...и улиците също да се оправят, в окаяно състояние са.."


Йоанна Миланова
е млада жена, чието родно място е село Черни връх. В момента тя живее и работи в София, но всеки свободен момент бърза да се върне у дома, гордее се, че е от това село.


Още за живота в село Черни връх  може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28