Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

4
Снимка: Народно читалище "Просвета 1927" Черни Връх

Село Черни връх, община Вълчедръм е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм. 472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора. В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците пътуват до училищата на град Лом и на Вълчедръм. Кмет на селото е 31-годишният Замфир Борисов. Това за него е първи мандат.  Роден е в София, но почти целия си съзнателен живот живее в село Черни връх, познава местните хора и иска да им създаде по-добри условия за живот: 


"Има около 50 деца - ученици, с автобус ги вземат и ги возят до училищата във Вълчедръм, Лом... Много е сложно с работата за хората, на социални помощи са, в Бюрото по труда, кой където намери работа. Има и в чужбина, които работят... някак си работят хората, имаме черешова градина към 450 дка, обработва се от хората, беритба има за около месец време и после - край. Пак няма работа, с работата е сложно, ако пуснат програма, назначаваме хора."


село Черни връх, община ВълчедръмЗамфир е един от младите кметове в община Вълчедръм. Неговите съселяни го избират, защото залагат на младостта и дръзновението и очакват промяна в родното им село: 


"Искам нещо да се случи в това село, имам някакви идеи за бъдещето на селото ми, тук не се случва нищо от 20 години, на едно място стоим и тъпчем... На първо място, най-голямата цел, която съм си поставил, е да се  смени водопроводната мрежа на селото. 22 аварии имахме за миналата година. Това е моят приоритет, да се подмени водопроводът чрез проект. Инфраструктурата да се подобри и детски площадки да се направят също...Трябва работа и да се прави нещо за село."


В село Черни връх, както за всяко населено място, е важно да има добро здравно обслужване. В селото има здравен кабинет и два пъти седмично идва лекар.
Едно от основните искания на хората е да се оправят улиците, които от години не са ремонтирани и са в лошо състояние. Като основен проблем за разрешаване пред кмета  на селото в момента  е проблемът с  подписването на  безработните хора  в Бюрото по труда във Вълчедръм. До сега в селото, на място  са идвали служители от Бюрото по труда. От началото на новата година хората ще трябва да пътуват до общинския център. То, обаче, е проблем за безработните, защото е свързано със средства. 


Кметът на село Черни връх Замфир Борисов си поставя за цел да разнообрази парка в селото и в него да се изградят   много детски площадки и места за игра. Самият той отскоро е станал баща, има син Светослав. Желанието му е детето да израсне в красиво и пълно с живот село:


"Имаме много хубаво място в селото, някога е било парк... Имам идея паркът да се облагороди, там да се направят люлки, пързалки, детски кът, да се радват децата. Имаме стадион и той може да се оправи, младите хора няма къде да се събират..." 


село Черни връх, община ВълчедръмМестните фолклорни традиции се пресъздават и съхраняват в Народно читалище "Просвета 1927"каза Виктория Александрова, която работи като секретар-библиотекар почти 30 години:

"Имаме зала за компютри, спечелихме проект и започнахме да организираме курсове за начални компютърни умения... без ограничения на възрастта. Имаше голя интерес... Имахме състав "Дунавска младост", нямахме костюми... Да се намерят работни места за младите хора е първото, което трябва да се направи...и улиците също да се оправят, в окаяно състояние са.."


Йоанна Миланова
е млада жена, чието родно място е село Черни връх. В момента тя живее и работи в София, но всеки свободен момент бърза да се върне у дома, гордее се, че е от това село.


Още за живота в село Черни връх  може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44