Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Почивка в Занзибар по време на пандемия

7
Снимка: Личен архив на Зоя Василева


Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин. Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През цялото време мерките за безопасност са засилени, разказва Зоя:

Снимка: Личен архив на Зоя Василева
"Пътувах по редовната линия София-Доха и Доха-Занзибар. В самолета се пътува с маски и шлемове и през един на седалка. Стюарди, стюардеси - всички са облечени с много предпазни средства, и се спазва много добра хигиена. Направи ми впечатление, че едва ли не след всеки човек се влизаше в тоалетните и се дезинфекцираше. Въобще в самолетите хигиената е на ниво. Да не говорим за летищата. Даже ми направи впечатление, че там, където чакаме независимо за какъв контрол, долу има сложени точки на метър и половина разстояние и ни приканваха да стъпваме върху точките, за да не сме близо един до друг. Дезинфектанти - навсякъде. Но Занзибар е Занзибар - Африка. Там е много топло... Мерките са страхотни, но за сметка на това в Занзибар няма коронавирус, то на 35-40 градуса просто не виждам как ще вирее тази корона. Хората са много спокойни, много, усмихнати. Посрещат с усмивка, изпращат с усмивка. Въобще много е приятно, времето е страхотно..."

На връщане от Занзибар всеки турист задължително се поставя под карантина или преминава изследване с PCR-тест и тест за антитела, разказа още Зоя Василева. Тя обаче ще запомни пътуването си до екзотичния остров не с мерките, а със слънчевите и честни хора:

Снимка: Личен архив на Зоя Василева"Масаите са страшно бедни, те се занимават основно с животновъдство, плетат най-различни мъниста, много малко икономически възможности имат, обаче са толкова спокойни, усмихнати, слънцето не им прави впечатление, напича ги, те си седят цял ден на плажа и се усмихват. Много приятен народ. Направи впечатление, че може да са бедни, но са много честни."

Видинчанката вече обмисля следващите дестинации, които ще посети през годината. Освен близките Зайчар и Калафат, където често отскача с приятелки, мечтае да види Египет и Йордания. 

Галерия

Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44