Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

Снимка: Десислава Авджиева

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията "Радецки - Козлодуйски бряг". Режисьор на филма е Ивалина Василева, оператор - Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев, който е и в ролята на Христо Ботев. Сценаристи са и продуценти от радио "Гама" - Видин. Образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров.

Идеята за филма се ражда още преди 5 години в главата на Иван Тренев, който е журналист по професия. Целта е чрез този документален филм да се покаже истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да се премахнат някои измислени митове, които го дегероизират, обяснява Иван Тренев:

"Първо трябва да опозная сам себе си. Когато опозная сам себе си ще мога да опозная и света, и да допринеса с нещо. Това е най-трудното нещо, но за да опознаем себе си трябва да се върнем и към корените си. Тези корени все още са неизяснени. Като започнем от произход на българите и завършваме до Ботев. Христо Ботев е признат в целия свят като поет и революционер, като журналист. На първо място бих искал да кажа, че Ботев не е романтик, не пише любовни стихотворения и любовни писма никъде. Включително "До моето първо либе". Това не е любовно стихотворение. Либе, не другарката до неговия живот. Това е една въображаема другарка, която всъщност е самата България. Второто много важно е, че Ботев не е зарязал жена си и детето си и хукнал като Дон Кихот да се бие с вятърни мелници. Това е човек, който е премислял месеци, какво да се случи. Направил е много сериозна подготовка. За това доказваме с факти и доказателства и снимков материал. Една снимка на Ботев, която за първи път ще излезе на бял свят. Веднъж е публикувана 80-та година и изчезва, защото се доказва, че това е Ботев. Той е правил разузнавателна мисия около Бекет, Румъния. Там са складирали основната бойна част от оръжията и там Ботев е сниман в прав ръст до една лодка с английско знаме, облечен по английски.

Липсата на достатъчен бюджет е причина в ролята на капитан Дагоберт Енглендер да видим Методи Асов, дългогодишен приятел на Иван Тренев:

"Както знаете приятелите трябва да си помагат и да се подкрепят. Като родолюбци отдавна му помагам с неговото начинание, да изясни истинските факти относно история за България, какво се е случвало, кои сме. Доста добър екип се събрахме, които успяхме да постигнем това нещо да се случи. По принцип не трябваше да участвам във филма. Отидох да помагам и Иван реши, че мога да изиграя Енглендер и го направихме. Успя да ме въвлече и мен в актьорския състав, понеже аз не съм професионален актьор."

Във филма ще бъдат показани и чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван, обясни още Иван Тренев:

"Ще покажем още няколко чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван на първите страници, като голям революционер още приживе и само 2 месеца след смъртта му. Това са неща, които е крайно време българите да ги знаят. Благодарение на Ботев цяла Европа разбира, какво се случва в България 5 века. Неща, които за първи път ги казваме и мисля, че ще бъде полезно за българите да разберат, каква е същността на истинския Ботев, като революционер, като поет."

Филмът е направен с възстановъчни елементи, за да може да въздейства на младата публика. Да може да бъде гледан и от ученици и максимално разбираем, поясни още Иван Тренев. Заснет е на три локации - в Козлодуй, Карлово и Сливен. Филмът е важен и с архивите, които са събрани от чужбина. 

Трейлър на "Ботев - отвъд понятното" можете да видите тук


Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Къде да се скрием при гръмотевична буря

Зачестяването на инциденти в резултат от мълнии се наблюдава в глобален мащаб. Причината е климатичните изменения, заявиха от Планинската спасителна служба към БЧК и дадоха съвети как да се предпазят хората от тези природни феномени. Мълниите представляват електрически заряд, който пада от горните слоеве на атмосферата към земната повърхност и..

публикувано на 29.09.22 в 16:20

Започва груповият лов на дивя свиня

На 1 октомври се открива ловният сезон на местен дребен дивеч и груповият лов на дива свиня. Издадена е заповед от министъра на земеделието, дружинките са подготвени и с нетърпение чакат груповия лов на дива свиня, каза Александър Георгиев- специалист по лова в ловно- рибарско дружество "Огоста"- Монтана. "Традиционно в България един от..

публикувано на 29.09.22 в 16:17

Проверени са язовирите в Монтанско

60 са язовирите в област Монтана. Всички те подлежат на ежегодни проверки. Преди есенно- зимния сезон и пролетно- летния  комисия със специалисти от различни институции проверява техническото състояние на  язовирите. "Всеки един от специалистите дава съответните предписания какво трябва да се извърши и какво трябва да се направи на..

публикувано на 29.09.22 в 16:04

Читалище "Цвят" открива новата творческа година

Народно читалище "Цвят" ще открие тържествено новата си учебна и творческа година във Видин. Талантливите видински деца отново ще имат възможност да развиват уменията си в традиционните школи и състави. Създава се и една нова школа, обясни секретарят на читалището Любомир Илиев: "Тази година ние продължаваме с Детската езикова школа по..

публикувано на 29.09.22 в 15:00

Увеличават капацитета на Пристанищен терминал "Видин-център"

Повече пътнически кораби ще могат да акостират едновременно на пристанище "Видин-център". Приключват ремонтните дейности, финансирани от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ), за увеличаването на капацитета на пристанището. Причината е повишения брой на круизни кораби, които спират във Видин през последните години. "Увеличилият се..

публикувано на 29.09.22 в 13:09

В "Музикална зона" на 29 септември 2022 слушаме музика из "Властелинът на пръстените" и Dirty Loops 2021

Партитурата към "Властелинът на пръстените" е може би най-големият шедьовър на композитора Хауърд Шор – изключително колоритна, като голяма част от ефектите са записани в реална обстановка. Вмъкнати са звуци на тигри, моржове, магарета. Има шумове, записани на гробище през нощта, а също и от строителната площадка, съответстващи на падането на..

публикувано на 29.09.22 в 09:00

Да пътуваш по света с колело и куче в рикша

Видин е място, което привлича различни и интересни хора от цял свят, особено, през лятото. Освен туристите, които пристигат с круизните кораби по Дунав, може да се срещнат и други чуждестранни пътешественици. Така срещнахме Жулиета Цука .  Тя е на 54 години и е от албански произход, но преди 32 години години, напуска родната си страна и заминава..

публикувано на 28.09.22 в 16:00