Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

Снимка: Десислава Авджиева

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията "Радецки - Козлодуйски бряг". Режисьор на филма е Ивалина Василева, оператор - Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев, който е и в ролята на Христо Ботев. Сценаристи са и продуценти от радио "Гама" - Видин. Образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров.

Идеята за филма се ражда още преди 5 години в главата на Иван Тренев, който е журналист по професия. Целта е чрез този документален филм да се покаже истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да се премахнат някои измислени митове, които го дегероизират, обяснява Иван Тренев:

"Първо трябва да опозная сам себе си. Когато опозная сам себе си ще мога да опозная и света, и да допринеса с нещо. Това е най-трудното нещо, но за да опознаем себе си трябва да се върнем и към корените си. Тези корени все още са неизяснени. Като започнем от произход на българите и завършваме до Ботев. Христо Ботев е признат в целия свят като поет и революционер, като журналист. На първо място бих искал да кажа, че Ботев не е романтик, не пише любовни стихотворения и любовни писма никъде. Включително "До моето първо либе". Това не е любовно стихотворение. Либе, не другарката до неговия живот. Това е една въображаема другарка, която всъщност е самата България. Второто много важно е, че Ботев не е зарязал жена си и детето си и хукнал като Дон Кихот да се бие с вятърни мелници. Това е човек, който е премислял месеци, какво да се случи. Направил е много сериозна подготовка. За това доказваме с факти и доказателства и снимков материал. Една снимка на Ботев, която за първи път ще излезе на бял свят. Веднъж е публикувана 80-та година и изчезва, защото се доказва, че това е Ботев. Той е правил разузнавателна мисия около Бекет, Румъния. Там са складирали основната бойна част от оръжията и там Ботев е сниман в прав ръст до една лодка с английско знаме, облечен по английски.

Липсата на достатъчен бюджет е причина в ролята на капитан Дагоберт Енглендер да видим Методи Асов, дългогодишен приятел на Иван Тренев:

"Както знаете приятелите трябва да си помагат и да се подкрепят. Като родолюбци отдавна му помагам с неговото начинание, да изясни истинските факти относно история за България, какво се е случвало, кои сме. Доста добър екип се събрахме, които успяхме да постигнем това нещо да се случи. По принцип не трябваше да участвам във филма. Отидох да помагам и Иван реши, че мога да изиграя Енглендер и го направихме. Успя да ме въвлече и мен в актьорския състав, понеже аз не съм професионален актьор."

Във филма ще бъдат показани и чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван, обясни още Иван Тренев:

"Ще покажем още няколко чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван на първите страници, като голям революционер още приживе и само 2 месеца след смъртта му. Това са неща, които е крайно време българите да ги знаят. Благодарение на Ботев цяла Европа разбира, какво се случва в България 5 века. Неща, които за първи път ги казваме и мисля, че ще бъде полезно за българите да разберат, каква е същността на истинския Ботев, като революционер, като поет."

Филмът е направен с възстановъчни елементи, за да може да въздейства на младата публика. Да може да бъде гледан и от ученици и максимално разбираем, поясни още Иван Тренев. Заснет е на три локации - в Козлодуй, Карлово и Сливен. Филмът е важен и с архивите, които са събрани от чужбина. 

Трейлър на "Ботев - отвъд понятното" можете да видите тук


Повече чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден..

публикувано на 05.03.21 в 13:43
обновеният площад в село Буковец, община Бяла Слатина

Село Буковец - прекрасно място за живеене

В белослатинското село Буковец живеят само 115 жители, но с голямо желание за живот и стремеж  към развитие. Исторически източници сочат, че село Буковец е заварено от османските завоеватели с днешното си име и на сегашното си място. Районът на селото е богат на неизследвани археологически паметници и селища. По-системно с проучване на района на селото..

публикувано на 05.03.21 в 13:00
улица в Ново село

Улици с имена на герои в Ново село

Много от улиците във видинското Ново село носят имената на значими исторически личности. От основателя  Аспарух през законотвореца Цар Крум, от обединителя на българския народ чрез християнството цар Борис, до твореца на "Златния век" цар Симеон, от големия политик и държавник Иван Асен Втори до последния Цар Иван Шишман. Повече от..

публикувано на 05.03.21 в 11:30

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин.  На пет места б яха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв..

публикувано на 04.03.21 в 16:44

Нов живот за закритото училище в Бели извор

В културно-информационен център ще бъде превърнато закритото училище в Бели извор. Сградата е предоставена за безвъзмездно ползване на местното читалище "Бъдеще 1926 г.". До този момент институцията е използвала първия етаж, а от съвсем скоро след Решение на Общинския съвет във Враца и вторият етаж е на разположение за културни дейности, разкри Ива..

публикувано на 04.03.21 в 15:44