Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Център за изкуство в село Челопек

Снимка: Сдружение "Книгини"


Център "Книгини" предстои да отвори в старата детска градина на село Челопек. Той ще е подходящ за всички хора на изкуството. За да е готова да приема културни прояви на сградата са извършват ремонтни дейности, каза за Радио ВИДИН Първолета Николова председател на сдружение "Книгини":


"Това, което в момента правим е вътрешен ремонт на самата детска градина за да може да я пригодим за нуждите на сдружение "Книгини". Така, че в момента имаме довършителни работи и надяваме се много скоро да го финализираме всичко и да очакваме подходящият момент за нейното отваряне..."


В една от последните инициативи на сдружението- конкурс в социалните мрежи за "Най-атрактивна снимка с книга" са се включили 33-ма участници, с 60 авторски снимки. Авторите на най-сполучливите творби ще получат за награда книга, а техните снимки ще станат част от благотворителна изложба-базар в рамките на откриването на център "Книгини" в селото. Снимките участващи в базара ще бъдат обявени в края на месец януари. Заради големият интерес е учредена и допълнителна "Награда на публиката" за най-атрактивна творба. Тя ще бъде присъдена на автора на снимката, получила най-много харесвания до 14 февруари 2021 г., уточни Първолета Николова:


"...Благотворителната изложба-базар ще се състои в деня, в който ще направим откриването на център "Книгини". Към момента нямаме все още конкретна дата предвид ситуацията, която е в страната. Така, че ще изчакаме подходящ момент, да се съобразим с всички изисквания и мерки за безопасност... Тези снимки, които бъдат продадени, средствата от тях ще бъдат използвани за следващи дейности на сдружението..."


Сдружението се развива, хората проявяват интерес. Отделно от това с дейностите на организацията могат да се привличат външни туристи, каза за Радио ВИДИН Тихомир Тошев кмет на село Челопек:


"Това е нещо, което се развива, нещо, което сега започва. Нещо, което хората проявяват интерес, разбира се. Всичко, което касае отношението към книгите, към тяхната дейност. Имат малка книжарничка, в която работят. Имат Центъра, който обслужват, бившата детска градина...  Да, хората подкрепят идеята. Сега не са толкова познати дейностите, които те искат да развиват... Целта е да привлечем външни туристи, външни гости на селото, които да посещават мероприятията, които те организират..."

Повече може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

"Неделник" от 28 февруари 2021 година

"Неделник" брой 350 идва при вас с настроение. Можете да научите за подготовката на Миланово Рън с мартеница . Едно събитие, което се случи през днешният ден. Следва една история с Георги Костодинов - Гогата и новата му книга. Гостуват ни и самодейци. Ина Игнатова от Раковица и Мариана Димитрова от Неговановци ни разказват интересни неща...

публикувано на 28.02.21 в 18:46

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13