Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видински кметове ще обикалят селата с велосипеди

Снимка: Георги Корнейков, БНР


Увеличение на трудовите възнаграждения на кмета на Общината и кметовете на кметства гласува Общинският съвет във Видин. До решението се стигна след продължителни дебати, започнали с изказване на кмета на град Дунавци Димо Скорчев:

"Интересно ми е защо вашата власт е решила, че селските общини могат да си позволят техните избраници и служители да получават по-голямо възнаграждение от общината - областен център... Не сме доволни от тези 10%, с които ни повишавате заплатите. Пак казвам, вероятно вие подценявате нашия труд. Нали ви е известно, че в едно населено място един кмет е при всеки стар човек, при всяка необходимост -  на всяко погребение, в болницата, в полицията и навсякъде, където го извикат. И понеже всеки ден ни се налага да идваме във Видин, ние идваме, разбира се, със собствен превоз, защото нямаме друг транспорт, и би било редно да помислите и по този въпрос дали не би трябвало някакъв бонус, за това че ние идваме със собствен транспорт."

От своя страна кметът на Видин Цветан Ценков отговори, че Общината се съобразява с действащото законодателство в страната:

"Всеки месец това, което  е като увеличение на моята заплата, ще отива в COVID отделението. Още нещо - позволих си да питам дали тези селски кметове имат служебни автомобили. Нямат. Но само ще кажа, че аз наистина ще удържа на моята дума и от моята заплата ще купя колелета за всеки един от селските кметове, за да могат те да обикалят селата да помага на бедните и на хора в нужда... Откакто съм станал кмет, за втори път вдигаме заплатите на общинските служители, така че аз дълбоко съзнавам нашето ниво, но искам да ви обърна внимание, че минималната е еднаква с останалата част на страната, но средната работна заплата в Община Видин и в Северозапада изостава спрямо останалата част на България."

Част от съветниците заявиха, че не са съгласие с предвиденото увеличение. Венци Пасков коментира, че е по-добре средствата да бъдат за увеличение на възнагражденията на общинската администрация:

"Но особено за кмета на Общината съм категорично против, особено в тия условия. Нека тези средства отидат за другите служители в общинската администрация, процентът да е малко по-висок."

Увеличението от 10% е съобразено със средствата, които са отпуснати от държания бюджет, обясни секретарят на общината Валери Димитров. По думите му, всяко друго увеличение, различно от това, следва да бъде дофинансирано от общинския бюджет. Що се отнася до общинската администрация, предвидените средства са за увеличение с до 20%. Заплатите на администрацията и на кметовете са в различни пера и дори кметът да се откаже от заплатите си, средствата не могат да се прехвърлят за администрацията, поясни той.

След разгорещени дебати предложението бе гласувано и прието. Така възнаграждението на кмета на Видин става 3 146 лева, на кмета на Дунавци - 1085 лева, на кметовете на кметства - 938 лева.

Вижте още

Поредица от инициативи за Деня на Европа във Враца

Деня на Европа ще бъде отбелязан във Враца с п оредица от интересни събития. Организатори на проявите са  Европа директно - Враца. На 9 май ще  има много викторини, изложба с плакати посветени на празника. С отворени врати за информация ще са центровете Ентърпрайс юроп нетуърк Враца и на Европа директно, към търговско промишлената палата, обясни..

публикувано на 07.05.21 в 16:39

"Бягай с усмивка" - подкрепа за лечение на деца с лицеви аномалии

Благотворителен пробег във Врачанския Балкан набира средства за Асоциация "Лицеви Аномалии". С тях ще се помогне за терапиите на деца. Пробегът ще е на 23 май, а трасето е от 21 километра. Призивът е за бягате с усмивка по Ботевите пътеки, казва организаторът Методи Симеонов: "Инициативата е в полза на децата с вродени аномалии,..

публикувано на 07.05.21 в 14:00

7 май - Ден на радиото и телевизията

Денят на радиото и телевизията 7 май е професионален празник на всички отрасли на радиотехниката и свръзката в България и Русия. Чества се в България като Ден на радиото и телевизията, в чест на 50-годишнината от създаването на радиото.  Радио Видин е 7-та Регионална радиостанция на БНР. За 12 години в ефира на Северозапада сме разпознаваема и слушана..

публикувано на 07.05.21 в 13:01

Гложене - село с поглед към бъдеще

Село Гложене  се намира   в Северозападна България  в местността "Златията". Разположено е на левия бряг на река Огоста. Намира се на 14 км от общинския център Козлодуй, на 67 км от областния център Враца, и на 180 км от  София. Смята се, че името му идва от  широкоразпространения тук храст глог. Според археолога и краевед Богдан Николов в центъра на..

публикувано на 07.05.21 в 12:20

Как въвеждането на дистанционна работа помага в битката срещу COVID-19?

Европейският парламент гласува резолюция за създаването на нов европейски закон, чиято цел е да защити правата на дистанционно работещите. Здравната криза, причинена от пандемията, заради  COVID-19, накара правителствата да предприемат безпрецедентна стъпка за затваряне на много работни места, с изключение на тези, които предоставят основни стоки и..

публикувано на 07.05.21 в 10:30
книгата на проф Младенов

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще  бъде открита  в Ново село н а 11 май .  В центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на..

публикувано на 07.05.21 в 10:25

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39