Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във всяко дете се крие читател

Снимка: БГНЕС


Кампанията "Във всяко дете се крие читател", която насърчава детското четене, организира образователната платформа "Книговище". На 500 класа от цялата страна ще бъдат осигурени абонаменти за онлайн играта за развиване на четивната грамотност, която сайтът на платформата предлага.

Днешните млади ученици четат, но техните родители, баби и дядовци споделят, че заниманията в интернет са им по-интересни.

"Обичам да чета всеки ден... Харесваме книгите, защото са интересни... Важно е да можеш да четеш, това ще ти помогне да печелиш купи и медали, така се образоваш, обогатяваш речника си... Любимата ми книга е "Хари Потър"... Чета, но не ми е най-любимото нещо... Детските книжки са скучни, по-интересни са фентъзите и тези с приключенията... Покрай внучката четем най-много народните приказки и българските автори, тя харесва четенето... Днешните деца са по-ангажирани от телевизора и компютъра... Двама внука имам, единият чете, но другия не..." 

Кампанията цели да помогне на деца от 1-ви до 7-ми клас чрез игра да открият удоволствието от четенето
 и да предостави на учителите съвременен инструмент за насърчаване на четивната грамотност, разказа Искра Джанабетска.
"Нашите безплатни абонаменти са инструментариум, който по игрови начин запалва децата по книгите. Самата платформа е игра, съдържаща 1300 куиза - отделни въпросници върху определен текст от детската литература. Влизайки в сайта, децата влизат в игрови сайт, в който имат възможност да печелят точки, награди, да качват читателски нива, да се състезават с връстници и съученици. За да могат да ползват платформата отново, децата трябва да прочетат следващ текст - т.е четенето си свършва работата, защото започва да се чете повече, така се печелят точки и се съчетава полезното с приятното".

За децата "Книговище" е игра, в която има куизове по детска литература, по приказки, по детски романи, по научно-популярна литература и енциклопедии.

Четенето от най-ранна възраст оформя умението да се вниква в текста, каза още Джанабетска.

"Обратната връзка е категорично възклицателна, затова наименовахме кампанията "Във всяко дете се крие читател". Обратната връзка свидетелства, че децата се увличат по четенето. Тази състезателна структура ги кара да четат повече книги, стремят се да разбират съдържанието. Един от проблемите е, че когато малките започнат да четат, се борят с изговор, с прочит на знака, но най-вече с осмислянето на текста. Книговище се опитва да създаде игрова ситуация, в която да се мисли именно над прочетенето. Ние имаме въпроси от 1 до 7 клас. По-големите изискват различен подход, затова започнахме с тази възраст, когато де
цата оформят читателски нагласи. След 4 клас текстовете стават по-сложни, а тогава умението да четеш с разбиране е ключово".

От "Книговище" призовават родителите и учителите да се свържат с платформата, за да получат абонамент.

"Има огромен наплив. Имаме и класове от Видинско. Аз съм дълбоко убедена в потенциала на този край. Това, което е нужно, учителите да се регистрират в сайта, правейки си профил. Децата трябва да решат по един въпросник. Да се свържат с нас, да ни пишат, че искат абонамент".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алберто Бруно

Алберто Бруно: Мечтата ми е да живея завинаги в Стакевци

Днес ви разказваме историята на италианеца  Алберто Бруно , който срещнахме още преди време в белоградчишкото село Стакевци . Алберто е родом от Рим и е на 54 години.  През живота си е правил най-различни неща. От малък започва да работи и до днес не се е спирал. Първата му работа е когато е бил на 11 години - отива на село да бере..

публикувано на 06.08.24 в 17:30

Специалист: Тютюнопушенето и алкохолът са най-вредни при кърмене

Чрез кърмата бебето получава активна имунна защита, която е жизнено важна след раждането. Коластрата, тоест първите капчици кърма, е изключително богата на хранителни вещества и е напълно достатъчна, за да нахрани бебето и да му даде всичко необходимо. Това каза по повод Световната седмица на кърменето - 1-7 август, доброволният консултант към..

публикувано на 06.08.24 в 16:14

Момиче от Монтана спечели първо място в международен музикален конкурс

Магдалена Александрова от Монтана завоюва първо място в четвърта възрастова група на Международния музикален конкурс  "Киното - моя любов, моя песен" , който е част от  Международния младежки медиен фестивал "Арлекин" във Варна. Тя се отличи в съревнованието при силна конкуренция. Журито на конкурса, в състав: академик Пламен Карталов,..

публикувано на 06.08.24 в 14:00

Расте броят на измамените български работници в чужбина

За значителен ръст на случаите с измамени българи  с обещания за работа в Швеция през летния сезон   алармират от българското посолство в Стокхолм. Това съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". През лятото се засилва търсенето на препитание в чужбина, но решавайки да отидем зад граница, трябва да си направим предварително..

публикувано на 06.08.24 в 13:49

Гимназията по облекло в Бяла Слатина ще има нов интериор

Професионалната гимназия по облекло "Елисавета Багряна" в Бяла Слатина  има дългогодишна история и традиция, с които заема своето специфично място в региона. Учебно заведение, което вече много години създава красота, твори изящество и стил, създава умни, образовани млади хора, които поколения наред предават своите знания и умения във..

публикувано на 06.08.24 в 13:18

В разгара на лятото: Какво е състоянието на фонтаните във Видин

Последният летен месец дойде, като температурите навън остават все още високи. Естествено е в такива дни да повдигнем въпроса за състоянието на оазисите, носещи прохлада в града, а именно фонтаните и чешмите.  Видинчани се възмущават от занемарения външен вид на водните съоръжения в града. Фонтанът пред сградата на Общината е силно замърсен и..

публикувано на 06.08.24 в 13:00

Когато детето отказва да отиде на зъболекар

Отказът на детето да посети зъболекар, след като вече е било в зъболекарския кабинет и е преминало успешно определена процедура, не бива да тревожи родителите. Това каза в "Час при зъболекаря" лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и поясни, че подобно поведение е характерно за децата между 4 и 6-годишна възраст, и може да бъде преодоляно с..

публикувано на 05.08.24 в 17:44