Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленият ентусиаст Симона Стилиянова за живота с по-малко отпадъци

Симона Стилиянова
Снимка: личен архив

 

Днешният ни гост в "Калейдоскоп" е 30- годишната Симона Стилиянова, която се определя като  зелен ентусиаст. Симона е истински пример за това, че решаването на глобални екологични проблеми зависи от наглед дребни постъпки на всеки един от нас. Тя е радетел за живот с по-малко отпадъци и създател на блога  Zero Waste Sofia - Помощник в устойчивия градски начин на живот. Симона  е част от проекта ОсноваВ Zero Waste Sofia тя споделя своя личен опит в пазаруването, намаляване на хранителните отпадъци и компостирането. Според нея компостирането е естественият начин на природата да преработва и рециклира органичните си отпадъци. В своя блог споделя какво и как е преживяла, предлага разнообразни и иновативни решения за живот с по-малко отпадъци. По този начин  заразява с личния си пример много хора в България. Така съмишлениците за по-чиста околна среда стават все повече и повече и в момента са 12 000 души.  Необходима е промяна в мисленето и поведението ни към природата, убедена е тя и вярва, че днешното безразсъдно и жестоко използване на природните ресурси и унищожаването на природата ще се промени към по-добро.

 
Симона СтилияноваСимона Стилиянова е родена във Видин през 1990 година. Учи в ОУ "Иван Вазов", продължава в ППМГ "Екзарх Антим Първи". Езиците ѝ се отдават с лекота, но приоритет и е математиката. Кандидатства в Техническия университет в специалност "Управление на маркетинга". С голямо желание учи и придобива знания по специалността . Голямата ѝ мечта е на практика да работи в корпоративна среда. В началото на  следването си успява да съчетае работи и учене. Първата ѝ работа е в един от големите мобилни оператори. Започва в техническия отдел, по-късно в ПР - отдела. Реално постига това, за което е мечтала с много усилия и работа.
Днес, обаче, от позицията на времето, преценява и е убедена, че човек трябва да постига баланс в живота си независимо от целите си.


ДЕТСТВОТО
"Още от малка мама е успяла да ми предаде любовта си към книгите. Това е и един от първите подаръци, които някога съм получавала за Коледа - книжка с приказки на Ханс Кристиан Андерсен. И оттогава нещата доста са се задълбочили, и това продължава да бъде една от големите ми страсти, както и любовта към природата. Въобще към планината, гората и опазването на околната среда. Баща ми пък ми е предал любовта към технологиите."

РАБОТАТА
"Може би най-трудното за мен беше да си поставям граници и да успея да си извоювам лично време и да балансирам. Да, за това ми трябваха дълги години да го направя... Трябва да се научиш да се грижиш за себе си и за здравето си и да правиш паузи, когато това е необходимо... То като цяло е много трудно човек да се спре, когато обича това, което прави, но мисля, че всеки намира своя начин."


Симона СтилияноваЕКОЛОГИЯТА
"Всичко започна в детството ми. Винаги съм обичала природата, разходките в гората. С майка ми сме се разхождали, тя е завършила "Горско стопанство" и познава всички видове растения и ме е учела кое какво е. И винаги съм изпитвала любов и уважение към природата. Последните години нещата се задълбочиха, започнах да попадам на информация за негативния ефект, който оказваме върху околната среда. По най-прозаичния начин попаднах на едно youtube видео, в което девойка обясняваше как живее почти без да генерира никакви отпадъци и показа буркан, в който е събрала отпадъците си за последните 4 години, което много ме впечатли. Започнах да се интересувам все повече и повече.
Тогава осъзнах, че генерирам доста излишен боклук. Започнах да чета книги по темата, да гледам документални филми, да следя различни учени, които изследват тази тема. И започнах да променям навиците си. От там започнах да пиша блог Zero Waste Sofia , който в началото беше да споделям опита си за живот с по-малко отпадъци...

НАЧАЛОТО НА ПЪТЯ
"В началото основното беше да спра да си купувам бутилирана вода. Като цяло философията на Zero Waste Sofia движението за намаляване на отпадъците и въздействието на околната среда се гради на пет стъпки: 1. Да  отказваме това, от което не се нуждаем; 2. Да намалим това, от което се нуждаем; 3. Да използваме повторно това, което имаме, например бутилка за многократна употреба, торбичка за многократна употреба; 4.  Да рециклираме отпадъците  5-та стъпка - компостиране"

Симона Стилиянова наскоро бе отличена от bTV за принос в развитието на инициативата "Да изчистим България заедно", част от "Let's Do It! World". Ключова инициативата през 2019 година беше и почистването и облагородяването на обществените чешми у нас, организирано от Zero Waste Sofia. В чистенето се включиха стотици доброволци, а в резултат от усилията им повече от 50 чешми в цялата страна бяха облагородени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15