Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Телефон 112 - спешният номер, който никога не дава заето

Снимка: Радио Видин


Днес отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. В България Националната система 112 включва шест центъра за приемане и обслужване на спешни повиквания към телефон 112. Този, който отговаря за Северозапада е разположен в Монтана и обслужва територията на 5 области - Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч. Единният европейски номер 112 никога не дава заето, спешните повиквания са обединени в този номер с цел улеснение на гражданите, целта е да не се помнят няколко различни номера при спешност, каза за Радио ВИДИН Калин Вазонов началник на центъра в Монтана.
 


"... От каквото и естество да е тяхното обаждане се приема на телефон 112 и се изпраща към на съответната служба, която съответно спестява и време на обаждащият се. Ако например за едно пътно транспортно произшествие е необходимо да се изпратят няколко служби, той няма да звъни на няколко номера, а с обаждането на 112 това нещо се случва. В център Монтана работят 34 оператора и 16 координатора, като те съответно те не са едновременно на работа, а са разпределени в смени. Център Монтана обслужва територията на 5 области. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч... На телефон 112 се приемат обаждания и на няколко европейски езика, към служителите има изисквания да владеят и чужди езици. В нашият Център се приемат обаждания на английски, френски, немски, руски. На телефон 112 най-много обаждания за съжаления са медицинските. Населението е доста болно в страната, особено сега с пандемията която върлува. За миналата година център Монтана е приел 93 818 медицински инцидента. След тях следват инцидентите с престъпления против личността, миналата година за център Монтана, тоест за 5-те области са 50 834 сигнала. Пътно транспортните произшествия никак не са малко за миналата година са 9414, това говорим за пътно транспортно произшествия с пострадали. За миналата година за територията на център Монтана неверните сигнали са 268..."


Около 250, 300 са обажданията, които минават през един служител на центъра за спешни обаждания, по време на 12 часова смяна. Естеството на работата не е проста и обикновена, за това и качествата които трябва да притежава служителя са изключително много, уточнява Калин Вазонов:


"Времето за приемане се стремим да го сведем максимално най-бързо, 3 минути е максималното време за което оператора трябва да е събрал необходимата информация и да е изпратил картон. Като се стремим това време да падне под 2 минути, стремим се за минута и половина. Представете си за минута и половина оператора да може вземе точен адрес, да вземе необходимата информация и това нещо вече да отива към службата, която трябва да изпрати екип. Сега реакцията на службата зависи от други фактори..."


Използват ли гражданите телефона за спешни повиквания 112, по какъв повод и доволни ли са от обслужването - отговорите събрахме в анкета на Радио ВИДИН.


"Редки случаи, доволни, компетентно, отзивчиво всичко точно професионално. Обаждали сме се. Там на село бяхме, не знам някакъв човек страничен ме помоли... Не, не ми е било необходимо, ако ми стане необходимо не дай си боже ще го използвам. Служителите значи страхотно са натоварени, знам защото съм бил вътре в тези неща... Не и дано не се случва, но доколкото съм така запознат нещо много не е като хората, ставали обърквания, не съм сигурен... Добре е да го има, хубаво... Не много бързо се отзовават, ами не знам аз например бях с много високо кръвно и трябваше сина ми от центъра дойде по-бързо до нас аз живея нататък до болницата и съм близо там, а тях още ги нямаше. Мен ми струва, че преди беше по-добре отколкото сега, да, когато бяха отделно."


Всяка година Асоциацията на европейските спешни номера организира кампания в социалните мрежи. Тази година мотото е за изказване на благодарност към службите за спешно реагиране.

Вижте още

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05