Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оплетени в дигиталната мрежа

Нужен е надежден контрол в електронното пространство

3
Снимка: БГНЕС

Живеем в дигитален свят паралелно с реалния, създаваме профили в мрежата и ползваме електронна поща. Работим, учим, пазаруваме и се срещаме онлайн. Следите ни остават в мрежата. Все по-малко са нещата, които можем да правим без да използваме мрежата. А цената за това понякога може да е твърде висока.
Борислав Цеков
"Киберпространството днес е собственост на дигиталните феодали. Неговите ресурси - информация, социални мрежи, облачни платформи, системи за разплащане и комуникация и прочие са изцяло под безконтролната им власт. Те определят правилата и достъпа до тях“- посочва в анализа си "Тъмната епоха на дигиталния феодализъм" докторът по конституционно право Борислав Цеков от Изследователски център за Нова Европа. Той смята, че трябва да бъде въведен надежден контрол в мрежата:

"В последните две десетилетия светът все по-интензивно се дигитализира. Ежедневният живот, икономическата активност, социалната активност  на хората става все по-малко възможна извън дигиталния свят. И това от една страна е положителен процес, но заедно с това целият този процес беше монополизиран в най-лошия смисъл на това понятие от няколко свръх гигантски корпорации Google, Facebook, Amazon, YouTube, Twitter, които по един напълно непрозрачен начин и в нарушение на всички правила на свободната конкуренция започнаха да диктуват, включително вече какво можем да мислим, какво можем да говорим и т.н. Ако търсим аналогия в икономическото развитие това е все едно светът от началото на 20-ти век, когато в Съединените щати, най-вече, започва процесът на приемане на антитръстово и антимонополното законодателство. Защо? Защото тогава във властта на стоманодобива и в жп транспорта са създадени точно такива свръх гигантски корпорации, монополи, които диктуват всичко и в малкия бизнес и работят непрозрачно, и в нарушение на елементарните правила на свободната конкуренция. Днес светът е изправен пред подобен проблем и аз се надявам, че и решението ще бъде такова рано или късно, независимо, че тези корпорации са гигантски и се съпротивляват и имат своите скъпо платени лобита. В  крайна сметка ще се приеме законодателство и в Съединените щати, и в Европа за демонополизация на дигиталното пространство и тези монополи ще бъдат принудени първо да се раздробят, защото в момента Google например от дигитална идентичност през търсачка до електронна поща, т.е по цялата структура на дигиталния свят те държат на практика монополно положение. Каквото поискат те, това правят. Каквото решат на тъмно корпоративните олигарси, това се случва. Ако искат да заличат съществуването буквално на един човек, или на един бизнес, могат да го направят и никой не може да им търси сметка. Това са абсурдни неща и ще намерят решение рано или късно. Това, което се случи след последните избори, а и преди тях в САЩ,  катализира и  разбирането по този процес, и необходимостта от озаптяване на тези монополи. Заедно с това поставя началото на трудния, но в крайна сметка необходим процес на демонополизация на дигиталния свят." 

От нещо абстрактно преди малко повече от 30 години, когато е създаден, интернетът се превръща в  ежедневна необходимост.  В разказа си "Убежище" писателят Валентин Попов- Вотан, автор на фантастика описва ситуация, подобна на сегашната. Пандемия поваля хората и никой не знае какъв е причинителят. Темите в новините за първи път не са електроника, биотехнологии, кибернетика. "Рязко човечеството бе принудено да напусне уютния виртуален свят, за да се сблъска с реален проблем"- пише Вотан. Ето как той вижда бъдещето на човека в мрежата:

"Бъдещето е все повече и повече да се дигитализира обществото, ученето. Аз, примерно в момента карам едни онлайн курсове, които не бих карал, ако се ходеше присъствено, така че има и хубави страни дигитализацията. Все повече и повече ще навлиза като добавена реалност, като смесена реалност. Просто хората би трябвало да свикнем с нея за хубаво или лошо... Просто трябва да се търси някакъв баланс, тъй като електронната среда има своите преимущества, но физическият контакт от друга страна, той е незаменим.  Тай развива и не само променя общата култура, интелекта, също така усещането за околна среда, за морал, ако щете, за естетика. В този ред на мисли трябва да е много добре балансирано, особено при децата. Това го казвам, защото имам дете в първи  клас, на което му се наложи да е дистанционно на училище. Трябва да е много балансиран този момент, особено при децата, той като те още не са изградени. При тях много лесно могат да се променят възгледи, наклон, виждания за живота - неща, които са важи едно дете да е здраво стъпило на земята, да има реална представа." 

За да не ни оплете мрежата, трябва да си наложим строг режим - да прекарваме определени часове в мрежата, но да оставяме време за срещи в парка, разходки сред природата, посещения в музеи, ако са отворени:

"Ние сме част от реалния свят така или иначе, може би съзнанието ни на някакво ниво може да се пренесе в мрежата, но мрежата не е негов дом, не е дом на нашето съзнание на нашата душа"- казва Вотан.

До колко сме зависими от интернет мрежата, проверихме в анкета:

"Имам Интернет, но не го използвам много често, защото това е вид затъпяване на младото поколение... Ползвам го за информация... Зависими от това нещо, да, и то доста... В днешно време не може без Интернет... В тази ситуация, в която сме не може без Интернет по никакъв начин, защото и работя през Интернет... Доста сме пристрастени и заради пандемията сега няма къде да се излиза. Единственият начин е чрез компютъра и социални мрежи."  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00