Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три години от въдворяването в длъжност на Видинския митрополит Даниил

НВП Видински митрополит Даниил: Там където вярата живее има мир, има съгласие

Първата служба на митрополит Даниил в катедралния храм във Видин
Снимка: Радио Видин

С Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил разговаряме за вярата в Бога като упование. Поводът е навършването на три години, откакто оглави епархията. На 10 февруари 2018 година новоизбраният видински митрополит  е посрещнат в града. На тържествената служба за въдворяването му са митрополити от светия синод на Българската православна църква, свещеници, миряни.


Радио Видин: "Изминаха три години от въдворяването Ви на митрополитския престол, какви години бяха това, Ваше високо преосвещенство, успяхте ли да се почувствате  у дома?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Динамични години. Мога да кажа, неусетно изминаха. Много неща се случиха и да, мисля, че се чувствам у дома. Още от годините на монашеското ми пострижение през 1999-та година, служението в църквата е мой дом. Църквата е мой дом. И през това време, където съм бил изпращан на послушание, където и да е било това, съм се чувствал комфортно и у дома, защото служението в църквата действително създава и един уют, дава и една радост. Изпълва със съдържание и смисъл живота ми. И убедено мога да кажа, че с идването ми в епархията, и като се добави това, че Видинска епархия, където и да отида, накъдето и да погледна, това са неземни красоти, изключителни природни дадености, богата история, благолепни, величествени храмове, прекрасни хора, така че мога да кажа, не само че се чувствам у дома в епархията, обичам Видинска епархия и се радвам на служението ми тук.“


Посрещането на НВП митрополит Даниил във ВидинРадио Видин: "Вие дойдохте със заявката: "Да се укрепваме в православната вяра и да я пазим",  как оценявате постигнатото?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Действително вярата е голямо благословение. Православната вяра е изключително ценен дар за нас, затова, че сме се родили в православна страна, затова, че имаме възможността още от ранните ни години да вкусваме да живеем от православната традиция, православната вяра, защото вярата ни води при Бога. Вярата ни просвещава. Вярата ни обнадеждава. Вярата ни дава сили. Затова тя е изключително ценен дар. Не е лесно да се направи оценка на вярата и на постигнатото във вярата, но общо взето, там, където вярата живее, там има мир, има съгласие. Има приятност във взаимоотношенията. Има стабилност, една градивност. И според мен, близките ми сътрудници във Видинска света митрополия, служителите, свещенослужителите в епархията, мисля, че в нашите взаимоотношения има един мир, едно взаимно разбиране, добра съвместна работа и от тази гледна точка мога да кажа, че има една стабилност във вярата и едни условия за добра работа и един  градеж, едно укрепване във вярата. Разбира се, необходимо е много, което да се направи. Това, което е важно, са нашите преки задължения, богослуженията, които извършваме редовно, посещенията на различни места, населените места в епархията, службите в храмовете, срещите с хората. Стараем се да правим допълнително. От миналата година Видинска митрополия издава един вестник "Видински благовестник". Негова цел е просветата във вярата, която също така спомага Божията благодат чрез словото Божие, чрез словото, оставено ни от просветени, свети хора, да стига до православните християни в епархията, да просветява, просвещава умовете, сърцата и така да ги укрепва и наставлява във вярата."


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Вижте още

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50

Силаги Тодоров - талисманът на самодейния състав в село Кутово

Самодеец от видинското село Кутово изработи знаме за самодейния състав към местното читалище. Освен това той всяка година прави календари за всички от читалището. Това е Силаги Тодоров, когото от читалището определят като техен талисман. Идеята за знамето му хрумнала от телевизията. Гледал стари излизания на самодейните състави и му направило..

публикувано на 12.04.21 в 15:30

"Неделник" от 11 април 2021 година

7 години навърши "Неделник" на 6 април. Седем години с вас, уважаеми слушатели на Радио Видин. В този брой ще празнуваме.  Аз, бях и ще бъда с вас, уважаеми слушатели. Стотици интервюта и стотици съдби и стотици настроения се случиха в това предаване. Тези стотици бяха и ще бъдат и ще продължат да бъдат част от мен. Радвам се, че сме..

публикувано на 11.04.21 в 12:25

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50