Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска ученичка сред първите в Национално състезание по икономикс

3
Светослава Бисерова, 12 клас, пг "Проф д-р Асен Златаров" видин
Снимка: личен архив

Светослава Бисерова, ученичка в  12-и клас, специалност "Икономика и мениджмънт" в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, се класира на четвърто  място в Националното състезание по икономикс, организирано от  Асоциацията на икономическите училища. Състезанието е било оспорвано, а подготовката за него започва от 8 клас, разказва Светослава:


"Реших, че би било добре да участвам, говорих с г-жа Върбанова, която е учител по икономика и ме подготвя от 8 клас. Тя ми даде материали, с които да се подготвям. Темите са 26 върху микро- и макроикономика, тази година са с 4 по-малко, това е голям материал... Сама се подготвях... Самият изпит е с продължителност 3 астрономически часа и се състои от 80 въпроса, като цяло самият тест не е толкова елементарен, имаше един въпрос за формула, която трябваше да се познае дали е вярна..."

 
изпит в УНСС - София160 са били  участниците - средношколци, от тях 22-ма са се класирали с достатъчен брой точки и с отлична оценка. Според приетия регламент на всички тях се признава оценка "отличен 6,00" за успешно положен конкурсен изпит за кандидатстване в Университета за национално и световно стопанство в направление "Икономика" за учебната 2021/2022 г.


"След като съм взела успешно изпита, мога да избирам от 33 специалности в направление "Икономика" в УНСС и след завършване на средното си образование мога да се запиша, в която искам специалност... Счетоводството ми харесва, интересна е специалността... На учениците от по-малките класове бих им казала да не се притесняват, да се изправят пред възможностите, които имат, да не се страхува  дали ще са победители в дадено състезание, но пък  хубаво е, ако се класират, емоцията е различна."

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15