Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Матеев, ГЕРБ: "Листата ни има потенциал да бъде от най-добрите, които Видин някога е имал"

Снимка: ПП ГЕРБ

"Аз съм повече човек на действията, отколкото на приказките. В ГЕРБ съм от самото начало и е въпрос на чест да приема най-високия пост в партията на територията на своята област. Никога не съм бягал от отговорност, мисля така да бъде и занапред." Така новият областен координатор на ГЕРБ във Видин Александър Матеев коментира в студиото на Радио Видин защо е приел да заеме този пост и да замени Владимир Тошев в навечерието на парламентарните избори.

Какъв стил на работа в областното ръководство на ГЕРБ ще се стремите да постигнете, кое ще бъде новото?

- Предложих на колегите от предизборния щаб и на общинските ръководители и беше прието въвеждането на личната отговорност. Политиката е отборна работа, но всеки трябва да носи лична отговорност за своите действия и бездействия. Много е важен и личният пример- когато говорим нещо на хората, те трябва да го виждат и в нашите действия. Не зная дали това е нов начин на работа, но е мой начин на работа.

Защо се наложи тази „рокада“, има ли спад в доверието на ръководството на ГЕРБ към областната структура на партията?

- Във всяко дълго управление идва момент на умора. ГЕРБ губи последните няколко избора във Видин, което показва, че има спад на доверието на гражданите към партията и по-точно- към нейното местно ръководство. Наложи се да се предаде щафетата на областното ръководство с една единствена цел- да се влее нова енергия в партията и да продължим напред, защото състезанието, което ни предстои, е изключително важно не само за нашия регион, а и за България.

С каква листа ще търсите подкрепа на предстоящите избори?

- Един от най-важните ни приоритети беше да отворим листите на ПП ГЕРБ за гражданите. Около 30 човека са номинирани, 20 от които са хора с "партиен билет", а останалите са граждани, като няколко от тях са с доста голям брой номинации. Тези номинации са изпратени на Изпълнителната комисия в централата на ГЕРБ. Там ще се вземе решение точно каква ще бъде подредбата на тази листа. Това би трябвало да стане до края на тази седмица или в началото на следващата.

Можете ли да посочите конкретни имена в листата?

- Аз съм сред номинираните, но не бих искал да посочвам други имена, защото не зная дали тези хора биха приели тази номинация. Едно е да бъдеш номиниран, а съвсем друго е да приемеш да влезеш в самата листа. Тепърва предстоят разговори с хората, които са номинирани. Сред номинираните има такива, които изпъкват с много номинации, това са хора с ясна гражданска позиция. Ако приемат да са в нашата листа, това ще бъде чест за нас. Тази листа има потенциал да бъде една от най-добрите, които Видин някога е имал.

Какви личности ще има в листата?

- В листата на ГЕРБ са оставени три места за гражданска квота. Целта ни е от листата на ГЕРБ във Видин в Народното събрание да влазат поне трима души. Това е много амбициозна цел, но в крайна сметка летвата, която сме си поставили, е да сме първа политическа сила на тези избори в областта.

Поставени ли са пред Вас конкретни изисквания от ръководството на партията?

- Ако ГЕРБ не спечели тези избори, ще е лошо не само за симпатизантите на ГЕРБ, а и за цяла България. Имам изцяло пълен картбланш от Изпълнителната комисия на ГЕРБ за всички партийни действия в област Видин. Нямам конкретно поставени цели, целите си ги поставяме ние- на регионално ниво.

Какво е състоянието на местните структури на ПП ГЕРБ в област Видин, преодолян ли е „разколът“?

- Всички знаем какво се случи миналата година в ГЕРБ Видин- част от областното и общинско ръководство се отказа от членството и се вля в нов политически формат. Това е тяхно решение, не бих искал да го коментирам. ПП ГЕРБ не е някакъв монолитен монумент, тя е жив организъм- едни идват, други си тръгват... Лошото е когато тези, които си тръгват, се отричат от всичко, в което са вярвали до онзи ден и сега едва ли не се представят за нови лица. До един момент си бил "острие на ГЕРБ", а сега си "острието срещу ГЕРБ". Това раздвоение не го разбирам. В момента структурите по места работят, всичко е спокойно. Разцеплението е преодоляно. Върви "преглед на войските". В две от структурите и кметовете има проблем- в Ново село и в Чупрене. Там ГЕРБ с ГЕРБ не си говорят. Това е пагубно за общините и трябва да се намери разумно решение. Надявам се преди изборите да бъде решен този проблем. Във Видин- с кмета, с председателя на Общинския съвет, с областния управител работим добре по ред инициативи, които тепърва ще стават видни за хората.

Каква кампания да очакваме от ГЕРБ?

- Такава, каквато винаги сме водили- позитивна, лице в лице с хората и да обещаваме само това, което ще можем да изпълним. Очакваме всеки момент да бъде одобрена управленската програма на партията, която да бъде разяснена на хората, а популизма ще го оставим за нашите опоненти.

Какви хора очаквате да ви подкрепят?

- Подкрепа очаквам от всички, защото това правителство и ГЕРБ започна да инвестира в нашия регион. Това се вижда от всички граждани. Ние сме оставили голям процент от нашата листа свободна за тях, така че просто да има за кого да гласуват- да гласуват за себе си.

Това ли е новият момент в предизборната кампания на ГЕРБ?

- Да- нови хора, отваряне на партията към гражданите, хората, които бяха на протестите (от началото на 2018 година за магистрален път до Видин и тунел под "Петрохан" бел. ред.) да влязат в листите, да влязат в парламента и да направят тази промяна, за която те жадуват.

Отчитате ли грешки, които ГЕРБ допусна на национално и регионално ниво?

- Не греши само този, който не работи. Една от грешките, които касаят нашия регион, е дисбалансът на развитие на районите в България, но този дисбаланс не е от сега, не е от последните 5-10 години, а е от времето на промените. В момента обаче виждаме, че ГЕРБ прави стъпки този дисбаланс да бъде отстранен- с големите инфраструктурни проекти, с инвестициите, които се предвиждат за нашия регион. На местно ниво грешката на областното ръководство на ГЕРБ е, че не припозна протеста за построяването на пътя. Трябваше да се намери баланс между партийния интерес и интересът на гражданите. Ако нямаше как да се включат в протеста, поне можеше да не пречат. Смятам, че това е голяма грешка на тогавашното ръководство. Ако тогава кметът беше застанал на страната на гражданите, сега щеше да е отново избран за кмет с мнозинство от 80%, но той реши просто да спазва партийната дисциплина, което е негово решение, но в крайна сметка това не може да бъде на всяка цена. Кметът спокойно можеше да заеме позицията на гражданите или най-малкото- да не пречи.

Как ще преодолявате натрупаните негативи?

- С нови лица, с открита кампания. Всички тези проблеми трябва да се изговорят. Разбира се, че има грешки, но в крайна сметка има и прошка.

В кои политически сили виждате основните си опоненти?

- На регионално ниво основният ни опонент е БСП. Друг опонент ни е купеният вот. Купеният вот е голям бич за нашия район. Призовавам органите на МВР да си свършат работата на тези избори.

Защо ГЕРБ трябва да спечели тези избори?

- Защото няма по-добри от нас. С пандемията се справяме по абсолютно добър начин. България стои добре финансово, въпреки всички разходи. За пръв път държавата се фокусира в Северозапада. Държавата чу това, което искахме- магистрала, тунел. Когато най-сетне ни чуха, би било много жалко Видин и видинчани да обърнат гръб и с лека ръка да се откажат от тази инвестиция. Не се съмнявам, че ако ГЕРБ не управлява, просто този проект няма да се случи. ГЕРБ е готова да бъде и в опозиция, но всички знаем как управляват БСП и ДПС- фалират банки, спират еврофондове, безработицата и корупцията растат, спира строителството...  

Можете ли да гарантирате, че ако ГЕРБ спечели тези избори и отново управлява, тези хубави проекти за Северозапада ще продължат?

- Аз мога да гарантирам, че ще направя всичко възможно гласът на Видин да се чува и това, което е обещано, да се изпълни. Всичко, което зависи от мен.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43