Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява ли се комуникацията от маската за лице?

Снимка: Радио ВИДИН


Близо година откакто маската за лице стана част от нашето ежедневие. 

Дали влизаме в магазин, обществена сграда, градски транспорт, дори когато сме на открито с повече хора около нас предпазното средство трябва да покрива половината от нашето лице. Това само по себе си носи известни трудности при нашата комуникация. 

Лесно можем да останем неразбрани, на лицата ни има множество мускули, чрез които изразяваме емоции, зад маската обаче те остават скрити, коментира за Радио ВИДИН Катя Райчева психолог от Видин. 

"Маската скрива цялата долна част на лицето и това може да предизвика недоразумение. Недоразумение защото лицето съдържа цялата информация за езика на тялото, която почти половината липсва когато е сложена маската. Най-много мускули има в лицето на човека и най-много се впрягат, когато трябва да изразиш така емоции примерно гняв или радост. През маската не се вижда това и също може да се получат недоразумения, което да създаде объркване в хората, защото може да казвам нещо. Особено ако казвам иронично и не се вижда каква физиономия правя и човека мисли, че е сериозно отсреща. Трябва да се внимава какво говорим на кого и как..."

Хората са свикнали с това да носят маска, когато се налага, затова и много от тях не им пречи при комуникация. Все пак има и такива, които заради предпазното средство изпитват затруднения при себеизразяване, сочи анкета на Радио ВИДИН.

"На мен не ми пречи. Аз обичам да нося и ще нося маска... Ако се усмихваме през маската... Пречи ми защото очилата ми се запотяват, затова не я слагам. Ако искаме да се изразим пречи естествено...Пречи ми да се изразявам, пречи ми и да дишам, защото аз съм с астма и непрекъснато я слагам и свалям, защото не мога да дишам... Ние сме здравни работници и сме свикнали с тези маски от едно време... Пречи да, с хора като се срещнеш пречи и като говоря ме задушава."

Пандемията от коронавирус промени нашият живот изцяло, все пак маската е много важно средство за превенция от вируса. Затова нека спазваме препоръките на здравните власти и да се надяваме че скоро отново ще живеем като преди и ще можем да се усмихваме без това да е скрито за отсрещната страна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48