Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Община Видин стартира проект за подмяна на старите отоплителни уреди

3
Снимка: Радио Видин

Община Видин стартира информационна кампания за подмяна на отоплителните уреди. Кампанията е в рамките на първия етап по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин". Той предвижда проучване и анализ на текущото състояние на използваното отопление и нагласите на населението в общината. Ще бъде проведена разяснителна кампания за видовете отопление и тяхното въздействие върху качеството на атмосферния въздух. Предвижда се и представяне на цялостна визия на Общината за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни такива. Какво предвижда проектът и ще се възползват ли от тази възможност видинчани? За стартирането на програмата и ползите от нея разговаряхме с Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции на Община Видин:

"На 10 февруари Община Видин сключи договор с предмет "Изпълнение на дейности" от първия етап по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин". Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Околна среда 2014- 2020 година", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на ЕС. Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Видин, чрез намаляването на емисиите от фини прахови частици от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяване на въздуха. На 5 ноември 2020 година, Община Видин определи телефонен номер, на който гражданите могат да получат по- подробна информация от експерти в повече насоки."- поясни Десислава Тодорова.

Телефоните за връзка с експертите са с номера 094/609 412, 0878 26 70 07, 02/483 11 99, 0885 03 74 02. Можете да ги намерите, изписани и на интернет страницата на Община Видин. Първият етап на проекта трябва да приключи до 31.05.2021 година. През втория етап предстои подмяна на уредите, използващи дърва и въглища, с алтернативни екологични източници, както и демонтаж на използваните замърсяващи отоплителни устройства на твърдо гориво и доставка и монтаж на новите екологични отоплителни уреди/системи, съобразно техническите решения от първия етап. Какво, обаче още трябва да знаем за новата програма- потърсихме експерт от една от фирмите, свързани с реализацията на първия подготвителен етап от проекта. Той включва информационна кампания сред населението, анкетно проучване и предварителна подготовка. Разговаряхме с Цвета Наньова, изпълнителен директор на консултантската българо- австрийска компания, която е една от ангажираните фирми по първата фаза:

"Всички жители на Видин, които имат собствено жилище в града Видин или в някое от другите селища, могат да кандидатстват, ако се отопляват на дърва и въглища. Това е първото условие, а другото условие е, че трябва да имат желание да си сменят  отоплението с нещо по- екологично. Обичайно хората, които се обаждат се отопляват с риза или с камина, или на котле с дърва и въглища, и имат желание да сменят източника на отопление с уред, който се захранва с пелети. Другата възможност е евентуално да се премине на отопление с климатици. Следващите изисквания са жилището да е законно и да са платени местните данъци и такси. Сумата за новите уреди, както и монтажа изцяло се поемат от програмата."

Ще има ли заложена някаква максимална стойност в цената на новите отоплителни уреди, с които ще се сдобият видинчани, когато започне физическата реализация на проекта- това попитахме още Цвета Наньова, изпълнителен директор на консултантската българо- австрийска компания:

"На този етап не може да се каже какво ще е стойността. Това вече зависи от условията, при които Общината ще обяви поръчката впоследствие. Аз мисля, че хората не бива да се притесняват, защото новите уреди, които ще бъдат закупени, дали ще са климатици или котлета за пелети и камини, ще отговарят при всички случаи на изискванията и действащите норми, и стандарти към този момент- това е гарантирано. Хората ще трябва да си предадат старите уреди, а Общината е задължена пък да ги предаде за вторични суровини."

Запознати ли са видинчани с проекта и биха ли се възползвали от него- това ги попитахме в анкета по темата:

"Хубаво е, но аз не съм на дърва ... Нека да видим как ще тръгне програмата. Не се знае, нали знаете колко начинания има неуспешни. Като идея е хубаво, подкрепям я, ще се поинтересувам и ще видя. Климатик- не съм голям привърженик. Лятото изстиваш, зимата не може да те стопли, но не е лоша идеята."- споделиха видинчани.

Будинка Миткова е шофьор на такси във Видин и семейството и се отоплява с печка на твърдо гориво. Тя не е запозната с проекта, но би искала да се възползва от него:

"Бих се възползвала, ако има такава възможност и я оценявам като добра за хората от Видин. Отопляваме се на дърва, което е ужасно. Иначе топли, на дърва най- много се усеща топлото, но е отвратително- прах, замърсяване и т.н."- разказа Будинка Миткова

В следващите дни предстои да бъдат анкетирани над 4 000 души, за да се установи какви са нагласите сред хората в Община Видин, отопляващи се на твърдо гориво, за преминаване към по-екологично отопление. Във връзка с това вчера бе проведено и обучение на анкетьорите, които ще правят допитването. Първият етап на проекта ще приключи на 31 май, след което ще се премине към втория, когато ще се извършва и реалната подмяна на отоплителните уреди, уверяват от Община Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Кметът на Габаре Ирена Игнатова: Да се работи в среда със смесено население не е проблем, ако всеки изкарва прехраната си с честен труд

Село Габаре е едно прекрасно село. Над 1000 души живеят в него. Имаме прекрасна природа - през селото преминават три реки, в близост имаме два язовира, доста обработваема земя, гора. В селото ни се живее спокойно, независимо, че преобладаващото население е от ромски произход. Това обясни кметът на село Габаре, община Бяла Слатина, Ирена Игнатова и..

публикувано на 26.02.21 в 16:00

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца ? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа ?  Емилиян Кадийски  решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на " Враца софтуер общество " - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде..

публикувано на 25.02.21 в 10:40

Колко пари са ни нужни месечно, за да живеем нормално?

2 542 лева са необходимите средства за издръжка на живота на 4-членно домакинство от двама възрастни и две деца, или малко над 635 лева на човек. Това сочат най- новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Увеличението на общата стойност за издръжката на живота е с близо 25 лева от началото на годината, като..

публикувано на 24.02.21 в 12:09

Филип Попов: БСП винаги е била фокусирана в развитието на Видин и Северозапада

"БСП винаги е готова за избори. Няколко поредни пъти внасяме вот на недоверие на това правителство, искахме оставката на министър-председателя, протестирахме пред Президенството, БСП беше гласът на протеста в пленарна зала, заявихме, че този парламент е изчерпан и не може да доведе до нищо по-добро. Бойко Борисов и неговите правителства по емпиричен..

публикувано на 23.02.21 в 14:24

Фермерските пазари по нов правилник

Изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни целят два документа- Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости. Тези документи за първи път въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.  "До момента..

публикувано на 22.02.21 в 15:12
среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно  от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов.   По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе..

публикувано на 19.02.21 в 17:00

ИПБ: Пътищата в Северозапада трябва да са приоритетни за властта

Най-висока е опасността от пътнотранспортни произшествия в Северозападна България сочи оценката на риска на българските пътища, изготвена от Института за пътна безопасност . Присъствието на регионалните пътища в графата на най-рисковите отсечки не изненадва видинчани , показа анкета на Радио Видин: "От лошо, та по-зле, това е..

публикувано на 18.02.21 в 10:45