Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приеха бюджета на община Георги Дамяново

Снимка: Радио Видин

5 379 316 лева е бюджетът на община Георги Дамяново за 2021 година. С 9 гласа “за” и 2 “въздържал се” Общинският съвет прие бюджета за настоящата година. Приходите от делегираните от държавата дейност ще са в размер на 3 374 150 лв, а от местна дейност – 2 000 000 лв. Общината планира да събере собствени приходи в размер на 606 000 лв. Изравнителната субсидия от държавата е 480 000 лв. Преходният остатък на община Георги Дамяново е в размер на 400 000 лв. 446 000 лв са капиталовите разходи от делигираната от държавата дейност”, съобщи кметът Нина Петкова:

"Тъй като покривите на доста сгради в общината са в лошо състояние, така че няколко емблематични сгради ще бъдат ремонтирани. Бившето училище в Говежда е едната сграда, която предвиждаме да бъде ремонтирана, тъй като покривът е в много лошо състояние, а на първия етаж са пощата, докторът. Сградата е посещавана и е неотложно да бъде ремонтиран покривът. Домашният социален патронаж в Дамяново, в който готвим за около 250 човека, също трябва да ремонтираме покрива."

Водопроводът на 19 улици в общината е подменен и тази година ще бъде положен асфалт. 1 милион и 200 хиляди лева са осигурени от програмата за “Развитие на селските райони”.

"Тази година се очаква т.нар. "Селска програма" да стартира, вече имаме процедура за строителство, в момента тече подборът на изпълнител. Към нея има доста улици, които ще бъдат асфалтирани в общината- 19 на брой, което също ще е от голяма полза за неселението", обясни Петкова.

Заради пандемията от COVID-19 през миналата година бяха отменени тържествата в община Георги Дамяново.

"Надяваме се пандемията да отшуми, да можем да започнем с културния календар на общината. Надяваме се новата година да е добра във всякакъв смисъл- хората в общината да усетят, че нещата се променят към по-добро."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00

Враца изпреварва Монтана и Видин по строителство

През второто тримесечие на годината данните на териториалното статистическо бюро във Враца сочат, че градът под Околчица  изпреварва останалите два областни града в Северозапада – Монтана и Видин. Във Враца са започнали да изграждат 9 жилищни сгради с 15 отделни жилища и обща застроена площ от 1 475 квадратни метра. За сравнение в Монтана е стартирало..

публикувано на 10.08.24 в 08:17

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Там той беше изслушан по искане на ПП-ДБ по повод данни за безстопанственост в държавни дружества.  От..

публикувано на 09.08.24 в 16:40

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20