Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За да оцелеят бездомните животни през зимата: бъдете спасители, не съдници

Снимка: Радио ВИДИН


Това, което свързва бездомните животни - дали кучета или котки, особено през зимата, е желанието да оцелеят. През студените и сурови месеци начинанието е по-трудно, защото е нужна висока температура. Промушвайки се през всеки възможен отвор, котките се излагат на риск, озовавайки се в работила до съвсем скоро кола, защото там могат да се сгушат и да получат нужната топлина.

Кампания "Погледни под капака" и "Погледни под колата", която цели опазването на живота на хиляди премръзнали бездомни кучета и котки, търсещи топлина в и под автомобилите, стартираха от организацията "Пухкави лапи България". 

Петър Добрев напомни, че собствениците да автомобилите трябва да проверяват за скрити животни преди да потеглят. Тези, които имат желание да помогнат, трябва да го направят с подходяща храна, уточни още той.

"Котките са известни с това, че търсят топли и неудобни места. Често се ситуират в двигателя на колата, той е затоплен след като е работила колата. Това е рисково, защото палейки колата, докато те са вътре, рискуваме да ги убием. Това е причината за тази кампания. Призоваваме да отделим минута - почуквайите по автомобила, по капака, защото иначе е стрес. Котетата имат по-висока телесна температура от хората, съответно по-трудно издържат на толкова ниски условия. Това им помага да задържат телесната температура, но се нуждаят от качествена храна, съдържаща калории. Говорим за гранули, за човешка храна без сол и подправки. Водата трябва да е топла, дори леко гореща, за да се пие по-дълго време. Ако не, животните пият от улуци и локви, които могат да съдържат опасни вещества".

Пухкавата козина позволява на котките да се чувстват комфортно навън при температури от 5-10 градуса под нулата - тя служи като отлична защита срещу студа, поради което през зимата линеенето при животните спира. През есента уличните котки активно ловят мишки и други гризачи, за да се запасят с мазнини, което им помага да се стоплят при силни студове.

10 котки гледа в двора на своята къща Ирина Стоянова.

"Имаме около 10 котки навън, които са изоставени в съседни дворове. Ние ги осиновихме, грижим се за тях, обезпаразитяваме ги вътрешно и външно редовно, храним ги, полагаме голяма любов. Зимата е най-трудният период за животните, по-трудно си намират храна, водата замръзва, нуждаят се от топлината, която търсят. Затова се качват по колите. Слагаме ние топла вода постоянно, от стари дъски и касетки им направихме къщички, слагаме им дрехи за повече плътност. Проверяваме редовно колата, когато я запалваме. Ако човек обича животните, няма как да не се съобразява".

При кучетата измръзването се случва, когато телесната температура стигне до малко над 37 градуса, а при при котките - 38. 

Видинчани също са благосклонни да помагат на изоставените животни през тежките месеци.

"Би трябвало всеки да внимава, животните не са виновни, а знаем, че отношението на хората определя това на животните... Обожавам животните, храним бездомните пред блока... Те нямат вина... Обичам ги много, помагам им, надявам се да стане като в Австрия - там няма бездомни животни, полагат се грижи... Когато имам храна, оставам покрай блок и работа... Обичаме ги, грижим се за тях, носим хапване, кокалчета, месце... Пред блока има котка, цял блок и дава храна".

Как се топлят уличните котки през зимата? Малко хора си задават този въпрос. Чрез него обаче можем да се превърнем в спасители, а не съдници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15