Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За да оцелеят бездомните животни през зимата: бъдете спасители, не съдници

Снимка: Радио ВИДИН


Това, което свързва бездомните животни - дали кучета или котки, особено през зимата, е желанието да оцелеят. През студените и сурови месеци начинанието е по-трудно, защото е нужна висока температура. Промушвайки се през всеки възможен отвор, котките се излагат на риск, озовавайки се в работила до съвсем скоро кола, защото там могат да се сгушат и да получат нужната топлина.

Кампания "Погледни под капака" и "Погледни под колата", която цели опазването на живота на хиляди премръзнали бездомни кучета и котки, търсещи топлина в и под автомобилите, стартираха от организацията "Пухкави лапи България". 

Петър Добрев напомни, че собствениците да автомобилите трябва да проверяват за скрити животни преди да потеглят. Тези, които имат желание да помогнат, трябва да го направят с подходяща храна, уточни още той.

"Котките са известни с това, че търсят топли и неудобни места. Често се ситуират в двигателя на колата, той е затоплен след като е работила колата. Това е рисково, защото палейки колата, докато те са вътре, рискуваме да ги убием. Това е причината за тази кампания. Призоваваме да отделим минута - почуквайите по автомобила, по капака, защото иначе е стрес. Котетата имат по-висока телесна температура от хората, съответно по-трудно издържат на толкова ниски условия. Това им помага да задържат телесната температура, но се нуждаят от качествена храна, съдържаща калории. Говорим за гранули, за човешка храна без сол и подправки. Водата трябва да е топла, дори леко гореща, за да се пие по-дълго време. Ако не, животните пият от улуци и локви, които могат да съдържат опасни вещества".

Пухкавата козина позволява на котките да се чувстват комфортно навън при температури от 5-10 градуса под нулата - тя служи като отлична защита срещу студа, поради което през зимата линеенето при животните спира. През есента уличните котки активно ловят мишки и други гризачи, за да се запасят с мазнини, което им помага да се стоплят при силни студове.

10 котки гледа в двора на своята къща Ирина Стоянова.

"Имаме около 10 котки навън, които са изоставени в съседни дворове. Ние ги осиновихме, грижим се за тях, обезпаразитяваме ги вътрешно и външно редовно, храним ги, полагаме голяма любов. Зимата е най-трудният период за животните, по-трудно си намират храна, водата замръзва, нуждаят се от топлината, която търсят. Затова се качват по колите. Слагаме ние топла вода постоянно, от стари дъски и касетки им направихме къщички, слагаме им дрехи за повече плътност. Проверяваме редовно колата, когато я запалваме. Ако човек обича животните, няма как да не се съобразява".

При кучетата измръзването се случва, когато телесната температура стигне до малко над 37 градуса, а при при котките - 38. 

Видинчани също са благосклонни да помагат на изоставените животни през тежките месеци.

"Би трябвало всеки да внимава, животните не са виновни, а знаем, че отношението на хората определя това на животните... Обожавам животните, храним бездомните пред блока... Те нямат вина... Обичам ги много, помагам им, надявам се да стане като в Австрия - там няма бездомни животни, полагат се грижи... Когато имам храна, оставам покрай блок и работа... Обичаме ги, грижим се за тях, носим хапване, кокалчета, месце... Пред блока има котка, цял блок и дава храна".

Как се топлят уличните котки през зимата? Малко хора си задават този въпрос. Чрез него обаче можем да се превърнем в спасители, а не съдници.

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00