Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С доброволен труд обновяват детска площадка в Белоградчик

| обновено на 22.02.21 в 18:55
Снимка: Община Белоградчик

В Белоградчик с доброволен труд почистиха района на стара детска площадка в града. По програма РОМАКТ са закупени нови съоръжения, които скоро ще бъдат монтирани. До края на март площадката ще е обновена и на нея ще играят децата от града. Инициативата е на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и местна инициативна група.  

"Община Белоградчик спечелели проект, на който дадохме име "Да играем заедно на площадка "Трети март", който е финансиран от фонд "Малки грантове" на програма РОМАКТ", втори кръг. Продължителността му е до края на месец март. Спечелената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 5 000 евро. Изпълнител е Община Белоградчик в партньорство с Местната инициативна група, заедно с представители на квартала със съсредоточено ромско население. Целта и идеята за създаването на такава площадка е да се създаде приятно и безопасно обществено място за игра и забавление на деца между 3 и 12 години, както и общо пространство за общуване на жители от общината от ромски и неромски произход. Тази цел ще бъде осъществена посредством четири дейности, които са заложени в проекта за изпълнение. Първата от тях е почистване и облагородяване на детската площадка. Това е стара детска площадка с площ от 260 квадратни метра. Облагородена е, почистена и подготвена за следващи дейности, които са оборудване и монтаж на детските съоръжения. Третата е може би най-важната дейност по проекта. Тя е беседа-тренинг за социално отговорно и толерантно поведение  в обществото. Тя се изпълнява от Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, заедно с Центъра за обществена подкрепа в града, разбира се при широкото съдействие и участие на училищните ръководства. В тази дейност се провеждат уроци- беседи в двете училища на територията на града. При по-големите - в гимназията темите са: "Социално отговорно и толерантно поведение в обществото, а пък сред по-малките в началното училище, учениците се учат как да пазят, създават и не рушат на обществени места. Предвид тежката обстановка в условията на пандемия, няма как срещите с децата да се случват на терен, физически присъствено, затова някои от тях са на онлайн платформа, други са в класната стая. Четвъртата заложена дейност по проекта е монтиране на допълнително осветително тяло в района на площадката, както и камера за видеонаблюдение"- каза секретарят на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни Милена Иванова. 

Партньор в дейностите е Местната инициативна група с председател Альоша Вътков:


"Ние сме Местната активна група от община Белоградчик. Тя е формирана по програма РОМАКТ.  През месец юни се подписа споразумение с кмета на Белоградчик Борис Николов и след подписването на споразумението формирахме една местна активна група от хора от квартал "Карловица", от ромски произход. Работим по инициативи, за които РОМАКТ ни помага. Ще ви дам пример вече имаме няколко такива. През месец август сме раздали 140 пакета хранителни продукти и почистващи препарати на крайно нуждаещи се хола от общината. След това инициирахме една доброволческа кампания за почистването на гробищния парк. Бяхме събрали над 30 доброволци. Общината ни подпомогна с техниката за извозване на боклуците от гробищния парк... През месец ноември спечелихме проект по малките грантове на РОМАКТ за детска площадка. Сумата за изграждане е 5 000 евро. Ние от Местната инициативна група взехме решение тя да се направи не в квартал "Карловица", ромския квартал, а да се направи на улица "3 март". Идеята е ромските и българските деца да играят заедно на тази детска  площадка. Тази детска площадка, тя беше занемарена, с много боклуци. Ние подехме инициативата да я почистим. Местната инициативна група се ангажира да направи пясъчник. Ще дарим 11 тона пясък. Трудът на хората е доброволен."


В Белоградчик се надяват при подходящо време още преди края на март детската площадка вече да е обновена. Ще бъде поставено ново осветление и видеонаблюдение.

Вижте още

Покаянието – правият и истински път към спасението

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 28.02.21 в 08:00

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50