Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концертът е днес от 18.00 часа в зала "Филхармония"

Оперната прима Цветелина Малджанска на видинска сцена

2
Снимка: Архив на Радио ВИДИН

На 27 януари тази година се навършиха 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Днес във Видин ще бъде отбелязана годишнината с концерт в зала "Филхармония". 

Диригент е Петър Димитров, а солисти са сопраното
Цветелина Малджанска и пианистката Надежда Димитрова. 

Цветелина Малджанска е родом от Враца и е дълбоко свързана със Северозапада. Оперната прима е и с диплома на доктор по медицина и носителка на званието почетен гражданин на Враца. Гастролира в България, Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ и Испания. Пее с почти всички български филхармонични оркестри:

"Защо избрах операта пред медицината? Това е въпрос с минала давност, защото вече не съм на 20 или на 30 години, когато трябва да взимам решения. Има неща които са непреодолими и макар човек да се опитва да бъде разумен в крайна сметка слуша сърцето си и в случая така се случи и с мен...Започнах да пея защото исках да правя това...", коментира Цветелина Малджанска.

Оперната прима е пяла на една сцена с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Андреа Бочели и много други звезди на оперното пеене:

"Това са хората, които са най- естествените, най- нормалните. Те са истински творци и не са се самозабравили...Те са направили кариера, за която всички мечтаят. Те изискват от себе си най- доброто и за това никога не укоряват, защото знаят колко е трудно...Да имам опера посветена на мен - това първо е израз на голяма любов каквато беше с бащата на моя син и аз се чувствах муза, което е незабравимо изживяване за всяка обичана жена...Много съм щастлива и беше много трудно, защото трябваше и да си я изпея..."

Въпреки, че непрекъснато пътува, тя изпитва липсва към родната Враца и село Хайредин, където прекарва детството си:

"Все повече ми липсват. Особено на село, където са минали най- хубавите ми години от живота до 18 години. Много често си мисля за моментите там с баба ми, с дядо ми и с братовчедите. Прекрасни спомени. В момента ми е мъчно, защото тях вече ги няма. Те починаха и някак това ме отдалечи от тази къща, защото всичко там е свързано с тях. Майка ми много често звъни на комшиите чичо Цецо и леля Пенка. Той чичо Цецо непрекъснато слуша вашето радио и го пуска силно и се чува из цялата махала. Много ги обичам и са ми много близки. Те ни гледат кучето, защото майка ми лятото живее там. Най- красивите моменти са ми били там...Дуета ми с Андреа Бочели е най- запомнящ се, защото той е свръх звезда, истинска. Оказа се, че той е едно момче. Много естествен и непринуден. Той ми казваше "доктореса"...Много прекрасен човек и партньор на сцената...Трудно е за творците в този обстановка. Поне в България има някакви концерти. Каня всички любители на тази музика да заповядат на концерта ни".

Концертът е днес от 18.00 часа в зала "Филхармония". В програмата са включени концертна ария за сопран, пиано и оркестър от Моцарт и Бетовен Симфония  № 3- "Ероика".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00

"Неделник" от 14 април 2024 година

Една пролет преди десет години от ефира на Радио ВИДИН прозвуча сигнала на предаването „Неделник“. И така вече 10 години вървя ръка за ръка с вас, уважаеми слушател и приятели. Честит 10-ти рожден ден на предавенето "Неделник" и честит брой 500. Благодаря от сърце на всички мои гости /всички са ми скъпи/ в предането...

публикувано на 14.04.24 в 14:37