Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Концертът е днес от 18.00 часа в зала "Филхармония"

Оперната прима Цветелина Малджанска на видинска сцена

2
Снимка: Архив на Радио ВИДИН

На 27 януари тази година се навършиха 265 години от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт. Днес във Видин ще бъде отбелязана годишнината с концерт в зала "Филхармония". 

Диригент е Петър Димитров, а солисти са сопраното
Цветелина Малджанска и пианистката Надежда Димитрова. 

Цветелина Малджанска е родом от Враца и е дълбоко свързана със Северозапада. Оперната прима е и с диплома на доктор по медицина и носителка на званието почетен гражданин на Враца. Гастролира в България, Италия, Израел, Германия, Бразилия, САЩ и Испания. Пее с почти всички български филхармонични оркестри:

"Защо избрах операта пред медицината? Това е въпрос с минала давност, защото вече не съм на 20 или на 30 години, когато трябва да взимам решения. Има неща които са непреодолими и макар човек да се опитва да бъде разумен в крайна сметка слуша сърцето си и в случая така се случи и с мен...Започнах да пея защото исках да правя това...", коментира Цветелина Малджанска.

Оперната прима е пяла на една сцена с Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Андреа Бочели и много други звезди на оперното пеене:

"Това са хората, които са най- естествените, най- нормалните. Те са истински творци и не са се самозабравили...Те са направили кариера, за която всички мечтаят. Те изискват от себе си най- доброто и за това никога не укоряват, защото знаят колко е трудно...Да имам опера посветена на мен - това първо е израз на голяма любов каквато беше с бащата на моя син и аз се чувствах муза, което е незабравимо изживяване за всяка обичана жена...Много съм щастлива и беше много трудно, защото трябваше и да си я изпея..."

Въпреки, че непрекъснато пътува, тя изпитва липсва към родната Враца и село Хайредин, където прекарва детството си:

"Все повече ми липсват. Особено на село, където са минали най- хубавите ми години от живота до 18 години. Много често си мисля за моментите там с баба ми, с дядо ми и с братовчедите. Прекрасни спомени. В момента ми е мъчно, защото тях вече ги няма. Те починаха и някак това ме отдалечи от тази къща, защото всичко там е свързано с тях. Майка ми много често звъни на комшиите чичо Цецо и леля Пенка. Той чичо Цецо непрекъснато слуша вашето радио и го пуска силно и се чува из цялата махала. Много ги обичам и са ми много близки. Те ни гледат кучето, защото майка ми лятото живее там. Най- красивите моменти са ми били там...Дуета ми с Андреа Бочели е най- запомнящ се, защото той е свръх звезда, истинска. Оказа се, че той е едно момче. Много естествен и непринуден. Той ми казваше "доктореса"...Много прекрасен човек и партньор на сцената...Трудно е за творците в този обстановка. Поне в България има някакви концерти. Каня всички любители на тази музика да заповядат на концерта ни".

Концертът е днес от 18.00 часа в зала "Филхармония". В програмата са включени концертна ария за сопран, пиано и оркестър от Моцарт и Бетовен Симфония  № 3- "Ероика".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Каменна фигура пързаля представите на хиляди видинчани

В градската градина на Видин, в района на Телеграф капия, се намира детска площадка, на която е разположена каменна пързалка. На детското съоръжение са играли и продължават да играят няколко различни поколения видинчани. Помните ли обаче, под формата на какво животно е пързалката? Петле или слон? Според спомените на Пламен от Видин тя е слонче или..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Преди 164 години е създадено първото женско дружество в България

Именно в книгата и образованието се крие ключът към еманципирането на българската жена и началото на женското движение в България, което има дългогодишни традиции още от Възраждането.Социалните, икономически и културни процеси от този период създават благоприятна почва за повдигането на въпроса за равноправието между мъжете и жените и необходимостта..

публикувано на 08.03.21 в 16:07

д-р Чавдар Ботев: Ваксините и инхибиторите ще преборят COVID-19

Медицината в световен мащаб напредна значително през последната една година в борбата с коронавируса, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев.  Как може да се реши проблемът? "Решението ще дойде или с инхибитори, които човек като ги пие няма да боледува, или с ваксини. Миналата година световното политическо решение взе ръководство да се борят с..

обновено на 08.03.21 в 16:01

"Неделник" от 7 март 2021 година

Който е пропуснал да слуша новият "Неделник" брой 351-и вече може да го направи. Днес на 7 март се отбелязва Международния ден детските телевизионни и радиопредавания. Отбелязва се от 1991 г. под егидата на Фонда на ООН за подпомагане на децата /УНИЦЕФ/. Чества се първата неделя на март. Можете да чуете един репортаж на програма "Хоризонт" за..

публикувано на 07.03.21 в 13:10

Да виждаме Христос у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е Неделя Месопустна . Неделното Евангелие, което се чете на Неделя Месопустна, е според Евангелието на свети апостол Матей и се отнася за Страшния съд. Христос говори за това по какъв начин ще бъдем съдени, когато Той дойде отново. Вместо да каже, че праведници са тези, които..

публикувано на 07.03.21 в 08:00

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова..

публикувано на 05.03.21 в 15:00