Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: БСП винаги е била фокусирана в развитието на Видин и Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН

"БСП винаги е готова за избори. Няколко поредни пъти внасяме вот на недоверие на това правителство, искахме оставката на министър-председателя, протестирахме пред Президенството, БСП беше гласът на протеста в пленарна зала, заявихме, че този парламент е изчерпан и не може да доведе до нищо по-добро. Бойко Борисов и неговите правителства по емпиричен начин доказаха, че са неспособни и некадърни да управляват България, генерират кризи. Заради това ние правилно и образно ги нарекохме "Срутището ГЕРБ"- след тях е потоп, завличане към дъното във всяка една сфера- социална политика, образование, здравеопазване..." Това заяви в студиото на Радио ВИДИН народният представител и водач на листата на БСП за България на предстоящите парламентарни избори във Видин Филип Попов.

Имате ли наблюдения какви са настроенията на симпатизантите на БСП във Видин? Не е тайна, че имаше напрежение между видинската областна структура и ръководството на БСП и лично срещу Вас. Изгладени ли са тези противоречия?

- БСП е първата политическа сила, която вече има готови листи и най-вече - предизборна платформа и управленска програма с ясно разписани решения на натрупаните от правителството на Борисов проблеми. Тези решения са консултирани със стотици български граждани, защото нашата платформа почива на "Визия за България", а цялата партия беше ангажирана с подготвянето на този документ, какъвто нито една друга партия няма към настоящия момент. Само няколко примера мога да дам: увеличаване на майчинските помощи, помощ при раждане на дете, намаляване на ДДС на стоки и храни, осъвременяване на всички пенсии, болниците да не са търговски дружества... По отношение на съществуващо напрежение- да, съществува такова напрежение. Никога не е имало напрежение между мен и обикновените членове на БСП, винаги сме работили заедно, сигурен съм, че и на тези избори ще работим заедно. За такова напрежение се говореше още през 2017 година, на тогавашните парламентарни избори. Тогава по аналогичен начин част от ръководството и председателят на БСП Видин направиха самоотводи от листата, сега същото се получи. В крайна сметка 2017 година станахме първа политическа сила в област Видин с около 12% разлика пред ГЕРБ. Надявам се тези противоречия да са изчистени, защото трябва да имаме обща цел- смяна на модела на управлението на ГЕРБ, развитие на Северозападна България и на цяла България. Прозрачност при управлението, честни избори.

Какви личности ще бъдат в листата на БСП във Видин?

- В цялата страна водачите на листите, гражданските квоти, коалиционните партньори, както и членовете на БСП са юристи, лекари, икономисти. С оглед тежкото положение в здравеопазването, в системата на съдебната власт, икономиката предложихме листите да се водят от професионалисти в тези сфери. Знаете, че аз съм юрист по образование, в цялата си парламентарна дейност съм бил и зам.-председател на правна комисия, член на правна комисия, зам.-председател на комисията за контрол на службите. Целият си професионализъм и експертиза съм отдал в тази насока, защото законодателството е много тясно свързано с правото, с правовия ред, правовата държава. Вторият в листата проф. Димитър Раденовски е от гражданската квота- известна личност, с професионална биография в сферата на здравеопазването. Третият в листата, както беше подредена от Областния съвет на БСП, е председателят на Общинския съвет в Белоградчик, четвърти е Андрей Андреев, председател на БСП в Димово, пети е председателят на БСП в Ружинци, шести е коалиционен партньор- млада майка с три деца, с икономическо образование, много активна в сферата на екологията, седми е настоящият народен представител д-р Цветан Топчиев, осми е млад човек, юрист, с богата история в БСП- Тихомир Трифонов. Разчитаме на този екип, на тази листа, разчитаме на откритостта на БСП, на открита кампания.

 Колко мандата може да спечелите на 4 април от област Видин?

- През 2017 година от четири мандата, БСП получи два. Тогава с Цветан Топчиев предложихме на останалите депутати от видинския регион да подпишем декларация с основните приоритети, касаещи развитието на Видин и Видинска област, защото това е надпартийна политика. Всички искаме градът, общината, Северозападна България да се развиват. За съжаление не получихме подкрепа от останалите политически сили, но това не ни попречи в това Народно събрание, като представители на опозицията, да вадим всички проблеми на област Видин по отношение на здравеопазване, опасност от наводняване, безработица, образование, демографската катастрофа... Само за видинската болница имам над 15 въпроса при различните министри на ГЕРБ, т.е. ние сме използвали целия парламентарен инструментариум, за да поставим на масата проблемите на Видин. Не получихме никаква подкрепа от управляващите. Проблемите, които поставяхме, за развитието региона бяха замитани под масата, не се допускаха до гласуване или се отхвърляха. Изготвихме Закон за създаване на фонд за развитие на Северозапада, но тези идеи бяха отхвърлени от управляващото мнозинство.

Кампанията, която ще водите, анти ГЕРБ ли ще бъде или про БСП?

- Ще покажем нашата алтернатива на това "Срутище ГЕРБ". Във всеки един от стълбовете на държавността имаме свои предложения.

Известно ли Ви е срещу какви кандидати ще се изправите и това има ли значение за кампанията на БСП?

- Все още няма официално представяне на листите на останалите кандидати за народни представители от другите политически сили, това са си техни вътрешни проблеми, които нас не ни касаят. Ние имаме програма, имаме платформа, излизаме с открити лица пред българските избиратели.

Очаквате ли нарушения на изборните правила?

- Да. Заради това имахме преговори с много формации, извънпарламентарни политически сили, организации за честни избори. Поканихме всички български граждани заедно да попречим на всяка манипулация в изборния ден, както и преди това. Искаме честни, прозрачни избори, искаме гаранции, че когато един човек отиде и гласува, за когото е преценил, в края на изборния ден неговият вот ще бъде наистина правилно отразен. Били сме свидетели на множество опити за манипулации, виждали сме как депутати от ГЕРБ мъкнат чували с бюлетини, българските граждани сме се нагледали на такива опити, на такива манипулации и е време да сложим край на това. Ясно е, че на предстоящите избори основният сблъсък ще е между БСП и ГЕРБ, ясно е, че ГЕРБ имат сметка от ниска избирателна активност, защото тогава контролираният вот, административният вот, корпоративният вот ще имат по-голяма тежест. Заради това призовавам всеки български гражданин да излезе и да гласува, защото това е основното оръжие да се сложи край на "Срутището ГЕРБ".

Възможна ли е коалиция ГЕРБ-БСП след изборите?

- Постоянно се чуват такива мантри. Целта на тези мантри е да разколебаят хората, които са решили да гласуват за БСП. БСП имаше възможност да управлява с ГЕРБ, нашият председател Корнелия Нинова имаше предложение да оглави Народното събрание, наши членове на БСП да влязат в изпълнителната власт като министри. Ние категорично отхвърлихме това предложение- това трябва да е ясно. Имаме решение и на най-висшия ни орган, че ние с ГЕРБ не можем да участваме в едно управление. Ние се борим срещу модела на ГЕРБ, така че това е изключено. По отношение на следизборните коалиции, ясно заявихме, че ще направим допитване до членовете на БСП, след като видим самия формат на следващото Народно събрание, какви са възможностите, къде имаме допирни линии с останалите политически субекти, имаме ли непреодолими пречки и тогава ще вземем своето мотивирано и ясно решение. Но в нашата програма сме заложили тези приоритети, тези червени линии, от които няма да отстъпим. Мотото на нашата платформа е "С грижа за хората". С цялата си дейност сме доказали, че ние сме алтернативата на това управление и всеки един глас, даден за политическа формация, която няма особени шансове да влезе в следващия парламент, е глас за статуквото, глас за ГЕРБ.

Опонентите ви казват, че, когато БСП управлява, "фалират банки, спират еврофондове, корупцията расте, спира строителството". Как ще отговорите на тези твърдения?

- Това е мантра на ГЕРБ, която те повтарят. ГЕРБ властва в България повече от 10 години, ако хората са доволни от състоянието, в което се намират, от заплащането си, от своята работа, от своето бъдеще, от своята сигурност, нека да гласуват за ГЕРБ. Но аз в нито една от тези сфери не виждам реална политика, която да достига до българските граждани. Раздават се от Борисов пари от държавната хазна без да се мисли какво ще се случи с нея, без оглед на последиците, предизборно. Така че тези мантри, повтаряни от "Срутището ГЕРБ", са политически мит, няма такова нещо. Нещо да е построено от Борисов в тази държава и след това да не се е счупило? За ГЕРБ винаги са виновни предишни, връщат ни обикновено преди 1989 година, 35-а година, понякога и до хан Аспарух, т.е. целият свят е виновен, но не и тези, които управляват, а в България имаме все по-голяма бедност, все по-голяма демографска катастрофа и криза. Ние имаме реални предложения с реални политики, насочени към по-добрия живот на всеки един български гражданин.

Строежът на новия път Видин-Ботевград безспорно е добър проект за развитието на Северозапада, но в същото време се твърди, че ако ГЕРБ не управлява, този проект ще бъде спрян. Можете ли да гарантирате, че БСП няма да постъпи така?

- Този проект вече беше спрян веднъж от ГЕРБ. Той беше вкаран като приоритетен в европейската програма "Транспорт" 2014-2020 година. Служебният кабинет, назначен от Росен Плевнелиев, извади този път от приоритетите на оперативната програма. Тогава ние протестирахме, затваряхме пътища. Сега вече можеше да има готов път. Разбира се, че не сме против този път, а напротив- искахме и протестирахме, за да се случи този път. Но Видин и Северозапада си останаха извън полезрението на управляващите. Когато във Видин идваха министри, обикновено се съкращаваха хора, визирам случая с "Видахим". Това е политиката на ГЕРБ. Пътят е наш приоритет и сме го залагали неколкократно в наши регионални и национални програми. Спекулациите са категорично неверни. Хората са достатъчно интелигентни и виждат нищоговоренето на ГЕРБ, тяхното обещаване без реална политика за развитието на Северозапада и на Видин.


Какво ще се промени, ако БСП спечели изборите и има възможност да управлява?

- Показали сме, че БСП винаги е била фокусирана в развитието на Северозападния регион. Винаги сме предлагали тези решения, които да доведат до промяна на този тежък дисбаланс в развитието на регионите в България, защото Видин е на дъното във всички класации- по безработица, по бедност, по неграмотност... Във всички негативни класации сме първи. Ние сме предложили и предлагаме много. Изготвихме Стратегия за развитието на Северозапада, за съжаление тя не намери никаква реализация, правихме няколко кръгли маси, но нищо не се случи, а там много ясно са заложени конкретни решения за развитието на Видин. Настоявахме за целеви бюджетни средства за развитието на Видин, Враца и Монтана- нищо не се направи, отхвърлиха и този закон. ГЕРБ не желае този регион да се развива, защото бедният човек, социално угнетеният човек е лесно манипулируем и те имат сметка от това нещо. БСП винаги сме били социално насочена партия. Нищо от това обаче не може да се случи, когато си в опозиция, когато парламентът е превърнат от министър-председателя в "гумен печат". Когато управлява ГЕРБ, тези неща няма как да се случат.

Вашето послание преди изборите?

- Призовавам за кураж, за надежда. На 4-ти да излязат да гласуват, за когото са преценили. Сега се повтаря нова мантра от управляващите, че е много опасно, но да отидеш да гласуваш е точно толкова опасно, колкото да отидеш в супермаркета да си напазаруваш.

Повече- в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43