Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Снимка: Радио ВИДИН


Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа

Емилиян Кадийски решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на "Враца софтуер общество" - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде възможност на повече хора от града  да намерят добре платена работа в динамичния IT сектор, без да напускат пределите на града под Околчица. За целта екипът разработва курсове по програмиране и дигитални умения, в които се обучават и подготвят за IT кариери ученици, работещи и безработни. През последните шест години "Враца софтуер" помага на стотици млади хора да разширят възможностите си и да започнат нова престижна работа.

Превръща ли се Враца във водещ софтуерен център? Това попитахме уеб програмистът.

"Не бих казал, че сме водещ софтуерен център в България. Всяка година екосистемата в града се развива, все повече хора работят в индустрията, ние разкриваме нови курсове, други организации също се занимават с дигитални услуги и продукти. Дигитализацията се развива непрекъснато. Ако трябва да се сравняваме с другите градове от страната, разликата е голяма. Регионален център за Северозапада е по-точно казано. Враца софтуер общество го създадохме формално през 2014 с идеята да развиваме дигитална индустрия в града. Опитваме се да организираме курсове за различни професии в IT сферата, това е нашият фокус. Започнахме с курс по програмиране, след това добавихме и курс по дигитален маркетинг, имаме и такъв по дизайн. Говорим за професии, които могат да се работят от Враца за клиенти от цял святНашата идеология е да даваме възможност на тукашни хора да работят на световно ниво. В днешно време е важно какво знаеш и можеш, не къде се намираш, поне така е в дигиталната индустрия. Далеч сме от това да имаме промяна на ниво град. Ние сме позитивен, добър пример. Стартирахме с нагласата годишно до 30 човека да започват работа. За всички тези години имаме малко над 30 човека, минали обучение и работещи в IT сферата във Враца. За малка група хора сме донесли някаква промяна. Аз съм работил и в София, дори след създаването на Враца софтуер. Доволен съм да бъда тук. Семейството ми е тук, виждам предимството пред големия град. Ние затова правим тези курсове - повече хора да имат възможност за добра работа в родния град. COVID-19 оказва благоприятно влияние - да, нанесе щети, но благоприятества дигитализацията".

През 2018 година екипът на софтуерното общество се нареди сред най-достойните българи, получавайки голямата награда от инициативата "Достойните българи".
Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, създатели на Враца софтуер общество
Откакто съществува, високоценената софтуерна компания може да се похвали с немалко награди и включване в реномирани европейски класации. Софтуерната компания "Вола софтуер" е лидер сред най-препоръчваните в Източна Европа за изминалата година според класацията на платформата за оценки и отзиви "Клъч".

Компанията ще продължи да помага на клиенти да разработват своите цели, каза още Кадийски и допълни, че големият успех е в осигуряването на възможност за врачани. Предстои разширяване и на географския обхват на "Враца софтуер".

"Ние развиваме две неща в града - едното е Враца софтуер, което отговаря за развитието на таланти. Правим събития, за да вдъхновяваме хората да се занимават с IT и обучения. Отделно имаме и авторска компания, която представя такива услуги. Това отличие беше за софтуерната компания. Екипът, който сме събрали, е добър. Най-много се гордеем с хората, на които дадохме възможност да се реализират тук. Това са хората, които минаха нашите курсове и останаха в града. Във Враца има и други фирми, които се занимават с подобна тематика. Вярвам, че условията са задоволителни за хората. Това е нашият смисъл - хубава работа. Продължаваме насетне с курсовете, които са успешни. Тази година започнахме дигитални курсове за софтуерно тестване. Няма да спрем да даваме възможност на врачани да имат добре платена работа. Замисляме се да работим в други географски региони със същата концепция. Разширяваме професиите и географския обхват. Следва да реализираме проект за обучение по програмиране в Северозапада, който ще обхване Монтана и Плевен, но има и други градове като Пловдив и Търново".

От екипа на сдружението вярват, че още повече млади хора ще започнат работа във Враца в следващите години.

На територията на Враца действа и MindHub - иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и юноши, която помага на децата да развиват своето логическо и аналитично мислене, изучавайки фундаменти в програмирането. 

Целта е да създадем среда, в която децата да могат да се отличават, казва менторът Доротея Владова, която избира да работи в северозападния град.

"Трудно е да си намериш съмишленици от гледна точка на това, че се занимавам с деца. Трудно е понякога да убедиш родителите, че става въпрос за нещо, което е толкова полезно за децата. В една крехка възраст - 6-11 години - един родител често не си дава сметка колко необходим е този старт за детето. Живеем в дигитализиран свят, колкото повече знаят от рано - толкова по-добре за тях. Вместо да са активни да играят игри, те могат да ги създават. Има смисъл, това трябва да покажем на родителите. Бих направила паралел с английския език, който днес е основен в ежедневието, така е и с програмирането. Дейността на MindHub е насочена към децата от възраст 6 до 15, да се научат на основите на програмирането, благодарение на които се развиват логическото мислене, аналитичното мислене. Дава възможност да бъдеш критичен към действия, да се търси решение на грешки, програмирането учи и на работа в екип. Създава се комптетенция за техническа грамотност".

Има ли разлика от преподаването в големите градове и в провинцията? 

"Не мисля, че има разлика между децата от големия град и тези от провинцията. Тук имаме деца със страхотен капацитет, с потенциал. Понякога се случва родителите да стопират детето, макар че и финансовата възможност има роля. Ако видим умения в едно дете, ние го насърчаваме да не спират да се развиват. Нещата не се делят на голям и малък град, а на възможността да откриеш себе си. Правим работилници на тематики. За мен любим спомен е първата лятна академия, която беше занимания след края на май месец. Идеята е да запълним смислено времето, организирайки полудневни и целодневни тематични дни, за да покажем няколко компонента от нашата програма. За мен като ментор удоволетворението идва от това, че се докоснах до децата. Станах приятел, на който могат да разчитат. Крайният резултат, когато виждам прогрес, когато родителите са доволни, когато децата нямат търпение за ново занятие, значи аз съм се справила и това ме радва. Мотивирам се да не спирам да работя. Ентусиазма в децата е важен за бъдещето на младите във Враца".

Иван Стрижлев, родом от Враца, вече повече от десет години се занимава със създаването и провеждането на тренинг обучения и тиймбилдинги. Според него, Враца днес е по-младежки град от когато и да е

"Почти веднага след завършване на висшето образование реших да остана във Враца. Не си спомням мотивите дори, просто така се наредиха нещата. Започнах да търся и съответно да намирам моя път за реализация. За мен беше важно да се занимавам с това, което съм учил, което ми харесва. Моята дейност е свързана с тиймбилдинг, развитие на екипи, тренинг обучения и всичко, свързано със социално-психологическия тренинг и личностното развитие. Забелязва се промяна в града - не само има повече млади хора, но се развива инфраструктурата и социалният живот. Не е това, което беше преди години. Враца е място, подходящо за онези, харесващи различен от динамичния стил на столицата. Тук е подходящо да създадеш семейство, да отглеждаш деца. Днес вече има и повече възможности за развитие. Враца софтуер предлага курсове в дигитални професии, защото идеята е да даде възможност на местните да работят нещо перспективно, с добро заплащане. Замисълът е глобален всъщност. Изгради се общност на хора, които си помагат, привличат компании. Софтуерни компании работят от Враца, хора решават да останат в града. Завършили курсовете хора са стотици. 30 човека са успели да си намерят работа в тази сфера, свързана с програмиране, тук във Враца".

Още древните римляни изричат фразата "моят дом е моята крепост". И са били прави, продължихме разговора със Стрижлев, който изтъкна преимуществото на един по-тих и малък град, какъвто е Враца, правейки и заключението, че потенциалът на едно населено място зависи от волята на младите хора.

"Не ми се е случвало да съжалявам за избора, който съм направил. Да, срещал съм трудности, но си заслужава. Не гледам от една гледна точка. Има много ценни неща във Враца - стил на живот, нашият Балкан, за 15 минути си някъде там в гората, местата са красиви, гледките също. Харесвам и хората. Тук са моите приятели, а за мен е важно - мога да получавам подкрепа. Тези неща допълват моя избор. Аз се радвам, че виждам все повече лица, решили да останат. Трябва да се вземе под внимание, че е от значение да имаш къде да живееш. В чуждия град е разход голям, нямаш спокойствието. Аз виждам Северозапада като място, което тепърва ще се припознава от хората. Ако всички си тръгнем, няма как да се промени мястото. Избралите родното, а към тях присъединени и другите, направили сходен избор, ще забързат процеса на развитие".

Тихомир Машов е друг врачанин, решил да търси професионално и лично развитие в най-големия град в Северозападна България. Причината - потенциалът, който предлага региона. Исторически, напомни той, Северозападът е ключова област през цялата история на България.

"Останах и оставам, защото смятам, че нашият край има потенциал, който зависи от нас като хора. Трябва да спрем да се оправдаваме с други хора. Всичко зависи от нас. Да, трудно беше, когато реших да остана. Нещата се променят към по-добро. Дори глобално погледнато, аз смятам че този регион е важен. Намерих си и работата, която харесвам и обичам. Започнах да се развивам и осъзнах, че когато човек желае нещо истински, той ще го постигне. Вярно е, градът се развива, в него се върнаха млади хора, усетили спокойствието и красотата. Клиширано звучи, но хора осъзнаха, че има с какво да допринесат. Живеем в свят на съвременните технологии, в който можеш да изпълняваш работата си от лаптоп, без значение дали във Враца, в някоя къща или на вилата. Разстоянието няма значение. Когато имаш добри условия, всичко идва от самосебе си. Ние сме свидетели, че нещата могат да се променят за дни. Хората се възползват от новото време все повече. Осъзнават кое е най-важното - добрата среда за живот. Малките градчета са прекрасни за отглеждане на семейство, на деца. Стига да искаш да работиш, ще го направиш навсякъде. Аз прогнозирам, че повече хора ще се връщаъ към родните си места. "Северозападнала" България отново ще реализира потенциала си, за да бъде това, което винаги е била в историята - един от факторите за развитие. Вярвам го, виждам и младите лица, които го вярват също".

Днес Враца не е големият занаятчийски, търговски и административен център, какъвто е непосредствено преди и след Освобождението. Градът, свързан с дейността на Софроний, с един от първите опити за създаване на новобългарска църква през Възраждането, с Априлското въстание, случайно или не, е първият свободен град в Северозападна България след Руско-турската освободителна война. 

В същото време един град е такъв, какъвто го направят жителите му и каквато грижа получи от стопаните. За да не бъдат обезлюдяващи, а проспериращи, градовете от Северозапада се нуждаят от своята идентичност, изразена от младото поколение, а Враца е подходящ пример.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Теодор Димокенчев

Теодор Димокенчев: Няма как да има стабилност, докато не премине борбата за надмощие между олигархичните кръгове

Готовност за разговори по приоритети и конкретни политики обявяват парламентарните формации.  Въпреки това, шансовете третият мандат да доведе до съставяне на редовен кабинет изглеждат все по-илюзорни с всеки изминал ден.  Защо се провали 50-тото Народно събрание?  Започна ли процес на разпад в партиите, който е предпоставка за пренареждане на..

публикувано на 25.07.24 в 10:00

КНСБ: 1/3 от българите работят за под 1000 лева месечно - достатъчни ли са?

1453 лв. е необходимият нетен месечен доход за издръжка на живота за работещ, сам живеещ към месец юни тази година. Това е почти колкото за предходното тримесечие - с един лев по-малко. Намаление не е имало от десет години, макар и минимално, което отразява овладяването на инфлацията и по-ниския ѝ темп. Това каза президентът на КНСБ Пламен..

публикувано на 24.07.24 в 10:45

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45