Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младите врачани, решили да търсят професионално и лично развитие в родния град

Снимка: Радио ВИДИН


Защо все повече млади хора решават да останат и да търсят развитието си във Враца? Осигурява ли градът възможности за атрактивна и добре платена работа

Емилиян Кадийски решава да търси развитието си в родния град. Той е един от основателите на "Враца софтуер общество" - сдружение, чиято цел е чрез качествено образование да даде възможност на повече хора от града  да намерят добре платена работа в динамичния IT сектор, без да напускат пределите на града под Околчица. За целта екипът разработва курсове по програмиране и дигитални умения, в които се обучават и подготвят за IT кариери ученици, работещи и безработни. През последните шест години "Враца софтуер" помага на стотици млади хора да разширят възможностите си и да започнат нова престижна работа.

Превръща ли се Враца във водещ софтуерен център? Това попитахме уеб програмистът.

"Не бих казал, че сме водещ софтуерен център в България. Всяка година екосистемата в града се развива, все повече хора работят в индустрията, ние разкриваме нови курсове, други организации също се занимават с дигитални услуги и продукти. Дигитализацията се развива непрекъснато. Ако трябва да се сравняваме с другите градове от страната, разликата е голяма. Регионален център за Северозапада е по-точно казано. Враца софтуер общество го създадохме формално през 2014 с идеята да развиваме дигитална индустрия в града. Опитваме се да организираме курсове за различни професии в IT сферата, това е нашият фокус. Започнахме с курс по програмиране, след това добавихме и курс по дигитален маркетинг, имаме и такъв по дизайн. Говорим за професии, които могат да се работят от Враца за клиенти от цял святНашата идеология е да даваме възможност на тукашни хора да работят на световно ниво. В днешно време е важно какво знаеш и можеш, не къде се намираш, поне така е в дигиталната индустрия. Далеч сме от това да имаме промяна на ниво град. Ние сме позитивен, добър пример. Стартирахме с нагласата годишно до 30 човека да започват работа. За всички тези години имаме малко над 30 човека, минали обучение и работещи в IT сферата във Враца. За малка група хора сме донесли някаква промяна. Аз съм работил и в София, дори след създаването на Враца софтуер. Доволен съм да бъда тук. Семейството ми е тук, виждам предимството пред големия град. Ние затова правим тези курсове - повече хора да имат възможност за добра работа в родния град. COVID-19 оказва благоприятно влияние - да, нанесе щети, но благоприятества дигитализацията".

През 2018 година екипът на софтуерното общество се нареди сред най-достойните българи, получавайки голямата награда от инициативата "Достойните българи".
Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов, създатели на Враца софтуер общество
Откакто съществува, високоценената софтуерна компания може да се похвали с немалко награди и включване в реномирани европейски класации. Софтуерната компания "Вола софтуер" е лидер сред най-препоръчваните в Източна Европа за изминалата година според класацията на платформата за оценки и отзиви "Клъч".

Компанията ще продължи да помага на клиенти да разработват своите цели, каза още Кадийски и допълни, че големият успех е в осигуряването на възможност за врачани. Предстои разширяване и на географския обхват на "Враца софтуер".

"Ние развиваме две неща в града - едното е Враца софтуер, което отговаря за развитието на таланти. Правим събития, за да вдъхновяваме хората да се занимават с IT и обучения. Отделно имаме и авторска компания, която представя такива услуги. Това отличие беше за софтуерната компания. Екипът, който сме събрали, е добър. Най-много се гордеем с хората, на които дадохме възможност да се реализират тук. Това са хората, които минаха нашите курсове и останаха в града. Във Враца има и други фирми, които се занимават с подобна тематика. Вярвам, че условията са задоволителни за хората. Това е нашият смисъл - хубава работа. Продължаваме насетне с курсовете, които са успешни. Тази година започнахме дигитални курсове за софтуерно тестване. Няма да спрем да даваме възможност на врачани да имат добре платена работа. Замисляме се да работим в други географски региони със същата концепция. Разширяваме професиите и географския обхват. Следва да реализираме проект за обучение по програмиране в Северозапада, който ще обхване Монтана и Плевен, но има и други градове като Пловдив и Търново".

От екипа на сдружението вярват, че още повече млади хора ще започнат работа във Враца в следващите години.

На територията на Враца действа и MindHub - иновативна мрежа от академии по програмиране за деца и юноши, която помага на децата да развиват своето логическо и аналитично мислене, изучавайки фундаменти в програмирането. 

Целта е да създадем среда, в която децата да могат да се отличават, казва менторът Доротея Владова, която избира да работи в северозападния град.

"Трудно е да си намериш съмишленици от гледна точка на това, че се занимавам с деца. Трудно е понякога да убедиш родителите, че става въпрос за нещо, което е толкова полезно за децата. В една крехка възраст - 6-11 години - един родител често не си дава сметка колко необходим е този старт за детето. Живеем в дигитализиран свят, колкото повече знаят от рано - толкова по-добре за тях. Вместо да са активни да играят игри, те могат да ги създават. Има смисъл, това трябва да покажем на родителите. Бих направила паралел с английския език, който днес е основен в ежедневието, така е и с програмирането. Дейността на MindHub е насочена към децата от възраст 6 до 15, да се научат на основите на програмирането, благодарение на които се развиват логическото мислене, аналитичното мислене. Дава възможност да бъдеш критичен към действия, да се търси решение на грешки, програмирането учи и на работа в екип. Създава се комптетенция за техническа грамотност".

Има ли разлика от преподаването в големите градове и в провинцията? 

"Не мисля, че има разлика между децата от големия град и тези от провинцията. Тук имаме деца със страхотен капацитет, с потенциал. Понякога се случва родителите да стопират детето, макар че и финансовата възможност има роля. Ако видим умения в едно дете, ние го насърчаваме да не спират да се развиват. Нещата не се делят на голям и малък град, а на възможността да откриеш себе си. Правим работилници на тематики. За мен любим спомен е първата лятна академия, която беше занимания след края на май месец. Идеята е да запълним смислено времето, организирайки полудневни и целодневни тематични дни, за да покажем няколко компонента от нашата програма. За мен като ментор удоволетворението идва от това, че се докоснах до децата. Станах приятел, на който могат да разчитат. Крайният резултат, когато виждам прогрес, когато родителите са доволни, когато децата нямат търпение за ново занятие, значи аз съм се справила и това ме радва. Мотивирам се да не спирам да работя. Ентусиазма в децата е важен за бъдещето на младите във Враца".

Иван Стрижлев, родом от Враца, вече повече от десет години се занимава със създаването и провеждането на тренинг обучения и тиймбилдинги. Според него, Враца днес е по-младежки град от когато и да е

"Почти веднага след завършване на висшето образование реших да остана във Враца. Не си спомням мотивите дори, просто така се наредиха нещата. Започнах да търся и съответно да намирам моя път за реализация. За мен беше важно да се занимавам с това, което съм учил, което ми харесва. Моята дейност е свързана с тиймбилдинг, развитие на екипи, тренинг обучения и всичко, свързано със социално-психологическия тренинг и личностното развитие. Забелязва се промяна в града - не само има повече млади хора, но се развива инфраструктурата и социалният живот. Не е това, което беше преди години. Враца е място, подходящо за онези, харесващи различен от динамичния стил на столицата. Тук е подходящо да създадеш семейство, да отглеждаш деца. Днес вече има и повече възможности за развитие. Враца софтуер предлага курсове в дигитални професии, защото идеята е да даде възможност на местните да работят нещо перспективно, с добро заплащане. Замисълът е глобален всъщност. Изгради се общност на хора, които си помагат, привличат компании. Софтуерни компании работят от Враца, хора решават да останат в града. Завършили курсовете хора са стотици. 30 човека са успели да си намерят работа в тази сфера, свързана с програмиране, тук във Враца".

Още древните римляни изричат фразата "моят дом е моята крепост". И са били прави, продължихме разговора със Стрижлев, който изтъкна преимуществото на един по-тих и малък град, какъвто е Враца, правейки и заключението, че потенциалът на едно населено място зависи от волята на младите хора.

"Не ми се е случвало да съжалявам за избора, който съм направил. Да, срещал съм трудности, но си заслужава. Не гледам от една гледна точка. Има много ценни неща във Враца - стил на живот, нашият Балкан, за 15 минути си някъде там в гората, местата са красиви, гледките също. Харесвам и хората. Тук са моите приятели, а за мен е важно - мога да получавам подкрепа. Тези неща допълват моя избор. Аз се радвам, че виждам все повече лица, решили да останат. Трябва да се вземе под внимание, че е от значение да имаш къде да живееш. В чуждия град е разход голям, нямаш спокойствието. Аз виждам Северозапада като място, което тепърва ще се припознава от хората. Ако всички си тръгнем, няма как да се промени мястото. Избралите родното, а към тях присъединени и другите, направили сходен избор, ще забързат процеса на развитие".

Тихомир Машов е друг врачанин, решил да търси професионално и лично развитие в най-големия град в Северозападна България. Причината - потенциалът, който предлага региона. Исторически, напомни той, Северозападът е ключова област през цялата история на България.

"Останах и оставам, защото смятам, че нашият край има потенциал, който зависи от нас като хора. Трябва да спрем да се оправдаваме с други хора. Всичко зависи от нас. Да, трудно беше, когато реших да остана. Нещата се променят към по-добро. Дори глобално погледнато, аз смятам че този регион е важен. Намерих си и работата, която харесвам и обичам. Започнах да се развивам и осъзнах, че когато човек желае нещо истински, той ще го постигне. Вярно е, градът се развива, в него се върнаха млади хора, усетили спокойствието и красотата. Клиширано звучи, но хора осъзнаха, че има с какво да допринесат. Живеем в свят на съвременните технологии, в който можеш да изпълняваш работата си от лаптоп, без значение дали във Враца, в някоя къща или на вилата. Разстоянието няма значение. Когато имаш добри условия, всичко идва от самосебе си. Ние сме свидетели, че нещата могат да се променят за дни. Хората се възползват от новото време все повече. Осъзнават кое е най-важното - добрата среда за живот. Малките градчета са прекрасни за отглеждане на семейство, на деца. Стига да искаш да работиш, ще го направиш навсякъде. Аз прогнозирам, че повече хора ще се връщаъ към родните си места. "Северозападнала" България отново ще реализира потенциала си, за да бъде това, което винаги е била в историята - един от факторите за развитие. Вярвам го, виждам и младите лица, които го вярват също".

Днес Враца не е големият занаятчийски, търговски и административен център, какъвто е непосредствено преди и след Освобождението. Градът, свързан с дейността на Софроний, с един от първите опити за създаване на новобългарска църква през Възраждането, с Априлското въстание, случайно или не, е първият свободен град в Северозападна България след Руско-турската освободителна война. 

В същото време един град е такъв, какъвто го направят жителите му и каквато грижа получи от стопаните. За да не бъдат обезлюдяващи, а проспериращи, градовете от Северозапада се нуждаят от своята идентичност, изразена от младото поколение, а Враца е подходящ пример.

Вижте още

Димитър Аврамов, ДПС Монтана: Безработицата и миграцията са най-големите проблеми на Северозапада

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители от Северозапада какви са ангажиментите им пред жителите на региона. Димитър Аврамов от ДПС е избран за депутат от област Монтана: - Приоритетите са да работим за развитието на региона, но първо трябва да видим дали ще се сформира управление и колко време ще продължи животът на това Народно..

публикувано на 13.04.21 в 14:03

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев : - Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите,..

публикувано на 13.04.21 в 13:52

Росица Кирова: Имам ясен и конкретен ангажимент към региона и ще го изпълня

Изборите за представители в 45-ото Обикновено народно събрание вече са история. Имената на новите депутати са ясни. 15 народни представители изпращат в парламента трите северозападни области. Потърсихме част от тях с въпроса какви ще са приоритетите им, като народни представители, и какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада...

публикувано на 13.04.21 в 13:17

Част от учениците се завърнаха присъствено в клас

От днес, 12 април, учениците се връщат в клас. Решението за частично възстановяване на присъствения учебен процес обяви министърът на образованието Красимир Вълчев: "Всички ученици от 1 - 4 клас се връщат, плюс три от осемте класа от 5 до 12. Ще продължим графика, който прекъснахме на 22, ще започнем със 7, 8 и 10 клас." Ученици смятат,..

публикувано на 12.04.21 в 14:12

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати.  На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992..

публикувано на 08.04.21 в 15:22

Инвестициите в екологосъобразни проекти

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение..

обновено на 07.04.21 в 18:00