Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доверяваме ли се в днешно време?


Човешките взаимоотношения в днешно време са се променили коренно в сравнение с близкото и далечното минало. Но това, което винаги е било едно от най-важните неща, за да се развиваме като общество, е да изграждаме доверие един в друг. Едва ли има някой, който да не се съгласи, че доверието се руши много по-бързо в сравнение с времето, което е нужно за да бъде изградено. Оказва се, че според видинчани доверието в приятел, познат, институция липсва или е изключително компрометирано, показа анкета на Радио ВИДИН:

"Не, категорично, на кой, хората просто загубиха всякакво доверие и във всеки един. Ето сега идват избори - как, за кой...Няма доверие, няма ценностите от едно време, хората, може би защото са в безпаричие, са злобни и това е. Предишни времена беше по-друго, по-добре може би. Отношенията бяха по-нормални, имаше приятелства, имаше доверие, имаше събирания... Бил съм предаван от близък, това се случва особено сега... Доверие е имало някога, а сега няма доверие, хората се надяват на много неща, то излиза обратното..."

Доверието е един от най-изследваните проблеми в социалните науки. Обикновено терминът, който се използва като синоним на доверието, е социален капитал. Смята се, че наличието на доверие в едно общество е огромен ресурс, каза социалният антрополог Харалан Александров.

"Съвсем сигурно е, че без доверие не са възможни голяма част от транзакциите в социалния и в икономическият живот. Колкото повече хората си вярват, толкова по-лесно става обменът, толкова повече ползи има за общността... Друга съвсем категорична полза от наличието на доверие са емоционалните ползи. Много по-добре живее човек, с по-добро психично здраве, по-добре се чувства, ако вярва на хората около себе си и разчита на тях, разбира се, а не ако ги подозира и смята, че му мислят злото. Някои от крайните форми на недоверие, между другото, се описват от езика на психичното страдание, това е параноята - смяташ, че целият свят е злонамерен, всеки те дебне, иска да ти причини вреда и щета... Това, което можем да кажем за България, е, че доверието съществува, но то не е институционализирано, или на научен език не е формално доверие. По-малко вярваме на институциите, отколкото на хората. В нашата култура, която е доста фамилистка, по-скоро персонализирано доверие. Тоест ние вярваме на някой, с който имаме история на отношение, когото познаваме и който смятаме, че ще ни свърши работа."

Чуйте повече в звуковия файл.


Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18