Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Снимка: Община Мизия
Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация:

"Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как вижда мартеницата. Било то съвременният начин, било то от битов стил, няма никакво значение. Затова предимно, примерно децата, ако се включват, при тях е най-интересно, защото те имат по-богато въображение и повече могат да покажат как виждат мартеницата през техните очи. Възрастните пък биха могли да покажат мартеницата през техните очи от едно време... Към момента имаме доста включили се във конкурса... Критериите за оценка те всъщност са много важни. Това са оригиналност и красота на изработката. Също така орнаментика, трябва да има присъствие на етнографски и народни мотиви. Също така трябва да бъдат използвани материали за пресъздаването на народната традиция, такива, които наистина символизират 1 март, като примерно бяло и червено, което си е класическото. Отдел "Култура" те ще оценяват произведенията, които са изпратени, около 4-ма човека." 


Всеки желаещ да участва в конкурса на община Мизия "Българската мартеница през Вашите очи" може да изпрати на лично съобщение, в страницата на местната власт във фейсбук, снимки на творенията или на имейла на общината mizia@mizia.egov.bg. Снимките могат да се изпращат до 2 март 2021 г., като първите три места, ще получат награди, осигурени от кмета на Община Мизия-Валя Берчева. Останалите ще бъдат включени в онлайн галерия.


Вижте още

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41