Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

| обновено на 26.02.21 в 17:59
Снимка: Радио ВИДИН


Бюджетът за 2021 година, който е в размер на 52 милиона лева, което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес. 

Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв.

Общата субсидия за делегирани от държавата дейности е 31 419 069 лв., което спрямо 2020 г. е с 4 277 824 лв. повече; 3 975 000 лв. - трансфер за местните дейности; 195 600 лв. - за зимно поддържане и снегопочистване; 1 428 100 е целевата субсидия за капиталови разходи, в това число основен ремонт на общинските пътища.

Разискванията започнаха със запитване от Огнян Ценков относно спортната субсидия, която възлиза на 150 хиляди лева, и средствата за предприятието по чистота.

"Поставихте в затруднено положение спортните клубове за 2020 година - обясненията тогава бяха, че няма пари, аз не съм ви оставил пари и т.н. Сега има висок бюджет, но не считате ли, че тези пари не са достатъчни? Общината придоби собствена техника за чистота и снегопочистване. Големият разход за наем на техника трябваше да отпадне, но изглежда, че не отпада, дори нараства със сериозни средства, които са над 1.6 милиона. Многократно говорихте, че в този бюджет кметствата ще имат собствени бюджети, но къде са те в този бюджет, защото липсват".

Защо кметство Новоселци ще получи по-малко от заявените средства, попита Юлиян Петров.

"Искали сте докладни, всяко населено място да се обоснове какво ще прави с тези средства. Новоселци обясняват за тези 15 хиляди лева - изчислено като материал, които са за гробищния парк и спирката. В бюджета сте заложили, че за гробищния парк ще отидат 5 хиляди лева. На тях са им нужни над 8. Защо са лишени?"

Кметът на общината Цветан Ценков коментира отделените за спорт и кметства средства.

"Относно спорта - общината е длъжна и издържа с материално-техническа база нашите съоръжения и клубове. Има Комисия по младежта и спорта, която след разговори с клубовете, стига до изводи. Трябва да се изработи механизъм, по който клубовете да се отчитат. Крайно време е да се въведе финансов ред. Философията е да стимулираме тези клубове, които вдигат авторитета на града".

Градоначалникът на Видин определи бюджета като "първият в Републиката, даващ глътка въздух на всички населени места".

"Тази година ще направим равносметка какво ще спестим от предприятието по чистотата - за първия месец от годината резултатите са добри. Не извозваме шума за 50 хиляди лева на месец, не плащаме по 100 хиляди за хора и техника. В отчета за годината ще видим положителните неща. Продължаваме да почистваме града от бурените, квартал по квартал, район по район. Искаме още една дробилка, защото една дойде като дарение, с два трактора. Косим града. По отношение на местните данъци и такси отстраняваме проблемите постепенно. Прави се в момента проверка от Икономическа полиция, от Прокуратура. Дадохме глътка въздух на бизнеса чрез тротоарното право, освободихме ги от други такси. Имаме по-добри финансови резултати. Платихме последната вноска, изчистихме задълженията, бюджетът е балансиран и показва устойчиво развитие и растеж. Основната битка е за разкриване на работни места. Така ще има повече пари за данъци и следователно за образование, спорт, деца, фестивали".

Имуществените и други данъци запазват данъчните ставки за общинските данъчни приходи. От имуществени данъци се планира да постъпят над 4 602 000 лв. Повече постъпления се предвиждат от данъка върху превозните средства заради събирането на стари, непогасени задължения - 2 398 953 лв.; от данък при придобиване на имущество – 1 127 953 лв.; от туристическия данък – 14 593 лв., като се запазват приходите, получени през 2020 г. Ще продължи прилагането на мерките за увеличаване на събираемостта върху недвижимите имоти както от физическите, така и от юридическите лица.

Людмил Димитров от БСП обясни защо не подкрепя бюджета.

"Борихме се за три основни неща, които не са спазени. Искахме детските градини да са безплатни. Не виждам фонд "Здраве" - т.е отделени пари за болницата. С този бюджет не се решава проблема с бездомните кучета - на 31 декември да няма нито едно такова на територията на града".

Общинските съветници гласуваха и захранване на извънбюджетна сметка по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух и по проекта за програмата за намаляване на нивата на фини прахови частици.

Дискусии предизвика и точката за одобряване на изразходването на средства от натрупаните отчисления, внасяни по установения от Закона за управлението на отпадъци ред. 

Кметът Ценков изтъкна нуждата от оптимизиране на работата на регионалното депо за битови отпадъци, като целта е да бъде въведена термична компостация, при която ще се произвежда енергия, както и сепарация на битовите отпадъци.

"Сметището на община Видин и задълженията към РИОСВ-Монтана са водеща тема за екипа ни. Не неглижираме проблем, който касае бъдещата събираемост на средства, влизащи в хазната, и реорганизация на депото. До септември екипът на общината ще подготви документи да кандидатстваме и да направим задължителна компостация и сепарация. Иначе таксата смет на тон, ние на момента 100 % от боклука, който влиза в депото, го загробваме. Така ще стигнем до над 100 лева на тон. Идеята е до края на годината да сме стартирали всички процеси и първо там да изградим активна компостация, която да произвежда енергия. Искаме това да го осъществи видинска фирма. Сепарацията ще даде възможност пари да влизат в хазната. Искаме да закупим техника, за да не возим клоняци и шума, които можем да ги надробим - да возим 1 камион, не 10".

Съветниците решиха да бъде прекратена процедурата по финансово оздравяване на Общината, открита през 2016 година по настояване на финансовия министър. Разчетите показват, че към края на 2020 година Общината вече не попада в обхвата на законовите разпоредби за финансови затруднения. Просрочените задължения са едва 4% от годишните разходи на Община Видин. 

"Към 31.12.2019 година Община Видин не е погасила последната си вноска от 830 хиляди лева от отпуснатия заем. В началото на 2020 година същата сума е удържана от трансфера за капиталовите разходи. Към 31.12.2020 вече не попадаме в обхвата на разпоредбата".

По предложение на кмета Общинският съвет реши да започне процедура за предоставяне за 10 години на безвъзмездно право на управление от държавата на Община Видин на недвижими културни паметника с национално значение, сред които са крепостната стена, три от капиите и Венецианският склад. 

Цецко Иванов подчерта, че българското правителство от 10 години неглижира желанията на Видин и неговите граждани.

"А къде беше това правителство 10 години и този министър на културата, който допусна крепостната стена да се разруши? Ровът, който е бранил Видин и българщината, стана развъдник на лисицата. Ние го взимаме от Министерството на културата, за да запазим онова, което дедите ни са направили. С наши пари, с данъците на видинлии".

Сред останалите предложения в дневния ред бяха разпореждане с общинско имущество, отдаване по наем на търговски площи в Крайдунавския парк и избор на делегат за извънредното общо събрание на МБАЛ "Св. Петка", насрочено за 12 март.

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18