Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росица Кирова: Нашата кауза е Видин

Росица Кирова
Снимка: Радио ВИДИН, архив

Управляващата партия ГЕРБ тази година заложи на изцяло нова листа във Видин за парламентарните избори на 4 април. Водачът също е изненадващ- Росица Кирова, която оглави протестите за изграждането на нов път до Видин и тунел под прохода Петрохан. Участва и в местните избори през 2015 година, в които от името на "Единни за промяна" се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Огнян Ценков. Петима от участниците в листата на ГЕРБ във Видин са от т.нар. "гражданска квота".

Радио ВИДИН:

Какво "казвате" с тази листа?

Росица Кирова:

- Казваме, че промяната е възможна единствено, ако има достатъчно образовани, интелигентни, уважавани и доказали себе си в живота, сред своите съграждани, местни представители както на политическите партии ГЕРБ и СДС, които са носител на мандата, който бихме получили, така и на представителите на гражданската квота. Може би най-важното послание е, че листата на ГЕРБ във Видин за тези избори е листата с най-голям процент гражданско участие, което означава, че са ни чули, разбрали са, че искаме нещо по-различно от това, което ни се предлагаше до момента, дадена ни е възможност мажоритарно, всеки със своята личност, със своята дейност, с това, което е направил, да участва в изборите и да бъде припознат от гражданите.

В листата ни има представители на ГЕРБ и СДС. Двама партийни члена на ГЕРБ- областният координатор Александър Матеев и представител на младежката организация в лицето на Лъчезар Попиванов, който е и зам.-областен управител. Имаме представител и на СДС в лицето на Николай Николов, който е член на Общинския съвет, икономист по образование,  със собствен бизнес. Представителите на гражданската квота освен мен са: д-р Емил Мушанов, общопрактикуващ лекар, преподавател в Софийския университет, достатъчно интелигентен и образован, за да може да представлява видинчани, както в парламента, така и на всеки един форум, свързан с медицината, а освен това е част от протестите, които правихме за магистралния път; Росен Цветков, който е инженер по образование, беше директор на БТК във Видин, в момента се занимава отново с телекомуникации, интелигентен, добър мениджър, чудесен човек, образован; Силвия Евдокимова, на 29 години, юрист по образование, магистър по право и магистър по международни отношения, работи в правна кантора, в момента е по майчинство има детенце на една година; ще завърша с една дама, която дава съвсем различен облик на нашата листа, представител е на учителското съсловие- Ирена Гъркова, която всички познавате, човек, доказал себе си на професионалното поприще и смятам, че може много да допринесе във всяко отношение. Всички говорят по няколко езика.

Целта при правенето на листата беше да намерим достатъчно читави хора, местни хора, които да ги боли за Видин, да милеят за Видин. Това сме ние- съвсем обикновени и едновременно с това хора, които са доказали във времето, че могат да запазят своята почтеност и гражданско отношение без да губят собствения си облик.

"Проветрена" листа?

- Да, листата е различна. Повечето в нея реално не са имали достъп до политиката по традиционния начин, по който се формират другите листи. Най-важното нещо е липсата на партийна обвързаност. От осем човека, пет са от гражданската квота. Тези граждани обаче имат отношение към живота на своите съграждани, към собствения си живот и към политиката, защото си дават сметка, че само чрез участие можем да променим нещо. Фактът, че такава листа бе допусната, бе одобрена от партия като ГЕРБ, която е част от системните партии, с утвърдени традиции, с вкоренени структури, означава само едно- ние, гражданите на Видин, успяхме да им покажем, че можем и че е по-добре да работим заедно, че заедно можем да постигнем много неща. Не само с тях, а с всяка друга партия, която пожелае да си партнира с гражданите. В случая получихме покана от тях и смятам, че конструктивното тепърва ще бъде развивано в нашите отношения.

Предстои предизборна кампания, как ще опонирате на Ваши съмишленици в "Единни за промяна", които са част от друга листа?

- Изобщо няма да опонирам. На наши съмишленици в "Единни за промяна" не смятам, че трябва да опонирам, точно защото сме съмишленици. Нас всички ни води желанието да променим Видин по някакъв начин. Хората, които участват в друга листа или в друга формация, са водени от своите лични убеждения и може би са там като партийни членове, а не като граждани. Докато хората, които са свързани под някаква форма с "Единни за промяна", протестите и всички останали мероприятия, в листата на ГЕРБ са като гражданска квота. Аз съм убедена, че всички членове и симпатизанти на "Единни за промяна" ще се радват изключително много да видят свои представители в този парламент, независимо под каква форма и формация, защото основното, което ни събира в нашето гражданско обединение, е гражданското начало и като граждани ние изключително много държим да има мажоритарност в изборите и да се носи лична отговорност. Заставайки с имената и лицата си, показваме, че има какво да дадем и искаме да го направим, ако гражданите ни се доверят и ни дадат тази възможност. Борбата не е за влизане в парламента, а да направим така, че Видин да продължи да съществува по-достойно от досега и да го запазим на картата като старопрестолен град с достойни граждани.

Каква кампания очаквате?

- Удари под кръста винаги е имало по време на политически кампании, излива се много помия. Искрено се надявам да избягаме от това нещо този път и да се опитаме да намерим онова, което ни обединява. Би могло да ни обедини усещането, че Видин е различният град, не защото имаме различната листа на ГЕРБ и това е факт, а защото успяхме да направим нещо през последните няколко години с чисто гражданска енергия, без особена помощ от местните партийци и местните представители на властта. Сега имаме възможност да съчетаем гражданската енергия с представителите на някаква власт и да постигнем много повече. Мисля, че това трябва да е целта на всеки един видинчанин. Далеч съм от мисълта, че ще бъде лесна кампания, далеч съм от мисълта, че ще ни бъдат спестени неприятни и неудобни теми, въпреки че за мен неудобна тема не съществува, но мисля, че трябва да се съсредоточим върху това, което предлагаме да бъде направено, върху това, което сме направили до момента, върху визията, която имаме за региона, а останалото е без значение по време на кампанията- просто фон.

Нишката, която ще следвате през кампанията това ли ще бъде- "За Видин"?

- Да, това е листата на Видин. Каузата е Видин. На фона на всичко останало в националната политика, разбира се и там имаме много неща, които можем да дадем, да направим и за които можем да помогнем, основното, което ни обединява осемте човека от тази листа, е, че ние трябва да представляваме в следващия парламент видинските граждани, нашия роден край и да направим така, че той да се развива и да навакса пропуснатото, защото през последните 30 години много пропуснахме.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43