Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Чукарски води листата на ВМРО във Видин и Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

ВМРО-БНД избра за водач на своите листи с кандидати за народни представители от Видин и Монтана Димитър Чукарски. Роден е във Видин, икономист, юрист, политик, мениджър и експерт с богата биография, в момента е председател на борда на директорите на "Ломско пиво".

С каква листа ще търсите подкрепата на избирателите?

- Благодаря на ВМРО за поканата да имам честта да водя листите им в Северозапада, защото Монтана и Видин са областите, които имат изключително голяма нужда от ясна последователна и целенасочена политика за спасяване на региона от демографския срив. Това е наистина много неприятно особено за човек като мен, който е израснал във Видин и си спомня времето, в което имаше изключително много хора по нашите улици и паркове. Екипите, с които имам удоволствието да работя и в двете листи, са изключително сериозни, местни хора, представители на различни общини. Това е била водещата политика при формиране на листите от страна на ВМРО и ме радва, че ще има хора с авторитет, които да дадат общата политика на това, което искаме да предложим на гражданите на Северозапада да се случи.

Това, което искам да кажа за себе си, е, че имам съвсем ясна и категорична позиция, че Северозападът трябва да има своя човек. Искам да бъда аз този човек на Северозапада, защото мен ме боли. Произходът ми е от тук. Живеех във Видин, докато отидох да следвам, а през последните 8 години живея в Лом през работните дни и познавам абсолютно всички проблеми, които среща всеки един човек, живеещ в нашия регион. Те наистина са повече от на което и да е друго мястов България.

Как смятате, че могат да бъдат решени тези проблеми?

- За мен е изключително важно държавата да има ясна и категорична инвестиционна политика в този регион. Не е нормално Видин да бъде единственият областен град в България, който да не е нито газифициран, нито топлофициран. И най-лошото е, че не се предвижда. Трябваше, докато се изгражда "Балкански поток", да бъдат изградени разклонения за Видин и за Лом, защото това са два града, които искат да се развиват, искат да имат индустрия. Това са два града на Дунав, които в края на 19-и и началото на 20-и век са били водещи в културно отношение, в търговията, в манифактурата, земеделието... и изведнъж сега имаме период, в който тези два града остават забравени. Тръбопроводът минава на по-малко от 20 километра, но не е предвидено нищо, което да отведе тази газ към града. Оттук и проблемите със замърсеността на въздуха, бизнесът плаща изключително висока цена за енергията. Страх ме е, че вече сме изгубили "закваската", която може да въроди региона.

Искам да се говори за много широка и ясна държавна политика. Да се създадат стимули да се върнат младите хора и да успеем да привлечем с конкретни мерки, които ще предложим в следващото Народно събрание, бесарабските българи от Молдова, от Украйна, на които им е познат земеделският труд. Трябва да създадем условия на тези хора да дойдат и да успеем заедно с тях да възродим нашия район. Като следя статистиката за общините- Бойница, Кула, Брегово, Грамада, Макреш и продължим към Чипровци, Георги Дамяново, Вършец, Берковица, има много села, които са на доизживяване. Това е нещо, което ме притеснява и заради това ще подам ръка на всички народни представители, избрани от Северозапада. Не просто да бъдат избрани за народни представители, а да знаят, да искат, да гонят и да настояват нещата тук да се случват. И те трябва да се случат, защото иначе на следващите избори Видин няма да има четирима народни представители, а ще бъдат по-малко, което е престъпление. Гледайки статистиката, с болка констатирам, че Видинска област е единствената с под 100 000 души, а в началото на 20 век е била с 200 000 души население.

Това са неща, които от една страна дават чувството ми на болка, че нещата са се случили по този начин, но от друга страна ме мотивират ясно и категорично да вървим напред и да търсим варианти да създаваме, да върнем, да развием тук туризма, да успеем да привлечем и туристите, някои от тях ще се окажат най-вероятно и в ролята на инвеститори, но просто държавата нека създаде необходимите условия, за да дойдат и изберат този изключително красив древен български регион.

Защо се доверихте на ВМРО, тя ли е точната политическа сила, която би могла да свърши всичко това? Останаха ли постиженията на ВМРО, като част от управляващата коалиция, в сянка?

- ВМРО е партия, която има основни характеристики, свързани с българщината. Тази българщина има своето измерение в нашия край, където всъщност ги няма вече българите, няма ни нас- хората. Искам да споделя и за големите постижения, които бяха постигнати благодарение на ясната и категорична позиция на ВМРО: размерът на минималната пенсия; ясната, категорична национална позиция по отношение на Северна Македония и нейното европейско бъдеще; ВМРО показа, че в политиката може да има предвидимост; ВМРО показа, че в политиката освен уличният тротоарен популизъм и патриотарство, може да има сериозен патриотизъм, който да минава през гордостта от това, което си постигнал. Трябва да дадем възможност на Северозапада да се гордее така, както сега се гордеем с историята си.

Посланието Ви към избирателите от Северозапада?

- Посланието ми е едно- да намерим варианта да съберем всички сили и възможности, които имаме, да обединим енергията си и да успеем да покажем на българското правителство, на Европа и европейските институции, че хората, които живеят тук искат нещата да се случват по съвременен, модерен, цивилизован начин, така че всички да живеем като достойни европейски граждани.

Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31