Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов: Северозападът е терен за крайно прагматични подходи към гласуването

Първан Симеонов
Снимка: Фейсбук - личен архив


По-малко от 24 часа ни делят от официалния старт на предизборната кампания - предвестник на парламентарните избори, които ще се проведат на 4 април. Тя ще продължи до полунощ на 2 април, става ясно от решението на ЦИК за условията и реда за провеждане, регулиращи кампанията. 

Какво показват последните социологически данни в навечерието на предизборната кампания и изборите за народни представители? Този отговор потърсихме в разговор с Първан Симеонов, социолог от "Галъп интернешънъл".

"Формулата е известна отдавна - 5+2 общо казано. Тепърва ще има конкретни социологически данни. В тази формула може да изброим партиите - ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов, ДСП, Демократична България, формацията на Мая Манолова и ВМРО. За останалите ще остане борбата за субсидията. Изборите може би ще са с по-ниска активност заради ситуацията с коронавируса, а при по-ниска активност всякакви развития са важни".

Защо партиите не говорят за същността на политиките, които ще водят, а представят само листите на своите кандидати?

"Защото това означава, че не им е важно. На избирателя също не му е важно. Той не чете програми, ориентира се по личности. Пита се кой ще дойде, не какво ще се направи. Избирателят се ориентира главно по няколко идеологически маркери за политики, свързани с позицията на партията. Не толкова по лявата/дясната скала, а по консервативно/либерално - дали въпросната партия клони към национализъм и традиция или алтернативни стилове".

Голяма част от българското общество не одобрява правителството, но ГЕРБ остава фаворит за изборите?

"Дължи се от липсата на изявена алтернатива. БСП не се приемат за такава. Слави Трифонов пречи да се монополизира тази роля. По-дълготрайният показател е икономическият - по-добри са отколкото в дългосрочни други периоди. Говоря за дългите трендове, не за ситуацията с коронавируса. България намали криво-ляво безработицата в последно време. Българите не са толкова революционно настроени. Няма икономически трус, който да предизвика политически такъв. Когато пък няма очертана алтернатива, понякога хората избират от същото. ГЕРБ е вкоренена дълбоко в местната власт и администрация. Всички тези фактори правят така че обществото сякаш е привикнало. Това обаче поражда опасности - опасност от загуба на демократични рефлекси, загуба на партиен плурализъм, загуба на идеи".

Росица Кирова оглавява листата на ГЕРБ във Видин - какво казва този ход?

"Тя имаше солидни резултати на предишните кметски избори. После беше част от проекта на Слави Трифонов, още от началото, когато беше сред разпознаваемите лица в този проект. Ситуацията с Борисов направи така че тя символно приключи към ГЕРБ. Тя е силен местен играч. Така ще действат много партии - опитват да намерят изградени фигури за гражданската квота. Тя е за ярък имидж. Виждате колко лекари са в листите. Това е квота за местни политици, които имат прагматичен подход към печеленето на гласове".

Политиката по време на коронакриза, за което свидетелстват гражданските квоти, извади на преден план нова вълна от кандидат- депутати. Такива са докторите.

"Надявам се да не се прекрачи границата на професионалното. Вярно е, че коронавирусът, освен всичко друго, е и политика. Надявам се да не прескочат много в политиката, защото ще се окаже, че някой е ползвал COVID-19 за реклама, а това не е добре, било то в едната посока (официалният държавен разказ), било то в другата - алтернативният".

Какво да очакваме от предизборните кампании?

"Могат да объркат сметките за активността. Ако гласуват много малко хора, бариерата ще стане по-ниска, така че повече формации може да я прескочат. Активността не работи еднакво във всички посоки. Ако тя е ниска, което се дължи на коронавируса, опозицията ще бъде ощетена, защото това са формациите, които имат по-защитен електорат. Опозиционните формации имат електорат, който не е достатъчно твърд. Другото, което може да обърка сметките, е невидимата игра на някои политически сили. Северозападът е терен за едни крайно прагматични подходи към гласуването. Получават се изненадващи за мнозина резултати. Те се случват по други механизми".

Електоралните нагласи към новите лица, могат ли те да бъдат фактор?

"Демократична България е в подем през лятото, сега е във връщане в рутинната си форма. Очаква се силно финално бягане от тях. ДПС е в силна форма - получи и нови сили от Ердоган. Слави Трифонов е любопитен - електоратът не е твърд, но подкрепата, която е заявена, е сериозна. Едва дали ще застраши второто място на БСП. Най-вероятно ми се вижда ГЕРБ да спечели. Това означава пет партии със сигурен изглед в парламента. Трудно е да се каже формацията на Мая Манолова и ВМРО - кой на кое място ще е. Манолова е в полезрението, защото участваха в процесите, но няма здрава структура. ВМРО са стикована формация, която понесе имиджови удари. Предизвикателство е за тях да се яват сами. И двете формации са около и над ръба, което значи, че ще трябва да положат усилия, ако искат да са в 6 или 7-партиен парламент. Воля и НФСБ не трябва да бъдат отписвани, но по-скоро няма да прескочат бариерата. Останалите партии - там са Възраждане, Републиканците. Да видим колко ще гласуват с "не подкрепям никого". Това не е важен критерии обаче. Най-важна е активността".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43