Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Информационни срещи за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

Утре разяснителните срещи от кампанията продължават в селата

Снимка: Радио Видин

Разяснителна среща във връзка с проекта за подобряването на атмосферния въздух в община Видин, чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици от битовото отопление се проведе във Видин. Тя е част от разяснителната кампания за подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни, обясни Цветанка Ценова - ръководител на проекта:

"Целта на проекта е да осигурим чист въздух на жителите на община Видин, като казвам община Видин - това е град Видин и всичките населени места. Първата стъпка това е разяснителната кампания, т. е да обясним на населението защо е необходима подмяната, какво ще им донесе, какви ползи. Целта на програмата е да се извърши подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво. Това са печки на дърва, водогрейни котли на въглища и закупуване на климатици."
Всички жители на общината, които имат собствено жилище, могат да кандидатстват, ако се отопляват на дърва и въглища. Задължително е жилището да е законно и да са платени местните данъци и такси. Сумата за новите уреди, както и монтажа изцяло се поемат от програмата.

Утре разяснителните срещи от кампанията продължават в селата: Рупци от 8 часа; Новоселци от 9 часа; Слана бара от 10:30 часа; Бела Рада от 12 часа; Войница - 13:30 часа и Буковец - 14:30 часа. 


Вижте още

Отбелязаха Лазаровден и Цветница в Белоградчик

Децата от подготвителната група на детска градина "Иглика" в Белоградчик изнесоха програма, посветена на предстоящите празници Лазаровден и Цветница. На фона на цъфналите пролетни цветя в двора на градината, децата, облечени в национални носии, пяха, танцуваха народни танци и рецитираха тематични стихове, посветени на едни от най-светлите празници –..

публикувано на 22.04.21 в 17:45

Задържаха мъжа, застрелял свой съселянин в Манастирище

Задържан е мъжът, барикадирал се в къщата си, след като е застрелял свой съселянин в Манастирище, община Хайредин. Той е изведен от специализиран полицейски екип, който е изпратен на място.  Стрелецът е имал стари сметки за уреждане с жертвата. Вероятно го е причакал, защото го е застрелял от засада – на пътя, докато мъжът карал колата си.  Засега..

публикувано на 22.04.21 в 17:36

Последни изяви от дългото четене в Мездра

Ученици от 11 клас на Професионална гимназия по механизация на селското стопанство Мездра се включиха в последния ден от инициативата "Маратон на четенето". Темата бе представена чрез верижно четене на популярното произведение на Христо Смирненски "Приказка за стълбата". Всеки един от младежите чете, а след това се изказваше в интересния дебат за..

публикувано на 22.04.21 в 17:23

Ученичка спечели голямата награда в екоконкурса "Старопрестолен Видин"

Победителите в традиционния екоконкурс "Старопрестолен Видин" бяха наградени на официална церемония, организирана от Туристическо дружество "Бонония" и Сдружение "Активно общество". Голямата награда "Златният рог" получи 12-класничката от езиковата гимназия Мария Вълчева . Тя участва в конкурса с есета на екологична тема.  "Доставя ми огромно..

публикувано на 22.04.21 в 17:13

Представиха план за градско възстановяване и развитие на Видин

Финалният доклад-отчет за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Видин за периода 2014-2020 бе представен на среща, инициирана от Община Видин. Списъкът на проектите и дейностите включва 67 проекта на стойност 77 027 500 лева, обясни Десислава Тодорова, зам.-кмет по "Европейски политики и инвестиции" в Община Видин:..

публикувано на 22.04.21 в 17:07

50 лева добавка към пенсиите и за май

Допълнителни 50 лева към пенсиите ще има и за месец май. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на извънредното правителствено заседание, което се проведе днес чрез видеоконферентна връзка.  Средствата са в размер на 104 400 000 лева и ще бъдат изплатени на всички пенсионери независимо от размера на техните пенсии. Допълнителната сума..

публикувано на 22.04.21 в 15:43

Деня на Земята отбелязаха във Враца

Балони с послания за опазване на планетата пуснаха млади еколози от детска градина "Детски свят" във Враца. Така децата и експерти към  дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" отбелязаха Деня на Земята - 22 април.  Децата от II  и III група "Усмивки" показаха също как се изхвърлят разделно отпадъци и участваха в засаждането на две дръвчета в..

публикувано на 22.04.21 в 15:26