Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Снимка: Радио Видин

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин. На пет места бяха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв кабинет има и в Регионалната здравна инспекция, но от началото на март там приоритетно ще се поставят ваксини на ангажираните с избирателния процес за предстоящите избори. Те ще бъдат имунизирани с ваксината на "Пфайзер/БайонТех". Целта е до края на месеца да им бъде поставена и втората ваксина, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин.

"Процесът върви и не е спирал. Всичките кабинети работят. Снабдени са с ваксина. Има се на предвид с "Астра-Зенека" за зелените коридори. Колкото имаме възможност, като количество, е раздадено и на общопрактикуващите лекари. При нас в инспекцията кабинета работи за лицата, които ще участват в избирателния процес. Те са вече с на "Пфайзер" ваксината. Целта е до края на месеца те да бъдат реимунизирани и за самия ден на изборите те да са със завършена ваксинация. Следващата седмица ще имаме доставка. Точно кой ден не е определено. Ще има и от "Пфайзер", ще има и от "Астра-Зенека", така че ваксина ще има."

Около 150 души са се ваксинирали от 21 февруари до момента в имунизационния кабинет в МБАЛ "Света Петка" във Видин, сподели Анна Георгиева, главна медицинска сестра в лечебното заведение.

"Мисля, че към момента са 150 човека от 21 февруари до момента. Може и малко повече да са, но те ходят и в другите кабинети, така че не бих могла да кажа, защо е точно така. Имам наблюдения. че повечето са възрастни хора. Младите доста по- малко се интересуват. От РЗИ ни снабдяват. Когато се обадим, че свършват и те ни носят, така че с това нямаме проблем за сега, какъвто е проблема в големите градове."

85 годишната Цветанка Василева се имунизира във Видинската болница днес по обяд. Тя обясни, че не е чакала много. Имало една жена преди нея. 67-годишната Таса Петрова, чакаше да се имунизира пред кабинета в един от двата медицински центъра във Видин. Тя сподели, че се имунизира защото вярва на ваксините:

"Защото вярвам на ваксините и защото ме е страх от пандемията. Искам да живея въпреки всичко. Пенсионерка съм от 5 години. Нямам заболявания сериозни, освен високо кръвно."

До общопрактикуващия лекар в Ново село д-р Наташа Петкова, дози с ваксина все още не са пристигали. В списъка с желаещи има записани около 60 души. Тя обясни, че ги препраща към зелените коридори: 


"Аз имам желаещи записани, но все още не съм получила ваксина. Иначе пращам хора на зеления коридор. Някъде около 60 човека са записани до момента при мен. Хора с хронични заболявания превалират определено. Предполагам, че като приключат ваксинациите на членовете на комисиите ще има после и за нас. Работим много добре с д-р Владински и с РЗИ. Те пуснаха зеления коридор малко да се успокоят духовете според мен, защото в един определен момент ваксините наистина не достигат. Ние нямаме никаква вина за това нещо. Всичко си идва от т.нар. Европейски Съюз. Борбата вече е и за руската ваксина."

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на "Информационно обслужване" представиха електронния регистър за ваксинация, чрез който всеки гражданин може да избира кога да се ваксинира. В четири стъпки всеки желаещ може да си запази час за поставяне на ваксина срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравният министър. Платформата ще бъде активна днес от 17 часа и ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март. Първо се попълват личните данни на гражданин  (по личната карта). Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата ще изпрати и напомняне за ваксинацията. Ако се допусне грешка, системата проверява автоматично за тях. Втората стъпка е да посочим предпочитаната от нас ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга. След това се избира населеното място и център в който искаме да се имунизираме. Има и географска карта, от която също може да се избира. Последната стъпка е изборът на час. Министър Ангелов обясни, че на всички, които са получили първа доза от ваксината, ще бъде направена служебна регистрация в системата. Ако са посочили телефонен номер или имейл, ще получат известие на коя дата са записани.

Повече за ваксинацията и зелените коридори във Видинско чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41