Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ваксини за желаещи да се имунизират срещу COVID-19 във Видинско

Снимка: Радио Видин

Все още няма струпвания на желаещи да се ваксинират срещу коронавирус в имунизационните кабинети в област Видин. На пет места бяха разкрити така наречените "зелени коридори", четири от тях са във Видин и едно в болницата в Белоградчик. Във Видин е открит имунизационен кабинет във Видинската болница и в двата най-големи здравни центъра. Такъв кабинет има и в Регионалната здравна инспекция, но от началото на март там приоритетно ще се поставят ваксини на ангажираните с избирателния процес за предстоящите избори. Те ще бъдат имунизирани с ваксината на "Пфайзер/БайонТех". Целта е до края на месеца да им бъде поставена и втората ваксина, обясни д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин.

"Процесът върви и не е спирал. Всичките кабинети работят. Снабдени са с ваксина. Има се на предвид с "Астра-Зенека" за зелените коридори. Колкото имаме възможност, като количество, е раздадено и на общопрактикуващите лекари. При нас в инспекцията кабинета работи за лицата, които ще участват в избирателния процес. Те са вече с на "Пфайзер" ваксината. Целта е до края на месеца те да бъдат реимунизирани и за самия ден на изборите те да са със завършена ваксинация. Следващата седмица ще имаме доставка. Точно кой ден не е определено. Ще има и от "Пфайзер", ще има и от "Астра-Зенека", така че ваксина ще има."

Около 150 души са се ваксинирали от 21 февруари до момента в имунизационния кабинет в МБАЛ "Света Петка" във Видин, сподели Анна Георгиева, главна медицинска сестра в лечебното заведение.

"Мисля, че към момента са 150 човека от 21 февруари до момента. Може и малко повече да са, но те ходят и в другите кабинети, така че не бих могла да кажа, защо е точно така. Имам наблюдения. че повечето са възрастни хора. Младите доста по- малко се интересуват. От РЗИ ни снабдяват. Когато се обадим, че свършват и те ни носят, така че с това нямаме проблем за сега, какъвто е проблема в големите градове."

85 годишната Цветанка Василева се имунизира във Видинската болница днес по обяд. Тя обясни, че не е чакала много. Имало една жена преди нея. 67-годишната Таса Петрова, чакаше да се имунизира пред кабинета в един от двата медицински центъра във Видин. Тя сподели, че се имунизира защото вярва на ваксините:

"Защото вярвам на ваксините и защото ме е страх от пандемията. Искам да живея въпреки всичко. Пенсионерка съм от 5 години. Нямам заболявания сериозни, освен високо кръвно."

До общопрактикуващия лекар в Ново село д-р Наташа Петкова, дози с ваксина все още не са пристигали. В списъка с желаещи има записани около 60 души. Тя обясни, че ги препраща към зелените коридори: 


"Аз имам желаещи записани, но все още не съм получила ваксина. Иначе пращам хора на зеления коридор. Някъде около 60 човека са записани до момента при мен. Хора с хронични заболявания превалират определено. Предполагам, че като приключат ваксинациите на членовете на комисиите ще има после и за нас. Работим много добре с д-р Владински и с РЗИ. Те пуснаха зеления коридор малко да се успокоят духовете според мен, защото в един определен момент ваксините наистина не достигат. Ние нямаме никаква вина за това нещо. Всичко си идва от т.нар. Европейски Съюз. Борбата вече е и за руската ваксина."

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на "Информационно обслужване" представиха електронния регистър за ваксинация, чрез който всеки гражданин може да избира кога да се ваксинира. В четири стъпки всеки желаещ може да си запази час за поставяне на ваксина срещу коронавирус във всички имунизационни центрове от заповедта на здравният министър. Платформата ще бъде активна днес от 17 часа и ще работи с една седмица напред, затова може да се запази час най-рано на 11-и март. Първо се попълват личните данни на гражданин  (по личната карта). Посочва се електронна поща или телефонен номер, на които се получава съответно имейл или смс-а при запазването. 24 часа преди запазения час системата ще изпрати и напомняне за ваксинацията. Ако се допусне грешка, системата проверява автоматично за тях. Втората стъпка е да посочим предпочитаната от нас ваксина. Когато се отиде на място обаче, в зависимост от наличностите и препоръките на лекаря, който поставя ваксината, може да се сложи и друга. След това се избира населеното място и център в който искаме да се имунизираме. Има и географска карта, от която също може да се избира. Последната стъпка е изборът на час. Министър Ангелов обясни, че на всички, които са получили първа доза от ваксината, ще бъде направена служебна регистрация в системата. Ако са посочили телефонен номер или имейл, ще получат известие на коя дата са записани.

Повече за ваксинацията и зелените коридори във Видинско чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Потресното покаяние

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "Братя и сестри! От властта на греха и ужаса на виновната съвест човек може да бъде избавен само чрез обръщане към Христа и вяра в Него. Като първа и главна причина за обръщането на грешника служи всеобщата Божия благодат,..

публикувано на 18.04.21 в 08:00

Ученици от Лом искат да създадат платформа за благотворителност

Ученици от Средно училище "Димитър Маринов" в Лом, което е иновативно, искат да реализират идея за електронна платформа за благотворителност. Подготвили са проект, с който кандидатстват пред фондация "Благотворител". Той е сред полуфиналистите в националния конкурс "Млад Благотворител" 2021. Учениците се надяват да е сред петте на финала, които..

публикувано на 16.04.21 в 17:21

Татуировки с пейзажи изразяват любовта към природата на ломчанин

Божидар Николов е от Лом, срещали сме ви с него в качеството му на член на танцовата формация "Игривите опинки". Но днес няма да говорим за уменията му в хората, а за една негова друга страст- татуировките. Те не са стандартните плетеници и надписи, а са планини, гори, реки и диви животни. Обича природата и заради това е избрал да украси тялото си с..

публикувано на 16.04.21 в 16:30

Пет години работници от Видин чакат заплати от бивш работодател

Работници вече пет години чакат заплати от бившия си работодател. Има и решения на съда, които са в тяхна полза, но те до сега остават само на хартия.  За случая сигнализира Димитър Петков, който през 2016 година работел по изграждането на пречиствателната станция за отпадъчни води. Съкратени са, след като Общината прекратява договора си с..

обновено на 16.04.21 в 16:17

Търсят се доброволци за почистване на Изворския манастир

През октомври миналата година след излъчено интервю по Радио ВИДИН с Архимандрит Василий игумен на Изворския манастир "Успение Богородично" се събраха доброволци, които помогнаха да бъде почистен двора на манастира.   Днес е акцията за почистване на Изворския манастир Сега игуменът отново се обръща с апел към доброволци, които да..

публикувано на 16.04.21 в 16:00

Метеорен поток и супер Луна до края на април

Любителите на звездни явления ще могат да се радват на един от най-старите познати на хората метеорни потоци през следващите 9 дена.  Ще видим ослепителните Лириди, които са наистина зашеметяваща гледка. Те са пролетен звездопад с радиант съзвездието Лира. Активни са от 16-и до 25-и април, а пикът им тази година ще бъде в нощта срещу 23-и април,..

публикувано на 16.04.21 в 13:10

Стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди в община Видин

От днес стартира приемът на заявления за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво, по проект "Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин". До 15 май ще продължи приемът на заявления от всички граждани, които желаят да бъдат подменени отоплителните им уреди на твърдо гориво със съвременни и алтернативни такива, каза кметът..

публикувано на 15.04.21 в 16:18