Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Снимка: архив


Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден план. Ваксините срещу COVID-19, могат да променят доста тази ситуация. В последните месеци на европейско ниво усилено се дебатира въвеждането на ваксинационен паспорт, който ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Необходимо е да има такъв паспорт, в България в момента след поставянето на втората доза ваксина се издава сертификат, каза за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин:


"Още нищо не е указано от нашето министерство за тези паспорти. Предполагам, че това трябва да се реши на ниво Европейска комисия, нали става въпрос за целият ЕС. Необходимо е да има такъв паспорт, такива паспорти специално говорим за COVID ваксини, нали, без значение коя ваксина е приложена. С него дадено лице може да пътува навсякъде без да го търсят в системата... Съвсем нормално е, в реда на нещата да има такъв паспорт. Хора, които са получили втора ваксина, а не са им издадени ще им бъдат издадени въз основа на информацията, която е в системата. Тъй като тук не става въпрос да се лъже нали. Човека го има в системата, там е отбелязано кога му е първа доза поставена, каква ваксина, кога е втората доза. Така, че просто няма как да се излъже, всичко се вижда..."


Видинчани биха се възползвали от правата, които паспорта ще носи, въпреки това някои от тях не бяха чували за него, сочи анкета на Радио ВИДИН:


"Нямам на представа, не знам. Не мисля, че е ок, защото реално има хора, които са го изкарали като мен и не е нужно да ходим с паспорти нагоре надолу. Честно да ви кажа не се интересувам, тъй като реално съм се тествал, имам доста антитела и поради тази причина нямам никаква представа какво се случва. Аз ходя по чужбина постоянно. Не бих се ваксинирал, заради него. Реално бих представил теста за антитела и да ми дадат по надлежния ред... За сега още не е уточнено. Дано не го въведат това... Това е дискриминация, необмислено... Значи мисля, че трябва да се ваксинираме и млади и стари. Тези, които не искат ще дойде в един момент и ще кажат няма да имате личен лекар, няма да има болница. Значи ние ходим в пенсионерски клуб, ходим в Зайчер, ще ходим в бъдеще и ще ни искат такова нали..."


До края на март се очаква Европейската комисия да представи предложение за създаване на документ, който да е дигитален и да служи за пътуване. Пропускът ще може да бъде издаван и в случаи, в които граждани предоставят отрицателен тест за коронавирус или докажат наличието на имунитет.

Повече по темата може да чуете в звуковият файл.

Вижте още

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05

Готови ли са лекарите и фармацевтите за работа с електронни рецепти

От 1 май електронни рецепти трябва да заменят хартиените, издавани от лекарите за лекарствата по Здравна каса. Въвеждането им започна поетапно още през миналата година, като за това настояха от Съюза на българските фармацевти. Идеята им бе да се подпомогнат пациентите, които заради пандемията са затруднени и се притесняват да посещават личните си..

публикувано на 21.04.21 в 13:23