Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще имат ли привилегии ваксинираните?

Снимка: архив


Ограниченията за пътуване в Европа, породени от COVID пандемията засегнаха много от нас. Докато епидемичната обстановка не се подобри значително, Европейската комисия препоръчва да се избягват всички неналожителните пътувания. По този начин плановете ни за почивка или пък посещение на близък в друга страна трябваше да бъдат оставени на заден план. Ваксините срещу COVID-19, могат да променят доста тази ситуация. В последните месеци на европейско ниво усилено се дебатира въвеждането на ваксинационен паспорт, който ще служи като средство за пътуване с туристическа или работна цел. Необходимо е да има такъв паспорт, в България в момента след поставянето на втората доза ваксина се издава сертификат, каза за Радио ВИДИН д-р Венцислав Владински, директор на РЗИ-Видин:


"Още нищо не е указано от нашето министерство за тези паспорти. Предполагам, че това трябва да се реши на ниво Европейска комисия, нали става въпрос за целият ЕС. Необходимо е да има такъв паспорт, такива паспорти специално говорим за COVID ваксини, нали, без значение коя ваксина е приложена. С него дадено лице може да пътува навсякъде без да го търсят в системата... Съвсем нормално е, в реда на нещата да има такъв паспорт. Хора, които са получили втора ваксина, а не са им издадени ще им бъдат издадени въз основа на информацията, която е в системата. Тъй като тук не става въпрос да се лъже нали. Човека го има в системата, там е отбелязано кога му е първа доза поставена, каква ваксина, кога е втората доза. Така, че просто няма как да се излъже, всичко се вижда..."


Видинчани биха се възползвали от правата, които паспорта ще носи, въпреки това някои от тях не бяха чували за него, сочи анкета на Радио ВИДИН:


"Нямам на представа, не знам. Не мисля, че е ок, защото реално има хора, които са го изкарали като мен и не е нужно да ходим с паспорти нагоре надолу. Честно да ви кажа не се интересувам, тъй като реално съм се тествал, имам доста антитела и поради тази причина нямам никаква представа какво се случва. Аз ходя по чужбина постоянно. Не бих се ваксинирал, заради него. Реално бих представил теста за антитела и да ми дадат по надлежния ред... За сега още не е уточнено. Дано не го въведат това... Това е дискриминация, необмислено... Значи мисля, че трябва да се ваксинираме и млади и стари. Тези, които не искат ще дойде в един момент и ще кажат няма да имате личен лекар, няма да има болница. Значи ние ходим в пенсионерски клуб, ходим в Зайчер, ще ходим в бъдеще и ще ни искат такова нали..."


До края на март се очаква Европейската комисия да представи предложение за създаване на документ, който да е дигитален и да служи за пътуване. Пропускът ще може да бъде издаван и в случаи, в които граждани предоставят отрицателен тест за коронавирус или докажат наличието на имунитет.

Повече по темата може да чуете в звуковият файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00

Цените на билетите в БДЖ скачат след Великден

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак . Поскъпването ще усетим веднага след Великден, а средно цената на билетите и картите ще скочи с около 20%. Без промяна остават картите за ученици, студенти и пенсионери, които са на символична стойност от 1,00 лв. Решението за увеличението в БДЖ идва заради по-високите цени на горивата, тока и..

публикувано на 22.04.24 в 15:20

Историята на Måneskin в „Музикална зона“:

 Пътят на Måneskin към световната сцена и слава започна с първото им място на Евровизия през 2021-ва с песента „Zitti e buoni“. А тяхната история – шест години преди това в Рим. Фронтменът Дамяно Давид, басистката Виктория Д'Анджело, барабанистът Етан Торкио и китаристът Томас Раджи се събират през 2016г. в група за участие в италианския конкурс..

публикувано на 22.04.24 в 09:00

"Неделник" от 21 април 2024 година

Тук е "Неделник“ брой 501. Можете да чуете за това, че Антон Оруш , най - големия колекционер и изследовател на българската техника подготвя нова книга. Книгата е посветена естествено на българската техника. Писателят от Враца Давид Давидов представи най - новата си книга „Ярмомелката“ в музея във Враца. За това как мина..

публикувано на 21.04.24 в 12:37

Стремежът към Царството Божие е радост, която изпълва човека с Богопознание

Неделята, в която се намираме е Пета на Великия пост, посветена на преподобна Мария Египетска. "За света Мария Египетска може да се каже накратко: тя била жителка на Александрия, жена с безнравствен живот, позор за своите съграждани, съблазън, погибел. Един ден тя поискала да се поклони на живоносния Кръст Господен, частица от който..

публикувано на 21.04.24 в 08:00