Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

Поводът е Международният ден на жената, 8 март

Снимка: Радио Видин

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова, директор "Програми за НПО"  във фондацията:


"За съжаление този проблем е гигантски в българското общество  и продължава да не бъде твърде много във фокуса на общественото внимание. Има статистики, че всяка четвърта жена е била обект на такъв физически или психически тормоз. Нашата инициатива е насочена конкретно към малкото неправителствени организации, които реално помагат на жените да се справят с травмата и да стъпят на краката си за нов живот. Поканихме почти всички. Отзоваха се шест, които създадоха кампании за набиране на средства с наша помощ. Поводът е 8 март, като идеята ни е да приканим хората, на които тази кауза е присърце и искат да помогнат, да дарят на някои от тези кампании. 


Това може да стане като всеки, който желае да дари, може да влезе в платформата за дарения Platformata.bg или в DMSbg.com и да си избере точно за коя кампания иска да дари средства. Едната кампания е партньорска между две организации- "Център Динамика"-гр. Русе и "Център отворена врата"-Ловеч. Те работят пряко с жени и деца, жертви на насилие, както и с насилници, което е една много важна част от цялостния подход за справяне с проблема. Кампанията е за тяхната пряка работа- консултантска, тъй като те нямат достатъчно финансиране от държавата, за да изпълняват целогодишно работата си като психолози и социални работници. Друга кампания е на "Асоциация Ная" от Търговище, които подкрепят една самотна майка. Тя е била техен клиент, потърсила е услугите им, след като е била системно тормозена от съпруга си. Средствата са, за да завърши висшето си образование, прекъснато поради тези обстоятелства в живота ѝ. Друга кампания е на кризисния център в Димитровград, където биват настаняване за известно време - 6 месеца майки с деца, за да има как да учат и да се забавляват. Подобна е кампанията на "Център Мария" в Горна Оряховица, които искат да работят по-адекватно с деца, преживели насилие. Последната от групата е "П.У.Л.С"-гр. Перник, отново за цялостно подпомагане на работата им. Те работят с над 300 души  ежегодно, с психологически консултации, подслон и закрила. Това са кампаниите, които към момента са активни."


Проблемът с насилието над жени се задълбочава, когато през 2020 г. заедно с COVID-19, започна още една пандемия - случаите на насилие нарастват с до 40%, казват от фондация "Bcause".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Начален учител от Враца е с престижна награда за "Гражданско образование"

Началният учител в Иновативно Основно училище "Васил Левски" във Враца  Таня Дацова получи отличието на Общината "Учител на годината" в подкатегория "Начален етап на основното образование".   Това е третата награда за нейната близо 30-годишна учителска работа и се дава за дългогодишната ѝ работа с децата в област "Гражданско образование", обясни..

публикувано на 18.06.24 в 15:00

Децата в село Осен се радват на възстановен от местните хора стадион

В криводолското село Осен жителите и най-вече децата се радват на възстановения стадион. Спортното съоръжение е било поддържано, когато е имало футболен отбор преди доста години. След това придобива окаян вид. В селото живеят деца, които обичат спорта и искат да играят футбол.  Това е причина да се възстанови футболното игрище.  Детската..

публикувано на 18.06.24 в 14:00

Зрелостничка от Враца получи награда за есе

Зрелостничката Цветислава Димитрова от Профилираната природо-математическа гимназия „Акад. Иван Ценов“ във Враца получи специална награда за своето есе, с което участва в конкурса „Летене по Радичков“.  Темата беше „Хайде, удавнико, на добър час!…Все пак е по-добре да се удавим в океана, отколкото да се удавим на сушата!“ от романа “Ноев ковчег”..

публикувано на 18.06.24 в 13:00

Фабрика за лудории и приключения очаква децата в Бяла Слатина

Започват летните занимания за деца в Бяла Слатина. Организатори са местното Народно читалище "Развитие-1892" и Общината. Те са нарекли събитието си "Фабрика за лудории и приключения".  Ателиетата са 13 на брой, с разнообразна тематика и са предназначени за деца от 6 до 12 години. Предстоят екскурзии и пътувания до исторически забележителности..

публикувано на 18.06.24 в 12:00

Вокална група "Шоколадче" с първи авторски албум

Вокална група "Шоколадче" дебютира в музикалните среди с първия си авторски албум. Той беше представен на 16 юни в Лом.  Титулната песен, която е и заглавие на албума, "Дъжд от ноти", не е избрана случайно и носи нейното специално значение, разказа за Радио ВИДИН вокалният педагог на групата Росица Кръстева . Тя е написана от поетесата с ломски..

публикувано на 18.06.24 в 11:48

Юни - Международен месец за информираност за сколиозата

Сколиозата е едно тихо заболяване, което влиза в семействата абсолютно неусетно. Това каза в "Направление здраве" управителят на Фондация "Живот със сколиоза" и организатор на международния форум "Заедно срещу сколиозата" Силвия Гордеева. По думите ѝ много често, когато родителите забележат, че нещо се случва, сколиозата е в доста напреднала..

публикувано на 18.06.24 в 09:50

Село Кунино - красиво и богато на природни забележителности

Село Кунино се намира между Мездра и Червен бряг и въпреки че не му личи отдалече, крие много скални венци, кули, арки и тъмни входове на пещери. На метри от последните къщи стърчат високи кули, които дават началото на Кунинския каньон. Отвесните скали достигат над 60 м. Същата река, която някога е образувала скалните мостове, пещерите и..

публикувано на 18.06.24 в 09:00