Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондация с кампании за жени, пострадали от домашно насилие

Поводът е Международният ден на жената, 8 март

Снимка: Радио Видин

За трета по ред година фондация "Всause" организира дарителски кампании в подкрепа на организации, които са опора на жени и деца, пострадали от домашно насилие. За тях няма постоянно финансиране от държавата или пък е недостатъчно. Организира се по повод 8 март, Деня на жената и ще продължи до края на март, каза Людмила Атанасова, директор "Програми за НПО"  във фондацията:


"За съжаление този проблем е гигантски в българското общество  и продължава да не бъде твърде много във фокуса на общественото внимание. Има статистики, че всяка четвърта жена е била обект на такъв физически или психически тормоз. Нашата инициатива е насочена конкретно към малкото неправителствени организации, които реално помагат на жените да се справят с травмата и да стъпят на краката си за нов живот. Поканихме почти всички. Отзоваха се шест, които създадоха кампании за набиране на средства с наша помощ. Поводът е 8 март, като идеята ни е да приканим хората, на които тази кауза е присърце и искат да помогнат, да дарят на някои от тези кампании. 


Това може да стане като всеки, който желае да дари, може да влезе в платформата за дарения Platformata.bg или в DMSbg.com и да си избере точно за коя кампания иска да дари средства. Едната кампания е партньорска между две организации- "Център Динамика"-гр. Русе и "Център отворена врата"-Ловеч. Те работят пряко с жени и деца, жертви на насилие, както и с насилници, което е една много важна част от цялостния подход за справяне с проблема. Кампанията е за тяхната пряка работа- консултантска, тъй като те нямат достатъчно финансиране от държавата, за да изпълняват целогодишно работата си като психолози и социални работници. Друга кампания е на "Асоциация Ная" от Търговище, които подкрепят една самотна майка. Тя е била техен клиент, потърсила е услугите им, след като е била системно тормозена от съпруга си. Средствата са, за да завърши висшето си образование, прекъснато поради тези обстоятелства в живота ѝ. Друга кампания е на кризисния център в Димитровград, където биват настаняване за известно време - 6 месеца майки с деца, за да има как да учат и да се забавляват. Подобна е кампанията на "Център Мария" в Горна Оряховица, които искат да работят по-адекватно с деца, преживели насилие. Последната от групата е "П.У.Л.С"-гр. Перник, отново за цялостно подпомагане на работата им. Те работят с над 300 души  ежегодно, с психологически консултации, подслон и закрила. Това са кампаниите, които към момента са активни."


Проблемът с насилието над жени се задълбочава, когато през 2020 г. заедно с COVID-19, започна още една пандемия - случаите на насилие нарастват с до 40%, казват от фондация "Bcause".

Вижте още

"Spring spirit fest" - през почивните дни във Видин

Пролетният дух ще завладее Видин през почивните дни. Това обещават организаторите на първия "Spring spirit fest" - Зорница Василева и Анита Ангелова , лидери на Клуба по речи и дебати в езиковата гимназия, и Белла Антова и Изабела Василева от платформата SТЕТИКА. Събитието ще се проведе в крепостта "Баба Вида", която ще се превърне в сцена за..

публикувано на 22.04.21 в 17:33

"Великденски послания" ни връщат 100 години назад

Пътуване във времето със 100 години назад ни предлага  Изложба на пролетни и великденски картички. Каква е основната идея на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и как картичките ще ни върнат назад във времето, обясни  Калина Тодорова от Краеведския отдел на библиотеката: "Ние по традиция, по време или преди големите християнски..

публикувано на 22.04.21 в 16:55

60 години стоматолог се грижи за усмивките на своите пациенти

Днес ви срещаме с един много интересен човек, събрал много опит, много мъдрост, но успял да запази човечността и трудолюбието си. Това е най-възрастният действащ стоматолог в област Монтана - д-р Тодор Тодоров . Той има 60-годишна практика и продължава да работи за тонус, както казва самият той.  Роден и израснал в селото, което сега е под..

публикувано на 22.04.21 в 16:05

Филм разказва за 100- годишната история на "Ботев"- Враца

Готов е филма посветен на 100 годишният юбилей на "Ботев"- Враца. За съжаление заради определени обстоятелства премиерата му, която бе предвидена за 21 април, когато се отбеляза годишнината, временно се отлага, но филмът е факт. "Много трудни снимки по време на пандемия, но се справихме. Сблъсках се с много проблеми - от финансов..

публикувано на 22.04.21 в 15:20

В "Музикална зона" на 22 април 2021 слушаме Василена Серафимова и Тома Енко

Неотдавна излезе дългоочакваният диск на Василена Серафимова и Тома Енко „Бах – огледало" . Съвременната трактовка на известния бароков композитор е изпълнена с личното отношение на изпълнителите, свирещи на нетрадиционните за барока инструменти маримба и пиано . Полифонията на Йохан Себастиан Бах е пречупена през съвременните средства и..

публикувано на 22.04.21 в 09:00

Видинският театър кандидатства за "Аскеер"

Видинският драматичен театър ще покани комисия на фондация "А‘Аскеер", за да кандидатства за номинация за музиката в спектакъла "Ирония на съдбата". Премиерният за България спектакъл бе представен за първи път във Видин. Видинската публика също първа чу новите песни на известната композиторка Вида Пиронкова , която пише текстовете и музиката..

публикувано на 21.04.21 в 18:54

"Маратон по българските читалища" посети Северозапада

"Маратон по българските читалища" представя България чрез разкази на читалищни работници. Инициативата на фондация "Алерия" цели да покаже както местните културни средища, така също и красотата на различните кътчетата на страната и възможностите те да бъдат посетени дори по време на пандемия. "Ние сме млада фондация. В началото се занимавахме..

публикувано на 21.04.21 в 16:05