Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблеми със сметосъбирането тревожат жителите на село Градец

5
Снимка: Радио Видин

Повече на брой и по-големи по обем съдове за битови отпадъци искат жителите на видинското село Градец. Наличните пластмасови кофи са недостатъчни за боклука, събиран от жителите на най-голямото село в община Видин. Освен това бездомни кучета и чакали лесно ги обръщат и разнасят отпадъците по улиците и в дворовете. Единственото решение е осигуряването на по-големи кофи, обясниха жители на Градец:
"Малки са тези кофи и бързо се пълнят. А вятърът - страшна работа. Това момче беше запалило пликове...Виж тук какво се е налепило, все оттам. Сега това момче е решило с кмета с мрежа ли с какво ли да заградят. Не може да се отървем от боклуци...
Събира се много и съдовете се изпочупиха... Дали трябва малко на по-късо разстояние, сега те минават на 4-ти, 12-ти, 19-ти и 28-ми ли беше, как беше...Трябва нови кофи, онези, големите кофи бяха по-удобни...
Би трябвало да има големи контейнери, които да побират. В едно село тези малки кофички, които са сложили, те са направо кофички, това не може. В едно село във всеки един двор има боклук, който трябва да се изхвърли, така просто не може.. А и тук има много кучета, които са навън, там има чакали накрая на селото, разнасят вечерно време. Кучетата се прибират в дворовете и чакалите почват да си ровят навсякъде, но ако има голям контейнер, който да се затвори, както навсякъде в другите държави..."

Кметът на Градец Илия Томов е запознал с проблема общинското ръководство и е предложил вариант за решение:
"По възможност, ако има такива пластмасови кофи, най-добре е всяко семейство да си има, тази кофа да му се води и да отговаря за нея - ако я повреди, ще я плати и ще купи нова. По този начин няма да се разхвърлят тези боклуци, няма да има никакви кофи по пътищата... Кучета ги бутат, дори чакали се разхождат по нашите улици и те ги бутат...Това е единият вариант, който аз съм предложил. Мисля, че има още един вариант, който не съм предложил. По-добре е да се закупят вместо такива пластмасови кофи, от тези тип "Бобър" да има, за тези пари, които са определени от община Видин за 5000 кофи..."
Кметът на Градец смята да организира хората да почистят селото си за предстоящите пролетни празници и за Фолклорния събор "Алботин", който се провежда на втория ден на Великден. Целият поток от участници и гости ще премине през селото, обясни Илия Томов. Дотогава се надява да бъде решен проблемът със сметосъбирането, за да не се натрупат нови боклуци. 
Ще се оправдаят ли надеждите на кмета и жителите на Градец? Отговора се очаква да даде Община Видин, към която се обърнахме по установения ред с въпроса: Планира ли промени в организацията за сметосъбиране и сметоизвозване и изобщо в поддържането на чистотата в населеното място. Ще ви запознаем със становището на администрацията, веднага щом го получим.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Берковица посреща "Мото рок фест" 2024

Берковица е домакин на "Мото рок фест" от днес, 12 юли до неделя, 14 юли. Организатор на събитието е мотоклуб "Планински братя" със съдействието на Община Берковица, а програмата е разнообразна и интересна, каза за радио ВИДИН  Олег Петков , президент на клуба. "В петък откриваме, посрещаме гости, следва рок концерт на група SWEET POISON,..

публикувано на 12.07.24 в 14:00

Полицията разследва грабеж край път Е-79 в Монтанско

Криминалисти разследват грабеж на 33-годишна жителка на Враца, съобщават от полицията. Престъплението е извършено вчера, 11 юли, около 17:00 часа, на отбивка на международния път Е-79 в землището на монтанското село Сумер . Извършителите заплашили жената с огнестрелно оръжие, след което ѝ взели дамската чанта. Гилза от газов пистолет е намерена при..

публикувано на 12.07.24 в 11:58

Произведения на Моцарт и Салиери ще звучат на видинска сцена

Симфониета - Видин ще изнесе концерт "Моцарт и Салиери"  днес, 12 юли, в крайдунавския град. Любителите на класическата музика ще могат да се насладят на избрани произведения от двамата композитори в  зала „Филхармония“ , обясни директорът на културния институт Мирослав Кръстев : "Ще прозвучи Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и..

публикувано на 12.07.24 в 11:36

Ремонти за 17 милиона лева започват в Чипровци

Ремонтни дейности на стойност около 17 милиона лева започват в град Чипровци , каза за Радио Видин Петко Петков , заместник-кмет на общината:  "Предстои ремонт на 14 улици, 3 местни пътя, 2 водопровода и 3 сгради. Това са сградата на Общината, Културния дом и Спортната зала. Фактически 6 от улиците са финансирани по Държавен фонд "Земеделие"...

публикувано на 12.07.24 в 11:30

Проект спечели финансиране за изграждане на физкултурен салон във видинска гимназия

Проект за изграждане на нов физкултурен салон в Гимназията с преподаване на чужди езици „Йордан Радичков“ във Видин е одобрен за финансиране, съобщават от Общината.  Проектът е сред двата одобрени от Министерството на образованието и науката за цялата страна, в рамките на Годишна програма за поддържане, основен ремонт, реконструкция, цялостно..

публикувано на 12.07.24 в 10:46
Димитър Петров, директор на Инспекцията по труда в Монтана

Инспектори проверяват сигнал за високи температури на работно място в Лом

Инспекцията по труда в Монтана проверява сигнал за лоши условия на работа в предприятие в Лом . Работници се оплакват от висока температура в помещенията. Заради горещините в последните дни условията за работа на открито и закрито трябва да отговарят на определени изисквания. В дирекция „Инспекция по труда“ в Монтана е постъпил сигнал..

публикувано на 12.07.24 в 09:57

Продължават летните занимания във видинската библиотека

Децата, които посещават летните занимания на регионалната библиотека бяха посрещнати в музей "Конака"  във Видин . Разгледаха експозиции от различни периоди и научиха повече за тях от уредниците в музея. Посещението е част от заниманията  в клуб "Опознай Видин", каза библиотекарят от отдел "Краезнание" Галина Стоянова . "В духа на дейността..

публикувано на 12.07.24 в 09:10