Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Важни срокове и актуална информация за парламентарните избори

Снимка: архив

122 987 избиратели в област Монтана имат право на глас в парламентарните избори на 4 април тази година. Най – много са избирателите в Община Монтана – 47 745, а най – малко в Община Георги Дамяново – 1 727.

Към момента са назначени съставите на 275 броя избирателни секции на територията на РИК – Монтана. Предстои назначаване на подвижни избирателни секции и секции в болнични заведения. Избирателите могат да проверят номера и адреса на избирателната секция чрез общинските администрации, на сайта на ГРАО, или чрез интернет страницата на РИК – Монтана.

Съгласно Изборния кодекс, възможност за гласуване с машини ще има в секциите с не по- малко от 300 избиратели. Към момента броят на тези секции е 188. Там където ще има машини за гласуване, избирателят може да избере вида на гласуване – чрез машина или чрез хартиена бюлетина. Членовете на СИК, в които ще има машинно гласуване, ще преминат обучение.

Срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес е 20 март т.г., включително. Избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес, следва да подадат заявление по образец- приложение № 12 от изборните книжа, до кмета на Общината, кмета на населеното място или кметския наместник. Срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия за хора с трайни увреждания също е 20 март. За целта избирателят или негов близък следва да подадат в общинската администрация или в кметството заявление по образец – приложение № 14 от изборните книжа. В РИК не се подават заявления за гласуване в чужбина.

"Важно е да се подчертае, че подвижните избирателни секции, съгласно решенията на ЦИК ще бъдат два вида – за хора с трайни увреждания и невъзможност за гласуване в секция по постоянен или настоящ адрес и за хора, поставени под карантина или изолация, съгласно Закона за здравето. Първият вид подвижните избирателни секции  за хора с трайни увреждания се образуват след изтичане на срока за подаване на заявленията за гласуване, т.е. веднага след 20 март т.г. Съгласно Решение на ЦИК № 2159- избирателите поставени под карантина или задължителна изолация, съгласно Закона за здравето, имат право да подадат заявление по образец до кмета на Общината или кметството до 31 март, включително. Ако за територията на населеното място или общината са подадени не по- малко от 10 заявления се образува подвижна избирателна секция за населеното място или за цялата община. Като за целта хората ще  бъдат посетени на място, ,  СИК ще бъдат оборудвани със защитни предпазни средства съгласно решението на ЦИК. Интересно е да се отбележи, че ако избирател е с трайни увреждания и едновременна с това е поставен под карантина той задължително гласува във секцията която е предназначена за хората под карантина", каза Ивайло Георгиев- говорител на РИК- Монтана. 

Секциите в лечебни заведения и домове за стари хора заведения се образуват, ако към 1 април или 48 часа преди изборния ден, има не по-малко от 10 избиратели. Тук е важно да се подчертае, че в тази бройка не влизат избиратели с КОВИД инфекция. Секцията за гласуване на избиратели настанени в лечебни заведения без КОВИД е различна от секция в лечебни заведения в КОВИД отделения. Секция за гласуване на избиратели в КОВИД отделения се образува ако към същата дата – 1 април 17.00 часа в отделението се намират не по- малко от 10 избиратели. Тези избиратели не е необходимо да подават заявления.

Всички решения, актуална информация по повод противоепидемичните мерки и т.н. се публикуват в сайта на РИК- Монтана.

Подготовката в община Ружинци за изборите е започнала още със свикването на консултациите за попълване на членовете на СИК, каза пред Анжела Каменова кметът на общината Александър Александров:

"Имаме готовност, ако имаме хора със заболяване, да сформираме 12-а секция, подвижна, само заради ковид болните. Във всичките населени места, в които ще провеждаме, а те са 10 секции, в 9 населени места, е направена подготовка и обход със секретаря на Общината и с полицията и пожарната, за да проверим дали помещенията отговарят на условията за провеждане на избори."

Кабинките за гласуване също ще бъдат поставени така че да бъдат спазени всички мерки и предписания, указани от ЦИК и Националния кризисен щаб. Преценено е как ще бъде регулирано движението на гласуващите, къде ще бъдат поставени маските и дезинфектантите.

На 25 март на 11 члена на секционните комисия ще бъде направена втора ваксина. 

До 20 март е срокът за подаване на заявление за гласуване, затова броят на избирателите ще стане ясен след тази дата. Още по темата- в звуковия файл.
Вижте още

Определиха местата за поставяне на агитационни материали в Мездренско

Определени са местата за поставяне на агитационни материали в община Мездра по време на предизборната кампания, съобщават от местната управа. Местата, определени със заповед на кмета, са на специално поставени табла в град Мездра, както следва: - на ул. "П. Р. Славейков" - до източната фасада на Хотелски комплекс "Родина" и в зелената площ южно от..

публикувано на 18.06.21 в 15:48

Близо 300 000 ще струва подготовката на изборите в област Видин

Общо 270 000 лв. са осигурили общинските администрации в област Видин за подготовка на изборния процес, съобщиха от областната администрация. За безопасни и здравословни условия на работа и спазване на противоепидемичните мерки от общинските администрации са заделили общо 39 135 лв. Средствата са разпределени по общини на база брой секции. Общият..

публикувано на 18.06.21 в 15:10

275 секции за изборите в Монтанско

275 са Секционните избирателни комисии в област Монтана за извънредните парламентарни избори на 11 юли. В тях ще работят 2168 членове, уточни Ивайло Георгиев, говорител на РИК-Монтана. "Предстои назначаване на секционни избирателни комисии за гласуване с подвижна урна и секционни избирателни комисии в здравни и лечебни заведения. С..

публикувано на 18.06.21 в 13:27

На живо с видео стрийм предизборен диспут по Радио ВИДИН

На живо с видео стрийм предизборен диспут по Радио ВИДИН. Вторник - 15 юни от 9:10 до 11:00 часа Радио ВИДИН провежда и излъчва предизборен диспут с водачи на листи с кандидати за народни представители от Видин. Дебатът на тема: "Визия за развитието на Северозападна България през следващите 4 години - икономика, инфраструктура, социална политика"..

публикувано на 15.06.21 в 09:04

Предизборен диспут в Радио ВИДИН

"Визия за развитието на Северозападна България през следващите 4 години - икономика, инфраструктура, социална политика" е темата на безплатния диспут в ефира на Радио ВИДИН в рамките на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Той ще се състои във вторник, 15 юни, от 9:10 до 11:00 часа с водещ Цветомир Цветанов. Заявки..

публикувано на 14.06.21 в 15:26

Започва предизборната кампания за вота на 11 юли

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори, насрочени с Указ на президента Румен Радев  на 11 юли . Тя ще продължи до 9 юли, а видинчани очакват да е честна, показа анкета на Радио Видин: "Надяваме се, след тези мерки, които се взеха да има контрол и да бъдат честни изборите, това е надеждата... Ами искам да е по-честна..

публикувано на 11.06.21 в 14:45

Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция в интернет и чрез СМС

Всички български граждани, могат да проверят по електронен път номера и адреса на избирателната секция, в която ще гласуват на изборите за Народно събрание на 11 юли. Справката може да се направи в сайта на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) на адрес https://www.grao.bg/elections/ , както и със СМС на..

публикувано на 11.06.21 в 11:48