Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даряват медицинско оборудване на болницата в Монтана

Снимка: Жълти стотинки фейсбук


Болницата в Монтана ще получи транспортен кувьоз и допълнителни медицински приспособления към него. Медицинското оборудване е на обща стойност 52 000 лв. и ще бъде насочено към отделенията по педиатрия и неонатология на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев". Средствата са събрани благодарение на благотворителната кампания "Жълти стотинки", която се провежда в цялата страна за 14-та поредна година. Всяка година инициативата има столица към която се насочват събраните средства на национално ниво, като за миналата година именно Монтана е била избрана за такава. Мотото на кампанията е "Деца помагат на деца", но всеки желаещ може да се включи, каза за Радио ВИДИН Георги Стойчев главен координатор на кампанията:


"Събрани са 52 000 лв. и е закупен транспортен кувьоз и допълнителни медицински приспособления към него за изискванията на болницата. Успяхме да им закупим официално, сега чакаме да пристигне и да го дарим с деца от Монтана. Имаме за Видин също дарения 2016 г. и са събрани почти 53 000 лв. за детското отделение на МБАЛ "Света Петка"... Ами тя идеята е възпитателна, децата да се научат на съпричастност на благотворителност и да помагат още от малки и да виждат после резултата, голяма помощ правят към обществото и към болниците и към хората, които имат нужда. Могат да се включат от всякакви възрасти, радваме се, фирми, общини се включват, могат по всякакъв начин, който както може. Събират се 1, 2 и 5 монети и със събраните средства се закупува медицинска техника за нуждаещите се болници в България, главно за детските отделения... Имаме пунктове в цяла България. Може да се намерят и на страницата ни в фейсбук "Жълти стотинки" или на сайта ни..."


Събитието на което ще бъде направено дарението за болницата в Монтана ще се състои, когато епидемичната обстановка позволява, уточни Георги Стойчев.Местната болница има нужда от това дарение, сподели Димитър представител на пункта, в който се събират "Жълти стотинки" в Монтана:


"Ами за нашия град, честно казано, Северозападна България, за нашият град всяко малко нещо би допринесло така защото нашата болница е в много трагично състояние, да не кажа голяма дума, но си е абсолютно така. И с каквото можем ние, трябва да помогнем, след като държавата не помага достатъчно, поне ние да се опитаме да помогнем по някакъв начин. Да участваме и ние все пак не ни пречи, важното е да е в помощ. Оставихме си координатите и те ни включиха там в сайта, за да може, който желае да дойде и да ги остави... В Монтана, който има събрани жълти стотинки може да дойде и да ги дари, адреса е булевард "3 март" 186. Постоянно има хора."


Който желае може да дари средства и в банка "ДСК", те са партньори на кампанията и не взимат никакви такси, при посещението си хората трябва да посочат, че са за кампанията "Жълти стотинки", за сдружение "Съзидание 2012".


До момента през всичките години в които се провежда инициативата на национално ниво са събрани 500 000 лв. За столица на кампанията "Жълти стотинки" тази година е избран град Шумен и помощ съответно ще получи местната Много профилна болница за активно лечение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45