Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Даряват медицинско оборудване на болницата в Монтана

Снимка: Жълти стотинки фейсбук


Болницата в Монтана ще получи транспортен кувьоз и допълнителни медицински приспособления към него. Медицинското оборудване е на обща стойност 52 000 лв. и ще бъде насочено към отделенията по педиатрия и неонатология на МБАЛ "Д-р Стамен Илиев". Средствата са събрани благодарение на благотворителната кампания "Жълти стотинки", която се провежда в цялата страна за 14-та поредна година. Всяка година инициативата има столица към която се насочват събраните средства на национално ниво, като за миналата година именно Монтана е била избрана за такава. Мотото на кампанията е "Деца помагат на деца", но всеки желаещ може да се включи, каза за Радио ВИДИН Георги Стойчев главен координатор на кампанията:


"Събрани са 52 000 лв. и е закупен транспортен кувьоз и допълнителни медицински приспособления към него за изискванията на болницата. Успяхме да им закупим официално, сега чакаме да пристигне и да го дарим с деца от Монтана. Имаме за Видин също дарения 2016 г. и са събрани почти 53 000 лв. за детското отделение на МБАЛ "Света Петка"... Ами тя идеята е възпитателна, децата да се научат на съпричастност на благотворителност и да помагат още от малки и да виждат после резултата, голяма помощ правят към обществото и към болниците и към хората, които имат нужда. Могат да се включат от всякакви възрасти, радваме се, фирми, общини се включват, могат по всякакъв начин, който както може. Събират се 1, 2 и 5 монети и със събраните средства се закупува медицинска техника за нуждаещите се болници в България, главно за детските отделения... Имаме пунктове в цяла България. Може да се намерят и на страницата ни в фейсбук "Жълти стотинки" или на сайта ни..."


Събитието на което ще бъде направено дарението за болницата в Монтана ще се състои, когато епидемичната обстановка позволява, уточни Георги Стойчев.Местната болница има нужда от това дарение, сподели Димитър представител на пункта, в който се събират "Жълти стотинки" в Монтана:


"Ами за нашия град, честно казано, Северозападна България, за нашият град всяко малко нещо би допринесло така защото нашата болница е в много трагично състояние, да не кажа голяма дума, но си е абсолютно така. И с каквото можем ние, трябва да помогнем, след като държавата не помага достатъчно, поне ние да се опитаме да помогнем по някакъв начин. Да участваме и ние все пак не ни пречи, важното е да е в помощ. Оставихме си координатите и те ни включиха там в сайта, за да може, който желае да дойде и да ги остави... В Монтана, който има събрани жълти стотинки може да дойде и да ги дари, адреса е булевард "3 март" 186. Постоянно има хора."


Който желае може да дари средства и в банка "ДСК", те са партньори на кампанията и не взимат никакви такси, при посещението си хората трябва да посочат, че са за кампанията "Жълти стотинки", за сдружение "Съзидание 2012".


До момента през всичките години в които се провежда инициативата на национално ниво са събрани 500 000 лв. За столица на кампанията "Жълти стотинки" тази година е избран град Шумен и помощ съответно ще получи местната Много профилна болница за активно лечение.


Вижте още

Момичета от Лом с първо място на международна конференция

Първо място в V международна конференция "Да мислим екологично за бъдещето!" спечелиха две момичета от Лом - Цветислава Каменова и Мая Бисерова. Подготви ги  преподавателят по биология в Профилирана гимназия "Найден Геров" Румяна Цветева, която ръководи и общинския ученически еко клуб. Случайно попада на покана за участие в конференцията,..

публикувано на 13.05.21 в 16:41

Започват еднодневните излети във Врачанския Балкан

На 16 май Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и природозащитен център "Натура" организират разходка до водопад Скакля. Маршрутът е: гр. Враца - водопад Скакля - "Марков камък" - "Кораба" (Цигански камък) - с. Згориград. Водач на групата е Евгени Христов. С тази разходка във Врачанския Балкан започват еднодневните излети на..

публикувано на 13.05.21 в 16:33

Горски и градски цветя събира в градинката си Симеон Каменов

Симеон Каменов живее във видинския комплекс "Химик", в блок 24. Роден е във Враца и споделя, че му липсват Балканът и горите. Родът му е от село Очин дол- село зад пещерата Леденика. Срещаме се пред входа на блока, където е направил градина, в която си съжителстват горски и градски цветя. Казва, че любовта му към цветята и природата са го запазили..

публикувано на 13.05.21 в 16:31

Близо 550 зрелостници ще държат матури във Видинско

На 19 и 21 май предстоят Държавните зрелостни изпити, като на 19-ти е изпитът по Български език и литература, а на 21-ви по свободно избран предмет от учениците.  За област Видин на ДЗИ се очаква да се явят 547 зрелостника.  Каква организация е създадена за матурите в Областта, как ще се спазват противоепидемичните мерки, за какво трябва да..

публикувано на 13.05.21 в 14:20

Борислав Костов представя новата си книга в Берковица

С музикално-поетичен прочит Борислав Костов представя днес новата си,  30-та поред,  книга  "Корона на шия" в Берковица. Така автора поставя начало на своето турне: "Обикновено така правя с моите нови книги. Винаги ги представям на различни места из страната, като на едно от челните места, ако не и на първо място е Берковица, защото тези, които..

публикувано на 13.05.21 в 12:02

Нова социална услуга в Белоградчик

За 92-ма потребители в община Белоградчик е осигурена патронажна грижа  с нов социален проект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", който ще се изпълнява от местните власти. Ще бъдат предоставени интегрирани социално-здравни услуги за лица с увреждания и лица в риск, във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на..

публикувано на 13.05.21 в 09:09

В "Музикална зона" на 13 май 2021 слушаме Мариса Монте

Мариса Монте е бразилска певица, композитор, инструменталист и продуцент на бразилска популярна музика и самба. Тя е втората най-голяма певица в родината си след Елис Реджина, като продава над 10 милиона копия от албумите си по целия свят. Печели множество национални и международни награди, а два от албумите и са в списъка със стоте най-добри..

публикувано на 13.05.21 в 09:00