Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ломски художник представя изложба във Варна

2
Снимка: Община Лом архив

Акварели, рисунки и живописни платна на Петко Петков, рисувани по време на ограничителните мерки заради пандемията, ще могат да видят ценителите на изобразителното изкуство в морската ни столица. Изложбата ще бъде подредена тази седмица в Художествен музей "Георги Велчев", където се съхранява творчеството на художника Георги Велчев /1891 - 1955/, новатор в българското изкуство от  20-те години на ХХ век. В експозицията могат да се видят предимно фигурални композиции, повечето изпълнени с акварелна техника.  


"Всяка работа е не толкова илюстративна, колкото е един повод да разкривам пластичните си цветови решения за мен.  Търсил съм една съпоставка между доброто и злото, светлото и тъмното, чистотата и нечистото. Това са в основни линии търсенията ми в психологически план."- сподели художникът.


Петко Петков е роден в Лом. Завършил е Софийската художествена гимназия "Илия Петров" и Национална художествена академия "Николай Павлович", специалност "Живопис" в класа на Иван Кирков. Има над 10 самостоятелни изложби, многобройни участия в пленери и общи изложби, а негови картини са притежание на български галерии и частни колекционери.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30

Снимката на 22 юли 2024 година

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата " Дунавски вълни “.  Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма. Земеделци от Видинско ще помагат на фермери от Южна България, които пострадаха от унищожителните пожари преди дни.  Преди дни Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира..

публикувано на 22.07.24 в 18:00

Започна фестивалът "Фолклорната магия на Мездра“

Четвъртият международен фолклорен фестивал "Фолклорната магия на Мездра“ бе открит официално в града.  Това стана с тържествена церемония на площад "България“, на която бяха представени участниците във фестивала - 11 фолклорни състава с над 250 танцьори, певци и музиканти от 10 държави от четири континента - Европа, Азия, Северна и Южна Америка...

публикувано на 22.07.24 в 17:29