Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избирателните комисии във Врачанско ще се обучават онлайн

Създава се организация за безопасно предаване на изборните книжа

По-малко от две седмици преди парламентарните избори, членовете на Секционните избирателни комисии в област Враца все още не са преминали обучение за задълженията и отговорностите им на 4 април. Причината е усложнената епидемична обстановка в региона, заради която е ограничено струпването на много хора на закрито.

"За Районната избирателна комисия (РИК) се предвижда дистанционно обучение в сряда, след което ще проведем такова обучение на Секционните избирателни комисии (СИК)- дистанционно в електронна среда. Това е предвидено в момента. Съгласно указанията на РЗИ-Враца, не можехме да проведем присъствено обучения, а от понеделник има и Заповед на министъра за цялата страна. До голяма степен се разчита и на клиповете, които ЦИК пуска. За съжаление, не можем да проведем присъствено обучение, не можем да имаме обратна връзка с членовете на СИК. Това ще се отрази на целия изборен процес, на нас като комисия, ще се отрази на времето, за което ще бъдат съставени от СИК-овете протоколите, ще се отрази на времето, което ще отнеме проверката на протоколите. Верен протокол се проверява за 5 минути, но предполагам, че сега ще отнеме повече време. Разчитаме в голяма степен и на методическите указания на ЦИК, които за Европейските избори например, бяха написани отзад на протокола. Това беше изключително полезно за работата на комисиите. Стига хората да са последователни, да се въоръжат с търпение, да четат тези указания. Това, което е възможно в тези условия, го правим", обясни говорителят на Районната избирателна комисия във Враца Красимир Колев.

В съставите на редица Секционни избирателни комисии продължава да се правят промени. Една от причините е, че има притеснения, особено у по-възрастните членове, заради опасността от заразяване с COVID-19 в изборния ден.

"Добре е, че членовете на СИК по принцип желаят да се ваксинират. Това е показателно за отговорността на хората, че подхождат отговорно не само към собственото им здраве, а въобще към обществото и в частност- към провеждането на изборния процес.

Община Враца създава изключително добра организация да приемаме протоколите в безопасна среда. За целта е определено фоайето на концертната зала на Общината, пространството е изключително голямо, има възможност за участниците в информационното преброяване на гласовете да се създадат спокойни работни места с необходимото отстояние. Има възможност за членовете на РИК, които ще проверяват секционните протоколи, да бъдат също на отстояние един от друг. Ще има достатъчно място за СИК-ове, които са "нередовни". Ще се ползва и концертната зала. Няма да има струпване на хора. Самите СИК-ове, които идват, ще бъдат приемани в двете училища, които са в непосредствена близост до Общината- "Козма Тричков" и "Иванчо Младенов", където има добри санитарно-хигиенни условия, ще са на топло, ако климатичните условия са лоши. Такава организация се създава в момента, за да бъдат СИК-овете, а и ние, които ще ги проверяваме, максимално улеснени и при спазване на противоепидемичните изисквания", добави Красимир Колев.

Повече- в прикачения звуков файл.

Вижте още

Подготовката за изборите в Ново село върви нормално

Близо 2400 души с постоянен адрес в община Ново село са изявили желание да гласуват по настоящ адрес на 4 април 2021 г.  За целта са организирани седем  постоянни и една подвижна секции, в които са ангажирани 54 членове на секционни комисии. В Ново село и Винарово има по две постоянни секции, а в останалите три села - по една. Подвижна секция с адрес Клуб..

публикувано на 02.04.21 в 15:20

"Галъп": 7 партии с шанс да влязат в новия парламент

Седем партии биха могли да влязат в новия парламент, ако изборите бяха днес - това показва проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР.  На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души . Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната..

публикувано на 02.04.21 в 11:05

164 карантинирани във Враца искат да гласуват с подвижна урна, във Видин няма желаещи

Районната избирателна комисия във Враца определи 7 избирателни секции за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето, с подвижна избирателна кутия. Те са в общините Враца, Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол и Мизия. "Относно съставите на комисиите, все още не сме получили..

публикувано на 01.04.21 в 15:52

Тарифа и документи за отразяване на предизборна кампания 2021

ТАРИФА ЗА ОТРАЗЯВАНЕ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ – 04.04.2021 В ПРОГРАМИТЕ НА БНР Споразумение за реда и условията за отразяване в програмите на БНР на предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. Информация за сключени договори във връзка с предизборна кампания за народни представители

обновено на 01.04.21 в 15:31

Технически сътрудници взима РИК в Монтана

Сътрудниците ще бъдат наети за периода на подготовка за предаване на изборните книжа и материали от Районната избирателна комисия на Секционните избирателни комисии, както и за подпомагане на РИК при предаване на книжата и материалите на СИК в изборния ден, приемането на протоколите от СИК след изборния ден и подготовката за предаването на книжата в..

публикувано на 01.04.21 в 15:12

На ползу роду: какво искаме от новата власт

В края на тази седмица са парламентарните избори. Политическите сили отново ни убеждават на 4 април да отидем до урните и да пуснем гласа си в тяхна подкрепа. Но дали наистина се ангажират да решат проблемите на българските граждани? В "Посоките на делника" попитахме какви са очакванията и изискванията на различни слоеве от българското общество към..

публикувано на 30.03.21 в 14:35

Кънчо Стойчев, социолог: Чакат ни напрегнати години, надявам се политиците да намерят компромис

"Трудно ще се състави ново правителство, защото всички проучвания показват, че няма да има партия, която да може сама да състави правителство, но още повече- и две партии няма да могат". Това прогнозира в "Посоките на делника" социологът Кънчо Стойчев : "Говорим за конфигурация, в която ще има най-малко три партньора . Не са лесни такива разговори...

публикувано на 30.03.21 в 13:31